Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ο Standard & Poor's υποβάθμισε εννιά χώρες της ευρωζώνης

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Ο Standard & Poor's υποβάθμισε εννιά χώρες της ευρωζώνης
Στην υποβάθμιση της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας κατά μία βαθμίδα, καθώς και της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες προχώρησε χθες το βράδυ ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor's επιφέροντας με τη μαζική αυτή αναθεώρηση των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων σημαντικό πλήγμα στην ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση. Η Γερμανία διατήρησε την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζεται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, η S&P επικροτεί τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από τις υποβαθμίσεις, κυρίως της Γαλλίας, είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την ευρωζώνη: το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: