Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είπαν «ναι» στο δημοσιονομικό σύμφωνο και τον ESM

 

Οι «27» ενέκριναν τη συμφωνία για τον ESM και συμφώνησαν σε μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τη σύνοδο με αφορμή την πρόταση για τον «δημοσιονομικό επίτροπο»

 

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 500 δις. ευρώ.
Οι «27» επικύρωσαν τη σχετική απόφαση των υπουργών του Eurogroup, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του ESM. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Συζητείται το ενδεχόμενο διπλασιασμού των κεφαλαίων του μηχανισμού στο 1 τρισ. ευρώ. Αυτό ζητούν μεταξύ άλλων η ιταλική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής το αίτημα.

Συμφώνησαν σε δημοσιονομικό σύμφωνο και ανάπτυξη

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν επίσης στο ζήτημα της αναθέρμανσης της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι. Στόχος της συμφωνίας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους. Προς τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 82 δισεκατομμύρια ευρώ από τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν απορροφηθεί. Η Κομισιόν θα στείλει σύντομα ομάδες δράσης –κυρίως- στις 8 χώρες της ΕΕ όπου σημειώνεται η υψηλότερη ανεργία στους νέους. Οι ομάδες δράσης της Κομισιόν θα φροντίσουν έτσι ώστε να διατεθούν πράγματι οι ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι χώρες με την υψηλότερη ανεργία στους νέους είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Λιθουανία.
Σύμφωνα με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντερικ Ράινφελντ, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν και στο ζήτημα του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο προβλέπει την νομοθετική κατοχύρωση του «χρεόφρενου» και την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στους δημοσιονομικούς παραβάτες. Στη διακρατική αυτή συνθήκη δεν συμμετέχουν η Βρετανία και η Τσεχία.

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση για τον δημοσιονομικό επίτροπο

Το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν επισήμως στην ημερήσια διάταξης της συνόδου, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ο έλεγχος της τρόικας. Όμως η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με αφορμή της γερμανική πρόταση για τον διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Η γερμανική πρωτοβουλία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης και της γερμανικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί η Άγκελα Μέρκελ να επιδοθεί σε μια επιχείρηση κατευνασμού των πνευμάτων. Προσερχόμενη στη σύνοδο η καγκελάριος έκανε λόγο για μια συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται. «Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της», είπε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι όλα θα έχουν μια καλή έκβαση εφόσον συζητά η Ελλάδα με τις άλλες χώρες. Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί μια συζήτηση που θα προκαλέσει διαμάχες, αλλά μια συζήτηση που θα αποβεί επιτυχής για τους Έλληνες.
Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί πιθανότατα το πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το PSI και ο έλεγχος της τρόικας.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, dapd
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: