Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Απειλή για συμμόρφωση ή τρικ για να μας διώξουν έξω;


«Την κάτσαμε τη βάρκα!». Αυτή θα έπρεπε να ήταν η αντίδραση του επιτελείου του Παπαδήμου, το πρωί του Σαββάτου, όταν διάβασαν τους «Financial Times» και το περίφημο σχέδιο Επιτροπείας της γερμανικής κυβέρνησης.

Η κατηγορηματική του απόρριψη με δήλωση Παντελή Καψή και οι οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων, ακόμα και η ενόχληση που έβγαλε η Κομισιόν δεν πρέπει να συγκαλύπτουν το γεγονός, ότι το έγγραφο υπάρχει, μοιράστηκε στους 17 του Eurogroup, είναι ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και θα συζητηθεί προσεχώς σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.

Η Επιτροπεία είναι η προέκταση της απόφασης του Συμβουλίου των 17 της 9ης Δεκεμβρίου για βέτο της Κομισιόν στους εθνικούς προϋπολογισμούς στα λογικά της όρια. Η απόφαση εκείνη έχει μια σημασία, αν συγκριθεί με την απόφαση που έχει πάρει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα για τη δημοσιονομική Ένωση, στο συνέδριο του της 15ης Οκτωβρίου. Οι δύο αποφάσεις ταυτίζονται με μόνη σημαντική διαφορά την Επιτροπεία, την οποία όμως υιοθέτησαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες.

Αυτό δεν είναι αδιάφορο. Ότι έχει φέρει μέχρις στιγμής στο τραπέζι για τα ευρωπαϊκά θέματα η Μέρκελ έχει γίνει επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική, από τη στιγμή που οι Γερμανοί το θέτουν, είναι πιθανόν να περάσει. Το έγγραφο το έχει στη διάθεση της και η ελληνική κυβέρνηση έχει μοιραστεί και θα συζητηθεί σε πρώτη φάση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων της Ευρωζώνης.

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις γιατί οι Γερμανοί θέλουν να μας θέσουν υπό μόνιμη επιτροπεία. Η μια είναι ότι θέλουν να είναι σίγουροι πως θα ξεμπερδέψουν μια και καλή μαζί μας με το πακέτο των 130 ή και 145 δις ευρώ, η άλλη είναι ότι από τη στιγμή που θα μας δώσουν τα χρήματα και θα ολοκληρωθεί το κούρεμα θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκβιάσει τους επίσημους δανειστές με χρεοκοπία.

Γεγονός είναι, ότι τα χρηματοδοτικά πακέτα για την Ελλάδα έχουν περάσει ήδη δύο φορές από το γερμανικό κοινοβούλιο (στο μνημόνιο και για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου) και θα πρέπει να το κάνουν άλλη μια φορά για την 26. Οκτωβρίου. Ήδη οι βουλευτές ζητούν από τη Μέρκελ πρόσθετες εγγυήσεις γι’ αυτό. Όπως η Βάσω Παπανδρέου λέει ότι δεν ψηφίζει άλλα μέτρα, έτσι και οι Γερμανοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλη βοήθεια.

Αυτή βέβαια είναι η ήπια εκδοχή. Γιατί υπάρχει και η σκληρή, που λέει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιδείξει βελτίωση και έχουν αποφασίσει τη ρήξη, όχι με έξωση, αλλά θέτοντας τέτοιους όρους για την παραμονή μας στο ευρώ που η Αθήνα δεν θα μπορεί να αποδεχτεί.

Η γερμανική κυβέρνηση ξέρει ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να δεχτεί επιτροπεία, άρα θα πρέπει να επιλέξει την έξοδο. Και όπως είπε πρόσφατα ο Κάουντερ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Μέρκελ σε συνέντευξη όπου ανέφερε τη δυνατότητα Επιτροπείας, «η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ. Αν βέβαια οι Έλληνες αποφασίσουν διαφορετικά, αλλάζουν τα πράγματα».


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: