Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΚ: Ευρωπαίο «πρωθυπουργό» στην Ελλάδα ζητούν οι Γερμανοί

Την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας για τον καθορισμό της φορολογικής πολιτικής και των δαπανών σε ένα «δημοσιονομικό επίτροπο» με αντάλλαγμα το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, θέλει η γερμανική κυβέρνηση από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αντίγραφο πρότασης που επικαλούνται οι Financial Times, ο δημοσιονομικός επίτροπος θα είχε την εξουσία άσκησης βέτο επί αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές, σε μια «πρωτοφανή επέκταση του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ενός κράτους μέλους», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.
Το κείμενο της γερμανικής πρότασης αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή καθοδήγηση και σύστημα ελέγχου. «Με βάση την απογοητευτική συμμόρφωση της μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ορισμένο χρονικό διάστημα», γράφει χαρακτηριστικά.
Η απάντηση της Ελληνικής πλευράς
«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν», απαντούν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο δημοσίευμα των Financial Times για πρόταση της Γερμανίας να οριστεί επίτροπος που θα ελέγχει και θα εγκρίνει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: