Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μίκης Θεοδωράκης: «Επανάσταση κατά του Μνημονίου και της Τρόικας»


Σε επανάσταση κατά του Μνημονίου και της Τρόικας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες ο Μίκης Θεοδωράκης από τα Προπύλαια, όπου συμμετείχε  στην ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιούν πανεπιστημιακοί.

Με μια 20λεπτη ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης ξεσήκωσε ρίγη ενθουσιασμού στους χιλιάδες Αθηναίους που κατέκλεισαν τα Προπύλαια με σκοπό να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με αυτή του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού και των καθηγητών πανεπιστημίου που ζήτησαν τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού απέναντι στη σκλαβιά του Μνημονίου.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και ουσιαστικά με το πήγαινε - έλα των πολιτών στην Πανεπιστημίου, η συγκέντρωση των Προπυλαίων και η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα έχουν γίνει ένα. Υπολογίζεται ότι συνολικά ότι στο Κέντρο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 20.000.
Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδώντας το «Ένα το χελιδόνι», είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει και οι ζωντανοί να δώσουν το αίμα τους έτσι ώστε αυτή την ύστατη στιγμή να σώσουμε την πατρίδα από το επιχειρούμενο ξεπούλημα.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχώρησε χωρίς την λαϊκή εντολή στην υπογραφή του Μνημονίου, πράξη την οποία ζήτησε από τον ίδιο τον λαό να ακυρώσει με την διαμαρτυρία του.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μαζευτούμε 2 εκατ. Έλληνες και φυσήξουμε θα φύγουν από εδώ».
«Αέρα, αέρα να φύγει η χολέρα», απάντησαν οι συγκεντρωμένοι στο κάλεσμα του Μίκη.
Ο κ Μίκης Θεοδωράκης  κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ένα λαϊκό ξεσηκωμό, ζητώντας μια ειρηνική επανάσταση  που θα ανατρέψει το υπάρχον αρρωστημένο πολιτικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να χαιρετήσει το νεανικό σκίρτημα των αγανακτισμένων του Συντάγματος το οποίο χαρακτήρισε «γνήσια λαϊκή αντίδραση».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώ συμμετέχουν και οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από  5.000 Αγανακτισμένοι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, για έβδομη συνεχόμενη μέρα, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας και της κυβερνητικής πολιτικής.

Λόγω της συγκέντρωσης η λεωφόρος Βασ. Αμαλίας από το ύψος της Ξενοφώντος είναι κλειστή.

Διαρροές για πακέτο διάσωσης, όπως το 1893, με διεθνή οικονομικό έλεγχο






Νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ετοιμάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο «Ρόιτερ», με όρους που θα θυμίζουν διεθνή οικονομικό έλεγχο μετά την πτώχευση του 1893.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο «Ρόιτερ» ότι δίνεται μάχη με το χρόνο για τη χορήγηση νέων δανείων από τον επόμενο μήνα (Ιούνιο) και την αποτροπή μια χώρα της ευρωζώνης να κηρύξει πτώχευση. Σύμφωνα με δήλωση πηγής της Ε.Ε., υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν έκτακτες, επείγουσες και μη ανακοινώσιμες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο.

 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ύψους 65 δισ. ευρώ νέο πακέτο θα περιλαμβάνει μείγμα από δάνεια που θα δοθούν με βάση εγγυήσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση νέων μέτρων που θα αφορούν τα έσοδα, καθώς και πρωτοφανή ενδελεχή εξωτερική εποπτεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Θα απαιτεί εγγυήσεις για νέα δάνεια και τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. -ανάμειξη της Ε.Ε. στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει αξιωματούχος της Ε.Ε., υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Οι «Financial Times»

Στο ίδιο μήκος κύματος, χθεσινό πρωτοσέλιδο των «Financial Times» υποστηρίζει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, στην οποία θα περιλαμβάνεται διεθνής ανάμειξη στη συλλογή φόρων και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με αντάλλαγμα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα». Τύφλα να 'χει ο διεθνής οικονομικός έλεγχος του 1898 (!).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πακέτο θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να προχωρήσουν σε εθελούσια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και νέο γύρο λιτότητας. Κατά τους «F.Τ.», οι χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστεί να δανείσουν 30-35 δισ. ευρώ, πέραν των 110 δισ. ευρώ του αρχικού πακέτου.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Ιταλός τραπεζίτης, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, χαρακτηρίζει «παραμύθια» τα περί συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κόβοντας με το μαχαίρι τη σχετική συζήτηση.

«Μια "συντεταγμένη" αναδιάρθρωση χρέους είναι "παραμύθια"», δηλώνει ο Σμάγκι. «Ακόμη και για μια χώρα που περιφρονούσε επί μια δεκαετία τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, μια αναδιάρθρωση χρέους ή έξοδος από το ευρώ θα ήταν σαν τη θανατική ποινή -η οποία έχει καταργηθεί στην Ε.Ε.», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός τραπεζίτης.

«Αν η Ελλάδα πτωχεύσει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Θα χρειαζόταν τότε μια τεράστια κεφαλαιακή ενίσχυση -αλλά από πού θα προέρχονταν τα λεφτά;», αναρωτιέται ο Σμάγκι σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Μοναδική... λύτρωση για την Ελλάδα, το ξεπούλημα...

Και ενώ από επιτρόπους μέχρι κεντρικούς τραπεζίτες εποφθαλμιούν την ελληνική περιουσία, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς θυμήθηκε ξανά την ιδέα του ευρωομολόγου, τασσόμενος με προχθεσινές δηλώσεις του υπέρ της «ξεχασμένης» λύσης για να βοηθηθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση χρέους. *

"Ο πιο συμπαθής κομμουνιστής πολιτικός στον κόσμο"

 
 
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, είναι "ο πιο συμπαθής κομμουνιστής πολιτικός", καθώς "η προσέγγισή του είναι πιο πραγματιστική", "αφήνοντας στην άκρη τα όποια θεωρητικά ζητήματα δόγματος" και εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα της "ενοποίησης της Κύπρου και των άμεσων πρακτικών ζητημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα του".

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα The Australian, η αγαπημένη εφημερίδα του Ρούπερτ Μέρντοχ, του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης μιας και αυτός την ίδρυσε και θεωρείται ότι τον εκφράζει απόλυτα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη
με τον κ. Χριστόφια και ο δημοσιογράφος που την πήρε δηλώνει εντυπωσιασμένος με τον Κύπριο πρόεδρο ως "ιδιαίτερη πολιτική προσωπικότητα που ξεχωρίζει μεταξύ των υπόλοιπων ηγετών σε διεθνές επίπεδο". Αναφέρει ότι "οι αντιφάσεις που συνθέτουν την πολιτική προσωπικότητα του κ. Χριστόφια ουσιαστικά αντανακλούν την εθνική κατάσταση της Κύπρου και τις αντιφατικές διεθνείς πιέσεις, τις οποίες δέχεται η χώρα".
Αναφέρεται χαρακτηριστικά
ότι "τον απασχολεί το θέμα των παράνομων μεταναστών στη χώρα του, είναι ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την αμερικανική εξωτερική πολιτική,, ενώ είναι φίλος και υποστηρικτής του Ισραήλ αλλά και της Ρωσίας, ο βασικός του, όμως, ανταγωνιστής είναι η Τουρκία". Σημειώνεται εν συντομία το ιστορικό του Κυπριακού ζητήματος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για "μια δυσνόητη εθνική αντιπαράθεση, τεραστίων όμως στρατηγικών συνεπειών".
Με τον χαρακτηρισμό
"γοητευτική προσωπικότητα", συνεχίζει ο συνεντευξιαστής με την έκθεση των παγίων τοποθετήσεων του Κύπριου Προέδρου περί "επανένωσης της Κύπρου ως ζήτημα υψίστης προτεραιότητας (...), η οποία δύναται να επιτευχθεί και πριν το τέλος του 2012", ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες που προβλέπουν τη δημιουργία "διζωνικού, δικοινοτικού ανεξάρτητου ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα και για τις δύο ομόσπονδες κοινότητες".
Μεταφέρεται, επίσης,
η απογοήτευση του κ. Χριστόφια, ο οποίος διαπιστώνει "με λύπη του ότι η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη να αλλάξει αντιμετώπιση απέναντι στο Κυπριακό", τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές του επόμενου μήνα, αλλά και την ανησυχία του απέναντι στις "αντιφατικές πολιτικές προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής".
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου
για την άποψη του κ. Χριστόφια αναφορικά με την υφέρπουσα "ισλαμοποίηση της τουρκικής πολιτικής και κοινωνίας", ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει "ανήσυχος όπως και όλοι ως προς το σε ποια κατεύθυνση θα επιλέξει τελικά η Τουρκία να κινηθεί
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη επίσκεψη του στην Αυστραλία με συνάντηση που πραγματοποίησε με την Κυβερνήτη της Νέας Νοτίου Ουαλίας. Ο κ. Χριστόφιας επιστρέφει αύριο (Τρίτη) στη Λευκωσία.

Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης


  Πατήστε για μεγέθυνση

 
 
Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά τη διαφαινόμενη επίτευξη συμφωνίας για νέο δανεισμό της Ελλάδας τον Ιούνιο και το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα για την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, παρά τους φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η μη υπουργοποίηση βουλευτών που αναμένουν και κυρίως η απομάκρυνση των μελών της κυβέρνησης που θα τεθούν εκτός.

Κλειδί του νέου ανασχηματισμού αποτελεί η παραμονή ή όχι του οικονομικού επιτελείου, με πιθανότερο σενάριο την αντικατάστασή του και με φαβορί για τη θέση του τσάρου τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Στο νέο, μικρό υπουργικό σχήμα, πρόθεση είναι να συμμετάσχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Νέα σύγκρουση Ερντογάν - στρατηγών

 
Συνελήφθη ο διοικητής Ακαδημιών Πολέμου και επίδοξος αρχηγός Αεροπορίας


Κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία θεωρείται η σύλληψη χθες του διοικητή των Ακαδημιών Πολέμου στρατηγού Μπιλγκίν Μπαλανλί για την υπόθεση «Βαριοπούλα».

Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο εν ενέργεια στρατιωτικό που συλλαμβάνεται για εμπλοκή στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης και ο οποίος εθεωρείτο ο επικρατέστερος επόμενος αρχηγός της Αεροπορίας. Στη σύγκρουση ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική τουρκική ηγεσία αποδίδεται και η απόφαση του προέδρου και του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας να μην παραστούν στην τελική φάση δύο μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

Εξέγερση «αγανακτισμένων» εντός του ΠΑΣΟΚ

Του Κωνσταντινου Zουλα

Την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει κρισιμότατες αποφάσεις για την ίδια την επιβίωση της χώρας, υπουργοί και βουλευτές, ωσάν να έχουν διαμορφώσει κίνημα «αγανακτισμένων του ΠΑΣΟΚ», εξακολουθούν να αλληλοσπαράσσονται δίνοντας την εντύπωση ότι λειτουργούν με γνώμονα το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ο κ. Γ. Πεταλωτής «άδειασε» τον κ. Πάγκαλο, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου αποδόμησε τις απόψεις της κ. Μαρίας Δαμανάκη, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης αμφισβήτησε ακόμη και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Δ. Δρούτσας, για την πρότασή του (ΝΕΤ) οι βουλευτές να εκλέγονται μόνον δύο θητείες, δέχθηκε πυρά ομαδόν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας του «υπενθύμισε» απαξιωτικά ότι δεν είναι καν βουλευτής(!) και με ανάλογο ύφος τον κάλεσε να ασχοληθεί με τα του οίκου του! Και όλα αυτά συνέβησαν μόνον χθες, με αρκετούς πράσινους βουλευτές όχι μόνον να προεξοφλούν ότι το υφιστάμενο υπουργικό συμβούλιο είναι «τελειωμένο», αλλά και να υπονοούν ότι ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ψήφος τους στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Την πιο απροσδόκητη πολιτική παρέμβαση την έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ώρα που ο κ. Πεταλωτής χαρακτήριζε «εκτός πραγματικότητας» το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης έκρινε σκόπιμο να προτείνει (Real) «δομική αλλαγή στη διακυβέρνηση» με το επιχείρημα ότι το σημερινό μοντέλο απεδείχθη αναποτελεσματικό. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία τη συμμετοχή στελεχών με εξειδικευμένη γνώση από την κοινωνία, την αγορά και τη διανόηση», ενώ αμφισβήτησε ακόμη και τον τρόπο που επιζήτησε συναίνεση ο κ. Παπανδρέου. «Αν σε κάτι θα μπορούσα να κάνω κριτική στους χειρισμούς, είναι ότι δεν χρειαζόταν καν το υπουργικό συμβούλιο να πάρει μια λεπτομερειακή απόφαση πριν (ο πρωθυπουργός) δει τους αρχηγούς», είπε.
Στο επίκεντρο όμως της ενδοκυβερνητικής κριτικής βρέθηκε χθες ο κ. Δ. Δρούτσας για την πρότασή του οι βουλευτές να εκλέγονται δύο θητείες και να παραδώσουν τα κρατικά αυτοκίνητα. «Δεν θα πρέπει να ισοπεδώσουμε τα πάντα», ήταν το σχόλιο του κ. Πεταλωτή (που μετέφερε την όχληση και του πρωθυπουργού), ενώ πρωτοφανής ήταν η επίθεση που του εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι βουλευτής και δεν έχει την επαφή εκείνη με την κοινωνία για να δει τι γίνεται», σχολίασε ο κ. Πρωτόπαπας και κάλεσε τον κ. Δρούτσα «να ασχοληθεί με τα προβλήματά του» χαρακτηρίζοντας «ασόβαρη» την πρόταση: «Καλό θα είναι κάποιοι που δεν έχουν μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, ενώ είναι υπουργοί, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας στην πιο κρίσιμη στιγμή και για την Κ.Ο. και για τη χώρα», κατέληξε. Αν είχε στο παρελθόν γίνει αποδεκτή η πρόταση Δρούτσα, «ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα είχε εκλεγεί το 1989, ο Ελ. Βενιζέλος το 1920 και ο Τσώρτσιλ το 1939», κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας...

Αστοχη χαρακτήρισε την πρόταση Δρούτσα και η κ. Διαμαντοπούλου, αλλά κεντρικός στόχος της ήταν μάλλον η κ. Δαμανάκη για τις δηλώσεις της περί δραχμής. «Επέτεινε μια κατάσταση πανικού», ήταν το αιχμηρό σχόλιο της υπουργού που δήλωσε... σίγουρη ότι η επίτροπος «έχει και αυτή πλήρη επίγνωση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι πολλοί υπουργοί, αλλά και επισήμως η κυβέρνηση, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τον κ. Θ. Πάγκαλο για τις απαξιωτικές του δηλώσεις έναντι των «αγανακτισμένων εκδηλώσεων» στο Σύνταγμα. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αγωνιούν, να εκφράζουν τη βούλησή τους και μέσα από τέτοιες κινήσεις που είναι ειρηνικές και αμφισβητούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα», απάντησε σχετικά ο κ. Πεταλωτής.

Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο ετοιµάζονται να κλιμακώσουν τις πολεµικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

Τελεσίγραφο στον Καντάφι πριν στείλουν τα Απάτσι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛHΣ ΔHΜHΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
 

Ελικόπτερα Απάτσι,  όπως αυτό της φωτογραφίας,  ετοιµάζονται να αναλάβουν  δράση στη Λιβύη


Επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι προτίθεται να εξαπολύσει το ΝΑΤΟ κατά των καθεστωτικών δυνάµεων εγκαινιάζοντας µια νέα φάση της επέµβασης στη Λιβύη, στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του Μουαµάρ Καντάφι. Την περασµένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του G8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα ανέλαβε τη δέσµευση µαζί µε τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί «να τελειώσει τη δουλειά» στη Λιβύη. Ουάσιγκτον και Παρίσι φαίνεται να προσφέρουν µια τελευταία ευκαιρία στον Καντάφι, ενώ η Μόσχα αναλαµβάνει ρόλο διαµεσολαβητή προκειµένου να πεισθεί ο λίβυος δικτάτορας να εγκαταλείψει την εξουσία «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Το µήνυµα αυτό αναµένεται να µεταφέρει στον συνταγµατάρχη – εκ µέρους της Ρωσίας – ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζάκοµπ Ζούµα, ο οποίος επισκέπτεται σήµερα την Τρίπολη.

Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι ο Καντάφι θα απορρίψει την πρόταση.

Οπως σηµειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφηµερίδα «Γκάρντιαν», η διεθνής κοινότητα «προσφέρει στον συνταγµατάρχη πολλά µαστίγια χωρίς κανένα καρότο». Εάν ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία και παραµείνει στη Λιβύη θα κινδυνεύει η ζωή του. Οποιαδήποτε τρίτη χώρα τον φιλοξενήσει στο έδαφος της, θα βρεθεί σύντοµα αντιµέτωπη µε το αίτηµα παράδοσής του στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο, από την Εισαγγελία του οποίου αναµένεται να κατηγορηθεί για εγκλήµατα πολέµου. Εποµένως, το αποτέλεσµα της συνάντησης του Τζάκοµπ Ζούµα µε τον Μουαµάρ Καντάφι δεν εξαρτάται από τις διαπραγµατευτικές ικανότητες του νοτιοαφρικανού πρόεδρου. Η άρνηση του Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία θα ανάψει «πράσινο φως» σε µια ευρείας κλίµακας επίθεση µε βρετανικά ελικόπτερα Απάτσι, τα οποία θα συνδράµουν γαλλικά Τάιγκερ. Η επίθεση θα επικεντρωθεί σε θέσεις των καθεστωτικών δυνάµεων στη Μισράτα µε στόχο την κάµψη του ηθικού των κανταφικών. Σύµφωνα µε τον «Γκάρντιαν», τα ελικόπτερα αυτά είναι εξοπλισµένα µε πυραύλους τύπου Hellfire.

Παράλληλα στη Βεγγάζη οι υπηρεσίες της µεταβατικής κυβέρνησης των αντικαθεστωτικών ανακαλύπτουν ότι πολλές γυναίκες που φιλοξενούνται στους καταυλισµούς έχουν πέσει θύµατα βιασµού από άνδρες του Καντάφι. Η λίβυα ψυχολόγος Σεχάµ Σεργκέβα δηλώνει στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι 259 γυναίκες βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν το σκοτεινό µυστικό.

Δέκα νεκροί στη Γερµανία και κρούσµατα σε ακόµη επτά χώρες

Αγγουράκια - δηλητήριο σε όλη την Ευρώπη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
 

Ιδιαίτερα «ύποπτα» θεωρούνται αυτήν την περίοδο αγγουράκια, µελιτζάνες,  πρώιµες ντοµάτες και µαρούλια σε Γερµανία, Αυστρία και Τσεχία
Ραγδαία αυξάνονταιµέρα µε τη µέρα τα κρούσµατα µόλυνσης στη Γερµανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από αγγουράκια ισπανικής προέλευσης. Αξιωµατούχοι υγείας της Ε.Ε., που δείχνουν ως πηγή µόλυνσης το εντεροαιµορραγικό βακτήριο E. coli (Ehec), εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι µέλλει γενέσθαι και κάνουν λόγο για µία από τις πιο σοβαρές γαστρεντερικές επιδηµίες, όχι µόνο σε ευρωπαϊκό αλλάκαι σε παγκόσµιο επίπεδο. Στη Γερµανία, όπου η µόλυνση από το συγκεκριµένο βακτήριο θερίζει, 10 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 300 έχουν νοσήσει. Κρούσµατα αναφέρονται επίσης στην Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, τη ∆ανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Στο ΠανεπιστηµιακόΝοσοκοµείο Λούµπεκ,στη Βόρεια Γερµανία, όπου καταγράφηκε το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό µιας 86χρονης γυναίκας, νοσηλεύονται αυτή τη στιγµή 70 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το θανατηφόρο βακτήριο E. coli, ενώ όπως έκαναν χθες γνωστό οιΑρχές τουνοσοκοµείου κάθε µέρα εισάγονται τουλάχιστον 10 νέα κρούσµατα. Το βακτήριο κρίνεται ως ιδιαίτερα ανθεκτικό στην αντιβίωση, προκαλεί στοµαχικές διαταραχές –εµετό, διάρροια – και στις οξείες περιπτώσεις οδηγεί στο αιµολυτικό - ουρεµικό σύνδροµο (HUS).

Για τον λόγο αυτό, κι ενώ το τοπίο παραµένειθολό όσον αφοράτις εταιρείες παραγωγής των αγγουριών, αξιωµατούχοι υγείας της Γερµανίας, της Αυστρίαςκαι της Τσεχίας προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν να καταναλώνουν όχι µόνο αγγούρια, αλλά και πρώιµες ντοµάτες, µαρούλια και µελιτζάνες. Τα συγκεκριµένα προϊόντα µάλιστα έχουν αποσυρθεί από τα ράφια πολλών καταστηµάτων και των τριών αυτών χωρών. «Οσο οι ειδικοί στη Γερµανία και την Ισπανία δεν µπορούν να ονοµατίσουντις εταιρείες παραγωγής, ηγενική προειδοποίηση για τα λαχανικά παραµένει», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή της στη γερµανική εφηµερίδα «Bild am Sonntag» η γερµανίδα υπουργός Γεωργίας και Προστασίας τωνΚαταναλωτών Ιλσε Αϊγκνερ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις τοποθετήσεις Δρούτσα




Νέος γύρος αντιδράσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δ.Δρούτσα για θεσμοθέτηση δύο θητειών στη Βουλή. Οι βολές αυτή τη φορά ήλθαν από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό για λαϊκισμό ώστε να μεταφερθεί το πρόβλημα της χώρας σε άλλο επίπεδο.

Συμπλήρωσε δε ότι δεν σεβάστηκε ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι εικοσιπέντε χρόνια βουλευτής.

Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της επιτροπής να κληθεί ο κ. Δρούτσας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις εκτιμώντας παράλληλα ότι το θέμα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για λαϊκισμό.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του κ. Δρούτσα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για το διαχωρισμό των εξουσιών προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης υπάρχει κίνδυνος η κοινοβουλευτική δημοκρατία να είναι η παράπλευρη ζημιά της κρίσης.

Πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κράτησε αποστάσεις υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Δρούτσα, οι οποίες δεν δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο.

Αποστάσεις κράτησε και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Ντίνος Βρεττός, λέγοντας ότι ο υπουργός έχει την ευθύνη όσων είπε.

Ο κ. Δρούτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ συμπλήρωσε ακόμα ότι θα πρέπει να σταματήσει να δίνεται η εικόνα ότι οι βουλευτές είναι «καθεστώς» και τάχθηκε υπέρ ενιαίου μισθολογίου και, αν χρειάζεται, να σταματήσει και η χορήγηση αυτοκινήτου στα μέλη του Κοινοβουλίου.

Τα 9 θανάσιμα αμαρτήματα της συναίνεσης

Τελικά, στη συναίνεση, ταιριάζει γάντι μια παράφραση του Πιραντέλο: «Δεν είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε»! Οσο περνούν οι μέρες γίνεται ξεκάθαρο ότι, μετά το ναυάγιο της «υπόθεσης συναίνεση», η κατάσταση της χώρας όχι μόνον δεν επιδεινώθηκε, αλλά, αντιθέτως, βελτιώθηκε. Αμέσως μετά την αποτυχία του «σχεδίου αναγκαστική συναίνεση» συνέβησαν τα εξής:

Πρώτον
, ο πανικός έχει υποχωρήσει. Οχι απλώς δεν αναφέρεται πια πουθενά κι από κανέναν το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ ή της πτώχευσης με τα συνακόλουθα σενάρια καταστροφής, αλλά, αντιθέτως, τα σενάρια αυτά, που τις προηγούμενες ημέρες κυριαρχούσαν καθολικά, τώρα ξορκίζονται με πάθος όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Δεύτερον, η επόμενη δόση, από εκεί που κρεμόταν από μία κλωστή, εμφανίζεται ήδη να έχει διασφαλιστεί και μάλιστα πριν την ώρα της. Πριν καν από τις σχετικές εκθέσεις της Τρόικας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις κυβερνητικές δηλώσεις, τις διαρροές ξένων παραγόντων και τα άρθρα μερίδας του σοβαρού διεθνούς Τύπου, που τώρα πλέον την προεξοφλεί ως απαραίτητη και δεδομένη.

Τρίτον, ήδη εκπέμπονται μηνύματα, από το ευρωπαικό τουλάχιστον κομμάτι της Τρόικας, ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση, και με πιο μακροχρόνια αποπληρωμή, θα πρέπει να δοθεί τελικά στην Ελλάδα λόγω αδυναμίας προσφυγής στις «αγορές» και το 2012, ως μόνη λύση – το αντίθετο συνέβαινε μέχρι προχθές.

Τέταρτον
, νεκρανασταίνεται, ξαφνικά, η συζήτηση για το ευρωομόλογο, με πρώτο εκφραστή αυτής της θέσης τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών.
Αυτά, και όχι μόνον, τα είδαμε ήδη. Υπάρχουν όμως κι εκείνα που, εκ των πραγμάτων, αφού το σχέδιο απέτυχε, δεν είδαμε: οι ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες αν αυτή η συναίνεση είχε προχωρήσει.


Πρώτον, η κυβέρνηση δεν θα είχε πλέον καμία γραμμή άμυνας για να τη χρησιμοποιήσει απέναντι στην Τρόικα. Θα ήταν απόλυτα ανοχύρωτη μπροστά σε οτιδήποτε θα μπορούσε να μας ζητηθεί.


Δεύτερον, θα είχε γίνει μεγάλη ζημιά στη λειτουργία του πολιτεύματος, αφού  η αντιπολίτευση θα είχε καταστεί πρακτικά τμήμα της κυβέρνησης αλλοιώνοντας τη δημοκρατική αρχή – κι αυτό ουδείς δικαιούται να το υποτιμά, υπό το κράτος οποιασδήποτε απειλής.


Τρίτον, η δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο πιο κρίσιμο κομμάτι, αυτό της περιστολής των δαπανών και ιδίως των κρατικοποιήσεων, δεν θα είχε βελτιωθεί στο ελάχιστο: εκείνη που τη φρενάρει ως τώρα δεν είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι ο τρόμος της κυβέρνησης μπροστά στους δικούς της συνδικαλιστές και η εντυπωσιακή τεχνική της αναποτελεσματικότητα.


Τέταρτον, αντιθέτως, θα είχε χαθεί η προνομιακή δυνατότητα ενός συνδιασμού ενεργειών που «περνάνε» κι άλλων που «δεν περνάνε». Η Τρόικα μπορεί να τα θέλει όλα και να τα θέλει τώρα, όμως, ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο υπάρχουν αμέτρητα γκρίζα. Η χώρα εξασφάλισε τη δυνατότητα να απεγκλωβιστεί από την απόλυτη ακρότητα.

Ο ορίζοντας ενεργειών και δράσεων παραμένει συνεπώς τακτικά ανοικτός – και το τακτικό επίπεδο είναι που γεννά το πρόβλημα της ασφυξίας, όχι ο στρατηγικός στόχος. Ετσι, υπάρχει σήμερα πραγματικός χώρος για ουσιαστική και αποτελεσματική, λειτουργική συναίνεση, σε αντίθεση με αυτή που η «ταμπέλα συναίνεση» δήθεν θα προσέφερε στον τόπο. Και αυτή η προοπτική ήδη διευρύνεται.


Πέμπτον, ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από τα δεξιά / κεντροδεξιά, μέχρι την κεντροαριστερά, θα είχε γίνει ένας ενιαίος πολιτικός πολτός και οι νέες διαχωριστικές γραμμές θα έμπαιναν αμέσως: αφού η αντιπολίτευση θα είχε συναινέσει, το κενό που θα άφηνε, αναμφίβολα, κάποιος θα το καταλάμβανε. Κι αυτός, δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι άλλος από την αριστερά, με ότι αυτό συνεπάγεται: ας ερχόντουσαν μετά οι εγκέφαλοι της τρόικας, το 2012, να ζητούσαν τα ρέστα...  Χωρίς να το αντιληφθούν, οι ιδιοφυείς τροικανοί πήγαν να σηκώσουν στην Ελλάδα την «παντιέρα ρόσα», κάτι που ο ίδιος ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός όχι απλώς δεν το έχει πράξει, αλλά το προσπερνά με την αυτοοργάνωση του συγκλονιστικού κινήματος των αγανακτισμένων που δεν καπελώνεται από τίποτα κι από κανέναν!…

Από την ώρα που ο κεντροδεξιός και κεντροαριστερός χώρος θα είχαν γίνει «δύο σε ένα», το «αντίπαλο δέος» θα περνούσε πλέον σε άλλα χέρια. Είτε στον κ. Τσίπρα, είτε στο ΚΚΕ. Πρακτικά, η επόμενη μέρα μιας τέτοιας συναίνεσης, θα οδηγούσε την αριστερά σε ρόλο μοναδικής αντιπολίτευσης στη χώρα. Και η αριστερά έχει αυτή την κρισιμότατη  διαφορά από το ευρύ κεντροδεξιό / κεντροαριστερό φάσμα: ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως τακτικό, αλλά έχει στρατηγική αντίθεση  στην πορεία της χώρας και της Ευρώπης στην οποία αυτή ανήκει – κι αυτό, πλέον, δεν αφορά μόνον το ΚΚΕ.

Αν ο λαός επιλέξει τις δυνάμεις της αριστεράς είτε σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ακόμα και σε ρόλο κυβέρνησης, η απόφασή του δεν θα μπορεί παρά να είναι απόλυτα σεβαστή. Όμως, παρά τη φοβερή κρίση και την ανασφάλεια, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν το έχει πράξει. Κι αυτό κάτι σημαίνει και πρέπει να γίνει σεβαστό. Δεν μπορούν να έρθουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και να δημιουργήσουν συνθήκες τεχνητής αλλοίωσης της καθαρής εντολής της λαικής βάσης.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι θέλει να αμφισβητήσει τις θεμελιακές κατευθύνσεις της χώρας. Ούτε καν το συγκλονιστικό κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών, το πιο ελπιδοφόρο για το μέλλον αποτέλεσμα αυτής της φοβερής κατάστασης, δεν έχει δείξει το ελάχιστο τέτοιο δείγμα γραφής. Γιατί λοιπόν να βάλουν με το ζόρι τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας το λαό να πει κάτι τέτοιο;

Τέλος, είναι δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η δήθεν συναίνεση θα ήταν μια απόλυτα ασφαλής, σίγουρη οδός – τέτοιες βεβαιότητες σε αυτές τις συνθήκες αποδεδειγμένα πια δεν υπάρχουν. Ετσι, το εξαγόμενο συμπέρασμα είναι ένα: η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ακόμα στο παιγνίδι. Κι ότι η ίδια δεν πρέπει να παραμείνει άλλο άβουλη εκτελεστής εντολών.

Πρέπει να κάνει αυτά που έχει πει ότι θα κάνει, αλλά έχει και τη δυνατότητα να διεκδικήσει το χώρο και τον τρόπο να τα κάνει χωρίς να ισοπεδωθεί η ελληνική κοινωνία. Μπορεί επιτέλους να διεκδικήσει αυτή τη στοιχειώδη και αυτονόητη δυνατότητα. Γιατί, αν είναι να τα κάνει και εν τω μεταξύ να καταρρεύσουν οι πάντες και τα πάντα, τελικά, αλήθεια, ποιο το νόημα;

Γιώργος Μαλούχος

Μην πειράζετε τις αποταμιεύσεις σας

Ποια είναι η συνηθέστερη ερώτηση που δέχονται αυτήν περίοδο πολιτικοί και δημοσιογράφοι;

«Τι να κάνω τα λεφτά μου. Να τα πάρω από την τράπεζα;»

Η απάντηση είναι απλή: Άντε και τα πήρες. Τι θα τα κάνεις;

Δεν μιλάμε τώρα για τους εκατομμυριούχους και για τους λεφτάδες που τα έχουν ήδη μοιράσει σε Κύπρο, Ελβετία και Λονδίνο. Μιλάμε για τους μικροαποταμιευτές. Για τους νοικοκύρηδες που έχουν μερικές χιλιάδες ευρώ στην άκρη για μια ώρα δύσκολη, ή για τις σπουδές των παιδιών τους.

Τι επιλογές λοιπόν έχουν αυτοί οι άνθρωποι;

Να τα αποσύρουν από την τράπεζα για να τα χώσουν σε κάποιο μπαούλο, ή να τα ράψουν στο στρώμα όπως έκαναν παλιά οι γιαγιάδες.

Θα είναι ασφαλή εκεί; Ή θα μπει κανένας διαρρήκτης και θα χαθούν όλα σε μια βραδιά;

Να τα βάλουν σε μια θυρίδα; Θα τους τρώει σιγά σιγά ο πληθωρισμός.

Να τα μεταφέρουν στην Κύπρο; Γιατί μήπως εκεί η οικονομία είναι καλύτερη;

Κι αν επιστρέψουμε στη δραχμή – που δεν θα επιστρέψουμε όπως όλα δείχνουν- η αξία τους θα είναι ίδια, είτε βρίσκονται στην τράπεζα, είτε στην θυρίδα και στο μπαούλο.

Μια συμφέρουσα λύση είναι να επενδύσει κανείς σε χρυσό. Ή σε γη. Αλλά κι αυτά είναι για μεγάλα εισοδήματα. Αν έχεις πέντε ή δέκα χιλιάδες στη τράπεζα και πας να τα κάνεις λίρες, τότε θα αναγκαστείς να τις μετατρέψεις και πάλι σε χρήμα, αν υπάρξει κάποια ανάγκη και τότε θα χάσεις ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Γενικό συμπέρασμα: Μην πειράζετε τα λεφτά σας. Μην αγγίζετε τις αποταμιεύσεις σας. Παρά την καταστροφολογία που κυριαρχεί, η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη στην εξώπορτα της ευρωζώνης. Μπορεί να μας απειλούν οι πάντες, αλλά θα το πληρώσουν και οι ίδιοι ακριβά αν το επιχειρήσουν.

Αφήστε που έρχεται και καλοκαίρι. Που θα τα αφήνετε τα λεφτά σας κάθε μέρα, όταν ξεκινάτε για τη θάλασσα;

Ψήφισμα Δήμων Πάρου και Αντιπάρου για την υγεία


Σήμερα 25η Μαΐου 2011 έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου, Αντιπάρου και των φορέων των νησιών για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υγείας Πάρου και τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από αυτό.
Γενική ήταν η διαπίστωση από την εισήγηση των Δημάρχων και τις τοποθετήσεις των παρεβρεθέντων ότι η κατάσταση στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από τον Ιανουάριο, καθημερινά επιδεινώνεται. Και τούτο γιατί οι αποχωρήσαντες από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν έχουν αντικατασταθεί.
Έτσι στις προβλεπόμενες 15 θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με αρ. πρ. Υ3α/ΓΠ 91247/08 της 28-8-2009, που απέχει κατά πολύ από τον διεκδικούμενο οργανισμό που ομόφωνα είχε ψηφιστεί από το Α΄ Π.Ε.Σ.Υ. Ν. Αιγαίου το Μάιο του 2003, (αρ. πρ. Δ3.1/οικ. 3547/14-9-2004), οργανισμό προοπτικής του Νοσοκομείου Πάρου, σήμερα είναι καλυμμένες μόνο 8 συν μία παθολόγο που είναι σε εκπαιδευτική άδεια και 4 αφορούν εργαστηριακές ειδικότητες και οδοντιάτρους. Υπηρετούν ακόμη 5 αγροτικοί γιατροί έναντι 9 θέσεων και υπάρχουν κενά επίσης στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και στην υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τα αναφερθέντα στην με αρ. πρ. 15/14131, της 25-5-2011 επιστολή του υποδιοικητή της 2ης Δ.Υ.Π.Ε. προς το Δήμαρχο Πάρου, κρίνονται εκ του αποτελέσματος επιεικώς άνευ ουσίας, αφού τα προβλήματα δε λύνονται με ευχολόγια, γιατρούς που δεν αποδέχονται διορισμούς χάρη στον ανεπίτρεπτο αναχρονιστικό και χρονοβόρο νόμο των προσλήψεων, ή παραιτούνται χωρίς καμία επίπτωση, ή αποσπώνται για τετραήμερες «διακοπές» το Πάσχα, την ώρα που τα παιδιά της Πάρου είναι ίσως τα μόνα παιδιά της επικράτειας, που δεν έχουν εμβολιαστεί με αντιφυματικό και τα άλλα υποχρεωτικά εμβόλια και δεν έχει ελεγχθεί η υγεία τους στα σχολεία όπως ο νόμος ορίζει και άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι. Με τέτοιες λογικές, οι επιδημιολογικοί δείκτες, ένα κατακτημένο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, θα παλινδρομήσουν σε κατοχικά επίπεδα.
Στην επιστολή του κ. Ζώτου αναφέρεται ότι είναι σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία, κάλυψης των νησιών με επικουρικούς γιατρούς. Αναρωτιόμαστε ο θεσμός του επικουρικού γιατρού έγινε για να καλύψει ανάγκες αστικών περιοχών ή άγονες περιοχές και κύρια τα νησιά; Και δεν καταλαβαίνουμε βέβαια την αναγκαιότητα της προκήρυξης δεύτερης θέσεως βιοπαθολόγου όταν εκκρεμούν θέσεις ζωτικές παιδιάτρων, παθολόγου, ορθοπεδικού, γυναικολόγου.
Στην επιστολή τέλος γίνεται αναφορά στη δυσλειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω επίδρασης εξωγενών παραγόντων κ.λ.π. και έμμεσα «κατηγορούνται» οι δημοτικές αρχές, τα κυβερνεία δηλαδή των νησιών, για εμπλοκή στο πρόβλημα. Θυμίζουμε εδώ, ότι το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι το μοναδικό κέντρο υγείας στη χώρα που κτίστηκε με χρήματα Παριανού ευεργέτη, στηρίχτηκε από το Βελέντζειο Ίδρυμα και στην πορεία του είχε θαυμαστά αποτελέσματα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων και κυρίως των Παριανών που δεν λογάριαζαν ωράρια, αργίες και κόπους.
Οι Δημοτικές Αρχές Πάρου, Αντιπάρου και οι φορείς των  νησιών μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, γιατί ενώ βιώνουν αβάσταχτα την οικονομική κρίση, γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας των νησιών είναι απόλυτα ανταποδοτικές, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός καλείται να λύσει μέρος του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της χώρας. Άλλωστε το ποσοστό των χρημάτων του προϋπολογισμού για την υγεία που διατίθεται για τις ανάγκες των κέντρων υγείας είναι πολύ μικρό.
ΖΗΤΑΜΕ
Την κατεπείγουσα κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Πάρου από τώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με αποσπάσεις γιατρών ειδικοτήτων από το Ι.Κ.Α. ή άλλους υγειονομικούς φορείς μη εξαιρουμένων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και των κενών θέσεων αγροτικών ιατρών με παράκαμψη των αγκυλωτικών διαδικασιών.
Την επείγουσα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου πλήρωσης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού και την κανονική τους προκήρυξη, εναρμονισμένο πλήρως με τις ανάγκες της νησιωτικότητας και τις επιταγές του συντάγματος, παράλληλα με την προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών.
AΠΑΙΤΟΥΜΕ
Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας.
Την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό διάσωσης στις σημερινές πληθυσμιακές συνθήκες.
Την ύπαρξη ενός σύγχρονου φορέα διακομιδών από αέρα και θάλασσα.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕ
Κάθε σκέψη υποβάθμισης ή κατάργησης του Κέντρου Υγείας Πάρου και δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι δυναμικά σε κάθε απόπειρα εφαρμογής τέτοιας πολιτικής.
Η Παριανή και Αντιπαριώτικη κοινωνία, όπως και στο παρελθόν θα αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ και να ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!
Ο Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης
Ο Δήμαρχος Αντιπάρου Ιωάννης Λεβεντάκης

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Γενική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας από Ευρωπαίους

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Γενική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας από Ευρωπαίους 
 

Τη γενική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας σκοπεύουν να αναλάβουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, γιατί μόνο έτσι θα παρέχουν δανειακή στήριξη προς την Ελλάδα, υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times».

Με ειδική συμφωνία, οι ξένες κυβερνήσεις θα παρέμβουν σε πρωτοφανή βαθμό στις ελληνικές υποθέσεις, διεκδικώντας συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει την ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Εσόδων, όπου θα υπάγεται και η Εφορία, το οποίο πιθανότατα θα διοικείται από Ευρωπαίο έπαρχο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει και κίνητρα, ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρατείνουν οικειοθελώς το πρόγραμμα αποπληρωμής τους από την Ελλάδα, καθώς και ακόμα έναν γύρο μέτρων λιτότητας.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει δίχως νέο δανεισμό.

Ετοιμάζεται δεύτερο πακέτο βοήθειας

Ωστόσο, νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 65 δισ. ευρώ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της, το πρακτορείο αναφέρει ότι για τον λόγο αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν έκτακτες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Το νέο πακέτο προς την Ελλάδα θα αποτελείται από έναν συνδυασμό διασφαλισμένων δανείων από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και επιπρόσθετα μέτρα για την άντληση εσόδων, τα οποία θα προβλέπουν μια πρωτοφανή έξωθεν επίβλεψη της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup στις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, με θέμα την οικονομική κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν πως κάθε στοιχείο του νέου πακέτου ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν οι «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που ενδεχομένως θα θεωρούνταν credit event - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.

Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Έτσι, για να επιστρέψει το Δ.Ν.Τ., η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις 20 Ιουνίου, υπογραμμίζεται στο ίδιο δημοσίευμα των «Financial Times».
Zougla.gr

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠαΣοΚ

Οι διορισμένοι και οι αδιόριστοι του ΠΑΣΟΚ



Ρουσφέτια στον πολιτικό στίβο, και μάλιστα χωρίς τις εξετάσεις του «ΑΣΕΠ», καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος έλυσε τη σιωπή του και κατακεραύνωσε τους... «ουρανοκατέβατους», κοινώς τους αλεξιπτωτιστές του κόμματος.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα στο Megalo Κανάλι (εκεί φιλοξενήθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών για να μας πει για άλλη μια φορά ότι θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, αδιαφορώντας για την αύξηση της πίεσης των πολιτών και χωρίς αιδώ αυτοκριτικής για το «τρισάθλιο έργο του»! Ακόμα βοούν στα αυτιά των Ελλήνων το θα «αυξήσουμε τη βενζίνη και θα μειώσουμε τα τέλη»), σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτές θα πρέπει μετά από δύο θητείες να πηγαίνουν... σπίτι τους, κάνοντας ένα «διάλειμμα» ως μια συμβολική κίνηση.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr τα ’χε από καιρό μαζεμένα σε κάποιους, πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί.

«Ο κύριος Δρούτσας δεν έχει επαφή με την κοινωνία και δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, αλλά διορισμένος» είπε, μιλώντας στον ΝΕΤ FM, o πρώην υπουργός.

Ας ελπίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός δε θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, γιατί διαφορετικά θα δούμε τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με την ατσαλάκωτη εμφάνιση του, σε ρόλο κηπουρού.

«Ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για το ποιος θα γίνει υπουργός. Δε μπορεί όμως ο Πρωθυπουργός να κάνει υπουργό τον κηπουρό του!», σχολίασε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να κάνει το αντίστροφο: να κάνει δηλαδή κηπουρό τον υπουργό του!

Πάνε, λοιπόν, οι... λιγοστοί κήποι της Αθήνας! Και τότε «όλα θα κλαίνε, ακόμα και τα ανθισμένα», που λέει και ο Καρυωτάκης, κύριε Ατσαλάκωτε...

Πηγή: Ζούγκλα

Τσίπρας: Η κοινωνία νικάει το φόβο

«Αριστερό σήμερα είναι εκείνο που ενώνει» είπε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ

Σε ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έδειξε ως λύση της πλατείες αλλά και την διεύρυνση του κόμματος.

 

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης του κόμματος εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ το πλήρες κείμενο της απόφασης θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι την μία εμφανίζονται ως κινδυνολόγοι και την άλλη διαψεύδουν και εμφανίζονται ως καθησυχαστές της κοινής γνώμης, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως “ανεύθυνους τυχοδιωκτισμούς και δεν πρέπει να αναρωτιούνται αυτοί που σπέρνουν ανέμους γιατί θερίζουν θύελλες”.

“To καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο λαός, ο κόσμος, η κοινωνία νικάει το φόβο” διαπίστωσε τονίζοντας πως “το ανάστημα σηκώνει ο κόσμος στις πλατείες. Η αυθόρμητη και ειρηνική παρουσία του κόσμου στις πλατείες, στις μεγάλες πλατείες της χώρας είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί”.

Επανέλαβε πως η “κυβέρνηση των προθύμων” θα αποτελεί, εάν συμβεί, μια εξέλιξη ευθείας αλλοίωσης της λαϊκής εντολής λέγοντας “αν ο Πρωθυπουργός προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό σαν αυτόν που του προτείνει ή τον πιέζει μερίδα των ΜΜΕ και του συστήματος της διαπλοκής, θα πρόκειται για μια κυβέρνηση της κρατικοδίαιτης τραπεζοκρατίας. Δεν φτάνει δηλαδή που παράδωσαν την οικονομία στους τραπεζίτες, ετοιμάζονται να παραδώσουν και τη λαϊκή εντολή στους τραπεζίτες;”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε “Αριστερό” σήμερα σ΄ αυτές τις συνθήκες “αυτό που ενώνει”.
“Όταν ανοίξαμε το ζήτημα του χρέους, είπαμε ότι, παρά το γεγονός ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν λύνεται με άλλον τρόπο παρά μονάχα μέσα από μια πολιτική λύση δίκαιης ρύθμισης, και κάποιοι μας έλεγαν ότι κινδυνολογούσαμε, είπαμε επίσης -γατί προφητεύσαμε σωστά- ότι θα αποτελέσει το χρέος και εργαλείο χειραγώγησης, εκβιασμού”.

Μίλησε ακόμα για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επισημαίνοντας ότι “καμία ρύθμιση του χρέους, όσο δίκαιη και γενναιόδωρη να είναι, από μόνη της δεν αρκεί. Αν δεν είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ανασυγκρότησης της οικονομίας, αναδιανομής του πλούτου”.

Ενώ ζήτησε έναν νέο μηχανισμό για το ευρώ, αλλά και έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτό στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που, “απογοητευμένος πια, μαζικά, ομαδικά καταθέτει τις κομματικές ταυτότητες”, αλλά και σε πολίτες που “μπορεί να βρέθηκαν και στην κάλπη της Ν.Δ.”. 

Φλερτ μέσω αποκρατικοποιήσεων

ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΑΜΑΡΑ

 


Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, τα στοιχεία δείχνουν ότι αρχίζει ένα «φλερτ» μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ., με θέματα αιχμής τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια περιουσία, θέματα στα οποία έχουν παρόμοιες θέσεις και, το κυριότερο, είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των δανειστών της χώρας.


Γ. Α. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς, την Παρασκευή

Ηδη από προχθές έχει αρχίσει μια διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως ακόμα να πάρουν επίσημη μορφή, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τη Ν.Δ. λένε ότι είναι ανοιχτοί και σε μια νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά.

Κοινής αποδοχής

1 Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε διάφορες κρατικές θέσεις-κλειδιά, όπως είναι παραδείγματος χάριν ο επικεφαλής για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ θα καλέσει τη Ν.Δ. και άλλα κόμματα να κάνουν προτάσεις. Ο πρωθυπουργός ό,τι είπε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι' αυτό το θέμα το εννοεί, λένε συνεργάτες του.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να εμφανιστεί θετικός στο να μπουν τεχνοκράτες επικεφαλής στις αποκρατικοποιήσεις, σε κάποιες από τις οποίες μάλιστα θα τονίσει ότι η Ν.Δ. είναι πιο προωθημένη από την κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του χθες παρέπεμπαν στη θετική απάντηση που έδωσε στον πρωθυπουργό στο συμβούλιο αρχηγών, όταν τον ρώτησε αν θα τον στηρίξει στο θέμα των τεχνοκρατών.

«Προτάσεις δεκτές»

2 Ο κ. Παπανδρέου, μόλις χθες από τα Καλάβρυτα, όπου βρέθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι μετά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς εξακολουθεί να πιστεύει ότι επί της ουσίας υπάρχουν πράγματα στα οποία τα κόμματα μπορούν να συγκλίνουν, αρκεί να υπερβούν τις παραδοσιακές κομματικές συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση απ' όπου και αν προέρχεται, ακόμη και κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα επί των προτάσεων των άλλων κομμάτων. Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού αφορά τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό, που είναι το καίριο σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει τα παραπάνω, το στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά δεν δίνει την εικόνα ότι συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένο στη γραμμή της στείρας άρνησης. Κορυφαίο στέλεχος έλεγε στην «Ε» χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται η χώρα να βρίσκεται σε τέτοια κρίση και να μην υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, να μη μιλάμε μεταξύ μας».
«Αν τον καλέσει»

3 Στο πλαίσιο αυτό στη Ν.Δ. δεν λένε «όχι» σε μια νέα συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά. «Αν τον καλέσει ο πρωθυπουργός, φυσικά και θα πάει», είπε χθες στην «Ε» στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά. Ηδη χθες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που δεν διαψεύσθηκαν, ότι ο κ. Παπανδρέου θα ξανακαλέσει άμεσα σε συνάντηση τον κ. Σαμαρά για να εξειδικεύσουν τα κοινά σημεία της πολιτικής τους. «Ο πρωθυπουργός εμμένει στη συναίνεση και θα εξαντλήσει κάθε πρόσφορο τρόπο· είναι ανοιχτός σε ό,τι χρειαστεί» έλεγαν συνεργάτες του.

Το αγκάθι

4 Στη Συγγρού, όπου τα γραφεία της Ν.Δ., αναγνωρίζονται πλέον οι κινήσεις συναίνεσης που άρχισαν να γίνονται εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ο εξ απορρήτων του προέδρου της Ν.Δ., Χρύσανθος Λαζαρίδης, παραδέχθηκε ότι «στα περισσότερα που έχουμε πει, για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση έχει φανεί ότι είτε τα αποδέχεται είτε τα συζητάει σοβαρά».

«Το αγκάθι είναι οι φορολογικοί συντελεστές», τόνισε στον «Φλας». «Αν ο πρωθυπουργός πει: "θα δούμε εάν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία μεταξύ μας για να πάμε μαζί για επαναδιαπραγμάτευση" ε, αυτό είναι πια επαναδιαπραγμάτευση και εμείς το θέλουμε αυτό».
Στην κυβέρνηση είδαν χθες θετικά τις δηλώσεις αυτές του κ. Λαζαρίδη και έλεγαν ότι ο εξ απορρήτων σύμβουλος του κ. Σαμαρά προϊδεάζει για μια διαφορετική στάση της Ν.Δ.

Οι συντελεστές

5 Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το επιτελείο της Συγγρού και για το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, που αποτελούν κομβικό σημείο του σχεδίου Σαμαρά για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Ο Α. Σαμαράς θα καλέσει και πάλι τον Παπανδρέου να συμφωνήσουν ότι τη θέλουν και οι δύο, και μετά να πάνε στην τρόικα για επαναδιαπραγμάτευση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που στο δικό της Μνημόνιο πέτυχε να τους κρατήσει στο 12,5%.

Ο Παπανδρέου, στο συμβούλιο αρχηγών, όταν του το πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εμφανίστηκε διστακτικός, με την έννοια ότι η τρόικα δεν θα το δεχθεί. Δεν απάντησε όμως αρνητικά και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα πεδίο που θα μπορούσαν να συζητήσουν τα επιτελεία τους.

Αναφερόμενοι στις φορολογικές προτάσεις της Ν.Δ., και ανεξαρτήτως αν αυτές γίνονται δεκτές από την τρόικα, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, του είχε προτείνει να οριστούν ομάδες εργασίας από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Ν.Δ. για να τις εξετάσουν.

Στο μεταξύ, οι βασικότεροι στόχοι της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι:

* Να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα απ' όλη την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πριν από τη σύνοδο κορυφής. Δύσκολη υπόθεση, αφού οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι έντονες για τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα.

* Το κρίσμο διάστημα για την κυβέρνηση είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στις 24 θα γίνει η σύνοδος κορυφής, η οποία επί της ουσίας θα αποφασίσει για το μέλλον της δανειακής χρηματοδότησης, και στις 29 θα πρέπει να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Η κυβέρνηση όμως καίγεται μέχρι εκείνη την ημερομηνία να έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση και να έχει συσταθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η πιο πρόσφορη αυτή τη στιγμή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, με την πώληση του ποσοστού του 16%. *

Προβληματισμός στο ΠαΣοΚ για μέτρα και κινητοποιήσεις

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση
του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος

Αναβλήθηκε για λίγες ημέρες η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συσκέψεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με εμπλεκόμενους υπουργούς και σίγουρα με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διήρκεσαν ως πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι επείγονται να «κλείσει» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τα μέτρα που περιέχει είναι ιδιαιτέρως σκληρά, και αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν προβληματισμό αν θα αντέξει η κυβέρνηση τους κλυδωνισμούς που θα προκαλέσουν. Ήδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ είναι ανάστατη με διάφορα μέτρα όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου ή η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Ωστόσο θεωρείται το κλειδί (μαζί με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) που θα ξεκλειδώσει τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να πάρει η κυβέρνηση το επιπρόσθετο δάνειο.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι επιθυμεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία με την τρόικα. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε με γραπτή ανακοίνωση του ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται θετικά, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να αναληφθούν και πολιτικές δεσμεύσεις στο ανώτατο επίπεδο.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία, αλλά και αμηχανία, τη διόγκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών. Την Κυριακή το βράδυ το Σύνταγμα πλημμύρισε από κόσμο που φώναζε απαξιωτικά συνθήματα για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Τη διάθεση του κόσμου, όπου εθεάθησαν και αρκετά μέλη από νομαρχιακές επιτροπές του ΠαΣοΚ στην Αθήνα, αποτύπωνε το σύνθημα «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω!» και στη συνέχεια όλη η πλατεία φώναζε «Ούουστ!».
Τα συνθήματα έφταναν ως τα αυτιά του οικονομικού επιτελείου που συζητούσε εκείνη την ώρα με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι αυτό το στάδιο είναι αναπόφευκτο μέχρι να αρχίσει να αποδίδει το μνημόνιο και ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί το λάθος.
Άλλοι όμως έχουν αρχίσει να προβληματίζονται βαθύτατα από την προβληματική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση.

Λαοθάλασσα βούλιαξε το Σύνταγμα!

 
100.000 Αγανακτισμένοι πολίτες
διαδήλωσαν ειρηνικά

Πρωτοφανείς διαστάσεις προσέλαβε η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής!


Λίγο μετά τις 9 το βράδυ είχαν κατακλυστεί όχι μόνο η Πλατεία Συντάγματος, αλλά και η Αμαλίας, η Φιλεlλήνων, η Μητροπόλεως, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία, η οποία κυριολεκτικά ασφυκτιούσε!

Περισσότεροι από 100 χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων! Στους παλαιότερους η συγκέντρωση θύνισε κάτι από τις τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90, τότε που τα πούλμαν που μίσθωναν τα κόμματα εξουσίας έφερναν κόσμο από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα ή στο Πεδίον του Άρεως.

Πολίτες κάθε ηλικίας, με εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας, συνέρρεαν μέχρι αργά το βράδυ στη συγκέντρωση και η Ελλάδα έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. 
Με έντονο παλμό και δυναμικότητα οι «Αγανακτισμένοι Έλληνες» εξέφρασαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα μέτρα αυστηρής λιτότητας, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας το δικό τους δυναμικό παρόν στην πανευρωπαϊκή μέρα συγκέντρωσης.

Οι ομάδες περιφρούρησης καθώς και η έγκαιρη αστυνομική παρέμβαση απέτρεψαν την εκδήλωση επεισοδίων καθώς μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.
Σημαίες, σφυρίχτρες, πανό και άδεις κατσαρόλες με τα γνωστά μηνύματα ενάντια στο μνημόνιο «πρωταγωνίστησαν» και την Κυριακή!

Την τιμητική της είχε, βεβαίως, και η Βουλή με τα γνωστό σύνθημα "Να καεί, να καεί, το μπ... η Βουλή" και τα ανά τακτά διαστήματα φασκελώματα.
Αντιθέτως, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχεδόν αγνοήθηκε, παρόλο που το Σάββατο είχε την τιμητική του, λόγω των απαξιωτικών χαρακτηρισμών που είχε χρησιμοποιήσει για το κίνημα των Αγανακτισμένων σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Πάνω από την πλατεία στήθηκε και εξέδρα, όπου έπαιξαν μουσική συγκροτήματα, ενώ δεν έλειψαν και happenings με ξυλοπόδαρους, ακροβάτες κλπ. Συνεχίζεται, δε, η «κατασκήνωση» χιλιάδων νέων, ενώ δόθηκαν και θεατρικές παραστάσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!

ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

Αφορά τα εθνικά μας θέματα και έχει ενδιαφέρον



Αντισυνταγματικός ο νόμος για την για την ελληνική ιθαγένεια από το 4ο τμήμα του Σ.τ.Ε.

Σύμφωνα με ολοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΕΜΑ 8/5/2011, ο Ν.3838/2010 που χορηγεί, με συνοπτικές διαδικασίες, ελληνική ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες αλλοδαπούς έχει ήδη, με την υπ΄ αριθμ. 350/2011 απόφαση του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κριθεί αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό ότι ο νομοθέτης αγνόησε το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος με το οποίο προβλέπεται ότι όλες οι εξουσίες υπάρχουν υπέρ του έθνους.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., στην συνεδρίασή της την Τρίτη 3 Ιουνίου 2011.

Σημειώνεται ότι την προσφυγή στο Σ.τ.Ε. ενάντια στον εν θέματι νόμο άσκησαν τέσσερα ελληνικά σωματεία: Παγκρήτιος Ένωση, Παμποντιακός Σύλλογος "Η Αργώ", Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων και Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας.

Όπως αναφέρει ο επίκουρος Καθηγητής Νομικής κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος εκπροσωπεί τα ως άνω Σωματεία: Δεν πρόκειται για μια δίκη ιδεολογίας ούτε πολιτικής κοσμοθεωρίας για το πως θα πρέπει να λειτουργούν τα κράτη σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αλλά για μια δίκη που αναφέρεται στην κανονιστική δύναμη του Συντάγματος και την τήρηση των διατάξεών του. Τα ελληνικά Συντάγματα, ήδη από την περίοδο της Επανάστασης απέδωσαν την κυριαρχία στο έθνος, το δε ισχύον Σύνταγμα στον λαό και το έθνος. Σε περιόδους αλλαγής πληθυσμιακών συσχετισμών και κρίση κοινωνίας και θεσμών δεν είναι ορθό να αγνοούμε μείζονες συνταγματικές αξίες όπως το έθνος, η αφομοίωση στο Σύνταγμα ή ο πατριωτισμός των Ελλήνων, αλλά αντιθέτως να τους αποδίδουμε μεγαλύτερη πειθώ και δυναμική.

 

Επιστολή Θεοδωράκη προς τους αγανακτισμένους



“Χαιρετίζουμε τους δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους μας, που μαζεύτηκαν στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για το Μνημόνιο-μνημόσυνο, ζητώντας να φύγει η Κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα. Η θέση όλων αυτών δεν είναι στη Βουλή, είναι στη φυλακή.

Χαιρετίζουμε τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο των πόλεών μας, τον άμεσο δημοκρατικό χαρακτήρα που πασχίζει να ανακαλύψει το πρωτοφανέρωτο κίνημα των νέων μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους των δημόσιων επιχειρήσεων, που άρχισαν από χτες διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, υπερασπιζόμενοι το κράτος μας, που χρειάζεται απελπιστικά, όχι την κατεδάφιση που προγραμματίζει το ΔΝΤ, αλλά τη ριζική του βελτίωση και μεταρρύθμιση.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι του Ταμιευτηρίου, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ υπερασπίζονται τη δική μας περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, που επιχειρούν τώρα να λεηλατήσουν οι ξένες τράπεζες, μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας τους στην Αθήνα.

Ο παραδειγματικά ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων απέδειξε ότι όταν η αστυνομία και οι προβοκάτορες δεν έχουν πάρει εντολή να επέμβουν, δεν ανοίγει μύτη. Καλούμε τους Έλληνες αστυνομικούς να μη δεχτούν να γίνουν τα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων που θα θελήσουν ασφαλώς, σε κάποια στιγμή, να ματοκυλίσουν τους νέους μας και τους εργαζόμενους.

Η θέση τους, το καθήκον τους και το συμφέρον τους είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού, της ειρηνικής του διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και όχι στων ξένων δυνάμεων που υπαγορεύουν στη σημερινή κυβέρνηση την πολιτική της.

'Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου, και οι πέτρες ακόμα ομολογούν την αποτυχία του. Μετά από αυτή την εμπειρία δεν δικαιολογείται πλέον καμιά αυταπάτη. Ο δρόμος που πήρε και συνεχίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό την καθοδήγηση των ξένων τραπεζών και υπηρεσιών, της Goldman Sachs και των Ευρωπαίων υπαλλήλων της, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν τώρα.

Κάθε μέρα που περνάει οι πράξεις τους ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι για τη χώρα. Διερωτώμεθα γιατί ο Εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, για τις νέες δηλώσεις του περί επικείμενης χρεοκοπίας και άδειων ταμείων. Γιατί δεν έχει επέμβει για τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ του Προέδρου του ΣΕΒ και της Επιτρόπου.

Γιατί δεν έχει επέμβει για τη μαζική τρομοκρατία, με την οποία, μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση, σε συνεργασία και καθ' υπαγόρευση της τρόικας, επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Με τους Τιτανικούς, με τις εντατικές, με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε για να τρομάξουν τους ΄Ελληνες, κατάφεραν να εξευτελίσουν τη χώρα διεθνώς και να την οδηγήσουν πραγματικά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Αν ένας διευθυντής επιχείρησης μιλούσε για την επιχείρησή του με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του μιλάνε για την Ελλάδα, θα σάπιζε τώρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταδικασμένος για βαριά απιστία.

Απευθυνόμαστε και στους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο αγώνας για την Ελλάδα, είναι αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ευρώπη. Μην πιστεύετε τις κυβερνήσεις σας, που λένε ότι τάχα εσείς βοηθάτε την Ελλάδα με τα λεφτά σας.

Μην πιστεύετε τα χονδροειδή, εξωφρενικά ψέματα των βρώμικων εφημερίδων, που θέλουν να σας πείσουν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε δήθεν γιατί οι ΄Ελληνες είναι τεμπέληδες, όταν δουλεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους! Την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, την προκάλεσε και τη χρησιμοποιεί το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί στις υπηρεσίες  του.

Τις μεγάλες τράπεζες και μόνο αυτές βοηθάνε τα προγράμματα τους, δήθεν σωτηρίας, αυτές ακριβώς που επέβαλαν μέσω των πολιτικών και των κυβερνήσεων που έχουν εξαγοράσει, το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης.

Δεν μπορεί οι τράπεζες και οι κάτοχοι χρήματος, που προκάλεσαν την κρίση, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που επέφεραν! Δεν μπορεί οι τραπεζίτες να είναι το μοναδικό ασφαλές επάγγελμα στον κόσμο!

Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την αντικατάσταση του σημερινού οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης, που είναι φτιαγμένο για να δημιουργεί χρέος, με επιστροφή σε μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης και της ανάπτυξης, και τον προστατευτισμό, με δραστικό επανέλεγχο του Χρήματος.

‘Η τα Κράτη μας θα κυριαρχήσουν στις αγορές, ή αυτές θα τα καταπιούν, και μαζί τους η Δημοκρατία και όλα τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο Σόλων διέγραψε τα χρέη των φτωχών στους πλούσιους. Ας μην επιτρέψουμε τώρα στις Τράπεζες να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, για να αποσπάσουν τα μυθώδη ποσά που οι ίδιες δημιούργησαν ως χρέος. Πως μπορεί να προτείνεται, για να διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, ένας άνθρωπος της Goldman Sachs...Τι είδους κυβερνήσεις, τι είδους πολιτικούς έχουμε στην Ευρώπη;

Δεν σας ζητάμε να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για λόγους αλληλεγγύης, ούτε γιατί στα δικά μας χώματα γεννήθηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Πρωταγόρας, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ευρώπης. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί υπομείναμε, ως χώρα, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη αγωνιζόμενοι για να μην επικρατήσει στην ήπειρό μας ο φασισμός.

Σας ζητάμε να το κάνετε για το δικό σας συμφέρον. Αν αφήσετε τώρα την ελληνική, την ιρλανδική, την πορτογαλική, την ισπανική κοινωνία να καταστραφούν, στο βωμό του Χρέους και των Τραπεζών, θα έρθει σύντομα η δική σας σειρά. Δεν θα ευημερήσετε εν μέσω ευρωπαϊκών κοινωνικών ερειπίων. Εμείς αργήσαμε, αλλά ξυπνήσαμε. Ξυπνήστε κι εσείς.

Ας φτιάξουμε μαζί μια νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ειρήνης, αντάξια της ιστορίας, των αγώνων, του πνεύματός της. Αντισταθείτε στον ολοκληρωτισμό των αγορών, που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη κάνοντάς την Τρίτο Κόσμο, να βάλει τον ένα ευρωπαϊκό λαό εναντίον του άλλου, να καταστρέψει την ήπειρό μας, ξανακάνοντας επίκαιρο τον φασισμό.”

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Στο Σύνταγμα για τρίτη μέρα οι Αγανακτισμένοι



Για τρίτη συνεχή ημέρα και παρά την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε στο κέντρο της Αθήνας οι Αγανακτισμένοι, συγκεντρώθηκαν ξανά μπροστά στη Βουλή.

Πολλοί νέοι μαζεύτηκαν στην πλατεία Συντάγματος και με συνθήματα και πανό στα χέρια διαμαρτυρήθηκαν κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ το παρόν έδωσαν την Παρασκευή και μέλη του κινήματος δεν πληρώνω.  

Την τιμητική τους είχαν πάντως πάλι οι… κατσαρόλες τις οποίες οι διαδηλωτές χτυπούσαν ρυθμικά μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, μια ομάδα νέων στο Σύνταγμα ξεκίνησε τη δική της μορφή διαμαρτυρίας στα πρότυπα των Ισπανών, χωρίς φωνές και συνθήματα αλλά με την διάθεση να παραμείνει στην πλατεία μέρα και νύχτα πραγματοποιώντας λαϊκές συνελεύσεις που θα αποφασίζουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Την Παρασκευή πραγματοποίησαν και μία νέα, πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας. Ανδρες και γυναίκες φορώντας άσπρες μάσκες έκαναν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρο από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και διαμαρτυρήθηκαν σιωπηλά.

Ήδη πάντως, οργανώνονται μικρές ομάδες που ζητούν την υποστήριξη του κόσμου αλλά και την βοήθεια του με εφόδια, τρόφιμα, κουβέρτες και κυρίως συμμετοχή με σκοπό η πλατεία Συντάγματος να γίνει η νέα Πουέρτα Ντελ Σολ.

Η ομάδα που διανυκτερεύει με σκηνές στην πλατεία, προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση του «κινήματος» των Αγανακτισμένων, με τεχνική υποστήριξη και ομάδες καθαριότητας. Το βράδυ της Πέμπτης, φρόντισαν να μαζευτούν όλα τα σκουπίδια μετά την φυγή του μεγάλου όγκου των διαδηλωτών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έμεινε ούτε ένα πλαστικό μπουκάλι από την κινητοποίηση της Πέμπτης.

Το απόγευμα της Παρασκευής πάντως, σημειώθηκε ένταση όταν ένας άντρας αποπειράθηκε να φωνάξει το γνωστό σύνθημα κατά των ΜΑΤ. Οι πολίτες τον αποδοκίμασαν έντονα.


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΠΡΑΞΗ ΑΚΥΡΗ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 

 

Σήμερα διάβασα στην Τουρκική εφημερίδα RADICAL ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με πανοραμική φωτογραφία του λιμανιού του Πειραιά και με τίτλο «Κελεπούρι η γειτονική χώρα». Στο άρθρο αναφέρεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Τουρκίας  για τα δύο λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να εκποιήσει η Κυβέρνηση μαζί με αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και πολλά έργα υποδομής.

Και διερωτώμαι, τι θα γίνει αν αύριο-μεθαύριο βρεθούμε προ τετελεσμένων εγκλημάτων κατά της χώρας, καθώς όλος ο πλούτος -οικονομικός και ιστορικός- θα ανήκει σε ξένους ιδιοκτήτες;

Πώς θα είναι η ζωή μας και πώς θα νοιώθουν οι Έλληνες, όταν λ.χ. το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ανήκει σε Ιάπωνες, η οδός Εγνατία σε Σκοπιανούς, το λιμάνι του Πειραιά σε Τούρκους και η Ακρόπολη σε Γερμανούς;

Όταν σε κάθε βήμα θα σκοντάφτουν σε μια ξένη περιουσία; Πώς θα ζήσουν, όταν η χώρα τους θα ανήκει σε άλλους; Σκεφτήκαμε άραγε καλά αυτό το ενδεχόμενο;

Το θέτω στην κρίση των μελών της Κίνησης και ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Στην κρίση της ανεξάρτητης νεολαίας που την καλώ να πάρει θέση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που εάν η Κυβέρνηση και η Τρόικα παραμείνουν στη θέση τους, είναι σίγουρο ότι θα γίνει για μας τραγική πραγματικότητα.

Και τι θα κάνουμε τότε; Θα δεχτούμε να ζούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξένοι μέσα στην ίδια τη δική μας χώρα;

Άραγε μήπως θα έπρεπε να προειδοποιήσουμε τους υποψήφιους αγοραστές, ότι εμείς οι ανεξάρτητοι Έλληνες, στην περίπτωση που θα γίνουμε εκατομμύρια (γιατί τότε μόνο θα είμαστε σεβαστοί και υπολογίσιμοι από εχθρούς και φίλους) και επιβάλουμε μια Ανεξάρτητη Επαναστατική Κυβέρνηση που θα εκφράζει ΟΛΟ το λαό, θα θεωρήσουμε ως πράξεις απεχθείς (στις οποίες προέβη μια Κυβέρνηση μειοψηφίας πίσω από την πλάτη και ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού) και επομένως Άκυρες;

Πιστεύω ότι μπροστά σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή που κρίνεται εάν στο μέλλον θα υπάρχουμε ως ελεύθερος Λαός ή θα έχουμε γίνει θλιβεροί υπηρέτες των νέων ιδιοκτητών της πατρίδας μας, θεωρώ ότι η δήλωση αυτή αναδεικνύεται σε μέγιστο καθήκον του κάθε ανεξάρτητου πολίτη της χώρας αυτής.


ΕΚΚΛΗΣΗ

Καλώ όλα τα μέλη των Σπιθών να προβάλουν την παραπάνω δήλωση με κάθε τρόπο. Να συλλέξουν υπογραφές. Να επιδιώξουν να επικυρωθεί μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις και Διαδηλώσεις.

Γιατί όσο η αποδοχή για την ακύρωση του ξεπουλήματος θα αποκτά μαζικότερη αποδοχή, τόσο το ενδεχόμενο να επηρεάσει τους ξένους αγοραστές γίνεται μεγαλύτερο.

Γι' αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, για να γίνει διεθνώς γνωστή. Εάν δεν το κάνουμε σήμερα, φοβάμαι πως όταν θα έχουν εγκατασταθεί οι ξένοι αγοραστές, δεν θα μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος για να φύγουν, παρά ο ένοπλος αγώνας! Θέλει άραγε κανείς Έλληνας να ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία;

Πιστεύω, κανείς! Γι' αυτό ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στη Δήλωση το κύρος της μεγάλης λαϊκής συναίνεσης πριν να είναι πολύ αργά.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Μοναχικός καβαλάρης ο Γιώργος μετά τη σύσκεψη

Σε πλήρες ναυάγιο κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος ο οποίος προέβη σε δηλώσεις κατά την έξοδό του.
«Οι καρέκλες μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα» αρκέστηκε να πεί αποφεύγοντας σε πρώτη φάση να κατονομάσει ποιον πολιτικό εννοούσε. Από τα πολιτικά συμφραζόμενα, ωστόσο, κατέστη αμέσως σαφές ότι φωτογράφιζε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Αργότερα, μέσω «διαρροών» από το περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη επιβεβαιώθηκε η αίσθηση η οποία ήδη είχε δημιουργηθεί.
Τι είπε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα προχωρήσω μόνος μου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ώρα μεγάλων αποφάσεων και τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούν. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το «ναυάγιο»
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου, όπως δηλαδή είχε ξεκαθαρίσει πριν από λίγες ημέρες σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Επιπλέον επανάλαβε τις θέσει που έχει παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» και επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παράλληλα απέρριψε πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, για οικουμενική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική.

Ο κ. Καρατζαφέρης μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε πως κάποιοι από τους πολιτικούς προτίμησαν την καρέκλα από το μέλλον του τόπου και χαρακτηριστικά είπε: «Οψόμεθα».
Κάλεσμα στους πολίτες να μην παγιδευτούν σε εκβιασμούς απηύθηνε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Τόνισε επίσης ότι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο λαό, οι πολίτες έχουν στο επίκεντρο ένα πραγματικό δίλημμα με δύο διαφορετικά σκέλη: Ή να χρεοκοπήσει ο λαός οριστικά και αμετάκλητα ή με τη στάση του να οδηγήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ενιαίου μετώπου των εργατών και των νέων με στόχο μια σχεδιασμένη αντεπίθεση.
Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εν θα διστάσουν να σμικρύνουν την Ε.Ε. για να μείνει, όπως είπε μόνο ο σκληρός πυρήνας. Λύση και διέξοδος υπάρχει όταν κανείς στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, στην μετατροπή του πολιτικού συστήματος και όχι στη μεταμφίεσή του, επισήμανε. Αυτό που επείγει, πρόσθεσε, είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η ενίσχυσή του.
O Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του ανέφερε: «ο πρωθυπουργός ζητεί αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ για δημοψήφισμα.
Η σύσκεψη
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ξεκίνησε στις 12:30 μ.μ., με αντικείμενο τις εξελίξεις στην οικονομία, και ολοκληρώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες.
Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αρχίσει να προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12:00. Πρώτη έφθασε η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μάκη Μαΐλη, και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου, Παναγιώτη Μεντρέκα.
Λίγα λεπτά αργότερα, κάθισε δίπλα της ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Παππάς.
Τρίτος έφθασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τους κ.κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη.
Ακολούθησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τον οποίο συνόδευαν ο πρέσβης Γ. Γεωργίου και ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.