Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Παίζουν σε στοίχημα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Παίζουν σε στοίχημα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Τη έξοδό μας από το ευρώ παίζουν οι μεγάλες εταιρείες στοιχημάτων ανά τον κόσμο! Εδώ και λίγο καιρό, φιγουράρει διαδικτυακά το εξής στοίχημα: «Θα συνεχίσει η Ελλάδα να χρησιμοποιεί το νόμισμα του ευρώ μέχρι και το τέλος του 2012;».

Οι αποδόσεις είναι μοιρασμένες, δείγμα της ανασφάλειας που δείχνουν οι ξένοι προς εμάς. Ειδικότερα, στην απάντηση «ναι, θα φύγει» η απόδοση είναι 1,83. Αντιστοίχως, 1,83 είναι η απόδοση και του να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ η χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Για όσους δεν είναι μυημένοι στον κόσμο του στοιχήματος η απόδοση 1,83 σημαίνει πως, εάν κάποιος ποντάρει 100 ευρώ και κερδίσει, θα πάρει πίσω 183 ευρώ (τουτέστιν, θα έχει 83 ευρώ κέρδος). Εάν χάσει, εννοείται ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω. Αξιον μνείας είναι το γεγονός ότι πριν από ακριβώς μία εβδομάδα η απόδοση του να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους ήταν 1,6 και του να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα στο 2,2! Κάτι που σημαίνει πως μέσα σε ελάχιστες ημέρες οι εταιρείες στοιχημάτων θεώρησαν πως ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στη δραχμή ή, τέλος πάντως, σε ένα διαφορετικό δικό μας νόμισμα.

Οι αποδόσεις που δεν ευνοούν τη χώρα μας άλλαξαν λίγο μετά το πέρας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, όπου πέρασαν εν πολλοίς οι αποφάσεις του γαλλογερμανικού άξονα περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της υποβολής κυρώσεων για όσες χώρες δεν τηρήσουν κάτι τέτοιο.

Οι εταιρείες δέχονται το εν λόγω στοίχημα μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου και εννοείται πως κάποιος θα διαπιστώσει εάν θα κερδίσει ή εάν θα χάσει την Πρωτοχρονιά του 2013. Το γεγονός πάντως ότι κάποιοι ποντάρουν στη σωτηρία ή τη βύθιση της χώρας μας ακόμη και στοιχηματικά, πέραν των ασφαλίστρων κινδύνου στα οποία έχει επενδύσει μέρος των αγορών, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και του πώς μας αντιμετωπίζουν.

Πέραν του συγκεκριμένου στοιχήματος, οι μεγάλες εταιρείες έχουν δώσει και ένα ακόμη: «Ποια χώρα θα εγκαταλείψει πρώτη την ευρωζώνη;». Στην επιλογή της Ελλάδας η απόδοση είναι μόλις 1,25. Ακολουθεί η Ιταλία με απόδοση 4,5, η Πορτογαλία με 11, η Ισπανία με 13, η Γερμανία με 17, η Ιρλανδία με την Ιταλία έχουν απόδοση 21 και το Βέλγιο 26. Οπερ σημαίνει ότι οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανό να αποχωρήσει η Γερμανία παρά η Ιρλανδία, η Ιταλία ή το Βέλγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: