Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι απαλλάσσονται οριστικά από το "χαράτσι" στα ακίνητα

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Ποιοι απαλλάσσονται οριστικά από το "χαράτσι" στα ακίνητα

Μειωμένο θα είναι το ειδικό τέλος ακινήτων για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενώ η πληρωμή του φόρου το 2012 θα γίνει σε πέντε ισόποσες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα, σε περίπτωση που το ετήσιο τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έχει υπολογιστεί λάθος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να το πληρώσουν κανονικά εφέτος και ο συμψηφισμός θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2012.
Η διαφορά του φόρου θα επιστραφεί στον φορολογούμενο με τον επόμενο λογαριασμό. Αυτό προβλέπεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 16 Δεκεμβρίου 2012.
Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα συσταθούν ειδικές επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται κατά περίπτωση στον προϊστάμενο της εφορίας για το αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται μείωση του φόρου ή πλήρη απαλλαγή.
Οι τριμελείς επιτροπές που είχαν αρχικά εξαγγελθεί και προβλεφθεί στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελούνται μόνο από εφοριακούς και υπαλλήλους των Δήμων και αυτό διότι οι αστυνομικοί εξαιρέθηκαν από την εν λόγω διαδικασία.
Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011 προβλέπεται ακόμη παράταση για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Το ποσό του χρέους μέχρι το οποίο μπορούν να εξαιρεθούν ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Οι τελικές αλλαγές στο χαράτσι στα ακίνητα
Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.
Ακόμη, το ποσό του τέλους που καταβάλλεται για το έτος 2011 και υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων του εμβαδού της δομημένης επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου που ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, επανυπολογίζεται με βάση γεγονότα που αποδεικνύονται από στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος ότι συνέτρεχαν κατά την ως άνω ημερομηνία και με βάση τα οποία, αν ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, θα υπολογιζόταν κατά την παραπάνω ημερομηνία το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Αν το τέλος που προκύπτει με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του υπόχρεου κατά την 31η Μαρτίου 2012.
Το τέλος βαρύνει για μεν το έτος 2011 τον κατά την 17.9.2011 κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, για δε το έτος 2012 τον κατά την 31.3.2012 κύριο ή επικαρπωτή αντίστοιχα.
Ειδικά για το έτος 2012, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τα οποία λογίζεται κατά την 31.3.2012 το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Εξαιρούνται του τέλους ακινήτων οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.
Χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακίνητων στην περίπτωση που οι ίδιοι ή πρόσωπο που τους βαρύνει φορολογικά παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω, και προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό από 67% και άνω.
Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους που ισχύει κατά τα ανωτέρω για τους ανάπηρους ή πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και σε πολύτεκνους, εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Τα ανωτέρω ισχύουν υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων της, υπό τον όρο ότι πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και επιπλέον ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν το χαράτσι των ακινήτων το 2012 να μην εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αναφέρεται, λοιπών, σαφώς ότι το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε 2 ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και για το έτος 2012 σε 5 ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
Η καταβολή του ειδικού τέλους ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών.
Το ειδικό τέλος ακινήτων γίνεται ληξιπρόθεσμο για το Δημόσιο και άρα μπορεί να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το υπουργείο Οικονομικών εφόσον έχουν περάσει 4 μήνες από τη λήξη προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού.
Η έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος και η εκτέλεση της εντολής διακοπής μπορεί να αναστέλλονται με πράξη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, στις εξής περιπτώσεις:
α) Αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους.
β) Αν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήμαος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προθεσμίες που προβλέπονται θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά.
Τέλος, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τη διαπίστωση αν ο φορολογούμενος που έχει πραγματοποιήσει αίτηση ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Οι πράξεις του προϊσταμένου της ΔΟΥ, θετικές ή απορριπτικές, κοινοποιούνται στον αιτούντα και στη Δ.Ε.Η. ή στον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπτωση.
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις μπορεί, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: