Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αέριο πέραν πάσης προσδοκίας στην Κύπρο

Το φυσικό αέριο είναι αντίστοιχο της Νορβηγίας



Ήρθε η ώρα που όλοι περίμεναν στην Κύπρο. Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρίας Noble Energy, φαίνεται ότι κτύπησε αέριο και τα δείγματα έχουν ήδη διασταυρωθεί στην έδρα της Noble στο Τέξας, αλλά και στα εργαστήρια στην Κύπρο.
Μία νέα φάση για την οικονομία της Κύπρου αρχίζει και οι έως τώρα ενδείξεις είναι το κοίτασμα μπορεί να είναι ακόμα και 30_40% μεγαλύτερο από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων και σίγουρα μεγαλύτερο απ΄ ότι εντοπίσθηκε στο γειτονικό Οικόπεδο στην ισραηλινή ΑΟΖ «Λεβιάθαν».
Οι αρχικές προβλέψεις, προτού τα δείγματα, φθάσουν την περασμένη Κυριακή έως την πλατφόρμα άντλησης ήταν ότι στο Οικόπεδο 12 βρίσκονταν θαμμένα στο βυθό της θάλασσας περί τα 8 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Εν συνεχεία έγινε λόγος, κυρίως από τους επιστήμονες του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου Beicip για 10 δισ. κυβικά πόδια και τώρα γίνεται λόγος για πάνω από 11 δισ. κυβικά πόδια.

Ρωσία, Γαλλία, Νορβηγία και Βρετανία μπαίνουν στο παιχνίδι

Το φυσικό αέριο που εντοπίσθηκε στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ αλλάζει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι Αμερικανοί (που ανέλαβαν την γεώτρηση και την αξιοποίηση) όσο και ισραηλινοί (που συνεργάζονται με τους Κύπριους), αλλά και οι Ρώσοι, οι Γάλλοι, οι Νορβηγοί ακόμα και οι Βρετανοί που τρέχουν τώρα να υπενοικιάσουν τα υπόλοιπα 11 θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στην ΑΟΖ Κύπρου.

Και το ενδιαφέρον τους είναι τόσο μεγάλο που το αποδεικνύουν τις τελευταίες ημέρες αποστέλλοντας πολεμικά σκάφη στην περιοχή και τους Ρώσους να αναγγέλλουν ότι θα στείλουν στο τέλος Νοεμβρίου ολόκληρη μοίρα πολεμικών με αεροπλανοφόρο ναυαρχίδα. Δύο φορές το τελευταίο διάστημα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, έσπευσε να δηλώσει ότι η Κύπρος έχει αναφαίρετο δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο και να συστήσει στην Τουρκία αποφυγή κάθε πρόκλησης.

Ο Χριστόφιας στην πλατφόρμα

Το θέμα τώρα που προκύπτει είναι πώς θα εκμεταλλευθεί η Κύπρος τα κοιτάσματα και δεν είναι καθόλου μικρό το ζήτημα, αφού ήδη δημιούργησε νέα προβλήματα στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, ο οποίος με τις τελευταίες ανακαλύψεις ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί με ελικόπτερο την πλατφόρμα είτε στο τέλος της εβδομάδας είτε στην αρχή της επομένης.

Πιέσεις και για συμφωνία αξιοποίησης του αερίου

Η σύμβαση για την γεώτρηση ναι μεν έχει υπογραφεί, αλλά_ παρά τον ενθουσιασμό, δεν έχει υπογραφεί τίποτα για το τι θα γίνει μετά, και έτσι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της Noble Energy με την κυπριακή κυβέρνηση. Δέκα μήνες ζητεί η αμερικανική εταιρία να προχωρήσει η συμφωνία για την αξιοποίηση της παραγωγής αερίου και όμως τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Τώρα που διαπιστωμένα βρέθηκε κοίτασμα αερίου και μάλιστα σε μικρότερο βάθος (κατά 700 μέτρα) απ΄ ότι είχε αρχικά υπολογισθεί, άρχισαν οι πιέσεις στον (ήδη τραυματισμένο πολιτικά από το πόρισμα για την έκρηξη στη Λεμεσό, αλλά και από την έως τώρα δοκιμαζόμενη κυπριακή οικονομία) κ. Χριστόφια να υπογράψει τη σύμβαση, ώστε να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα, όχι μόνον στην Κύπρο, αλλά και στους Αμερικανούς και τους ισραηλινούς.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξέλιξη της συμφωνίας με την αμερικανική Noble. Οι αμερικανο - ισραηλινοί επιδιώκουν να δημιουργηθεί στην περιοχή του Βασιλικού στη Λεμεσό ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου (LNG) που θα μεταφέρεται στο σημείο αυτό με θαλάσσιους αγωγούς όχι μόνον από το Οικόπεδο 12, αλλά και από άλλα θαλάσσια οικόπεδα και από την περιοχή αυτή με άλλους υποθαλάσσιους αγωγούς να μεταφέρεται πρωτίστως στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην Ευρώπη.
Το σχέδιο προβλέπει την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συνέταιροι της κυπριακής κυβέρνησης αξιοποιούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να υπάρξει ωστόσο ένας τέτοιος σταθμός, θα πρέπει να κατασκευασθεί με δαπάνες της κυπριακής κυβέρνησης και το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του (μαζί με τους αγωγούς) υπολογίζεται περίπου σε 10 δισ. ευρώ.
H ηγεσία της Noble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για την «απραξία» στο ζήτημα αυτό της κυπριακής κυβέρνησης και ζητούν από τον κ. Χριστόφια να πάρει αποφάσεις τη στιγμή που το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς όμως να είναι ορατό το επόμενο βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: