Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Σόιμπλε: Μείωση του ελληνικού χρέους με τρόπο που θα διασφαλίζει στην Ελλάδα προοπτική


Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί εποπτεία

 Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη μείωση του ελληνικού χρέους. «Εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο -και πολλά συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης- θα πρέπει το χρέος να μειωθεί με τέτοιο τρόπο έτσι η Ελλάδα να έχει μια σίγουρη προοπτική», υπογράμμισε μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του (CDU), στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε. «Σε μια δημοκρατία δεν είναι δυνατόν οι επενδυτές να αντλούν μόνο τα κέρδη και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις ζημιές», πρόσθεσε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να καταστεί ανταγωνιστική η Ελλάδα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει ευρεία μέτρα ελέγχου από την ΕΕ. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί εποπτεία, πρόσθεσε.
Ζητούμενο μια αξιόπιστη λύση του ελληνικού προβλήματος
Ο γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής ένωσης της ΕΕ και αναφέρθηκε σε πέντε σημεία με τα οποία θα ξεπεραστεί η κρίση. Το πρώτο είναι μια αξιόπιστη λύση του ελληνικού προβλήματος. Μετά θα πρέπει να ενισχυθεί ο μηχανισμός στήριξης, EFSF, για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να είναι δυνατές οι παρεμβάσεις στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες και, τέλος, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν αξιόπιστα μέτρα για την συνεπή μείωση των χρεών τους.
Δεν αποκλείει «κούρεμα» ο Βάιντμαν
Στην συγχορδία του μεγαλύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους ήλθε σήμερα να προστεθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί την Πέμπτη, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο ορατό μέλλον κούρεμα του ελληνικού χρέους. Διευκρινίζει ωστόσο ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν με τον τρόπο αυτόν. «Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο μόνη της τα προβλήματά της, κυρίως τον δημόσιο τομέα και να καταστήσει ανταγωνιστικότερη την οικονομία της». Την ίδια ώρα η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2012 σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η τράπεζα θεωρεί μάλιστα αναπότρεπτη τη χρεοκοπία. Όπως όμως διευκρινίζει ο οικονομολόγος της UBS Ντιρκ Φάλτιν, το πολιτικό προσωπικό και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα αποτρέψουν μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευρωζώνη. Την αφορμή για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα δώσει βοήθεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πολιτικά οι χώρες που βοηθούν την Αθήνα, είπε ο κ. Φάλτιν.
Το Παρίσι δεν χρειάζεται πόρους από το EFSF
Η Γαλλία δεν εξαρτάται σύμφωνα με εκτιμήσεις της γαλλικής κυβέρνησης από τους πόρους του EFSF προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες της. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η γαλλική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Ωστόσο διευκρίνισε ότι άλλες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από τον EFSF.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: