Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Έφυγε η τρόικα με πολλές αμφιβολίες ... πάλι

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Έφυγε η τρόικα με πολλές αμφιβολίες ... πάλι
Με πολλές επιφυλάξεις και βγάζοντας σειρά από κίτρινες κάρτες, η τρόικα ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση του περιπετειώδους ελέγχου της, παραπέμποντας την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης στην πολιτική της ηγεσία.

Ουσιαστικά, η απόφαση - η οποία αναμένονταν να είναι ένα χλωμό πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης - παραπέμπεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ PSI. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η νέα λύση, σύμφωνα με το επικρατέστερο σήμερα σενάριο, θα προβλέπει μεγαλύτερο κούρεμα από το 21% (της τάξης του 30%), αλλά και βελτιωμένα επιτόκια και διάρκεια λήξης των ομολόγων. Η λύση επιδιώκεται να είναι σε εθελοντική βάση για τις τράπεζες. Πάντως τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά.
«Περιμένουμε ένα PSI plus, ένα σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ένα συνολικό πακέτο, το οποίο θα είναι πάντως καλύτερο από αυτό που είχε αρχικώς σχεδιασθεί», είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκαλύπτοντας την κατεύθυνση των κυοφορούμενων λύσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, αλλά και τις προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτές. Μίλησε μάλιστα για νέα επιτόκια και «νέες κρίσιμες παραμέτρους ως προς την κατανομή του κόστους και του οφέλους».

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Οσον αφορά την τρόικα και την ανακοίνωσή της σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα δηλώνει ξεκάθαρα πως ο στόχος του ελλείμματος για το 2011 δεν θα επιτευχθεί, αλλά θα γίνει προσπάθεια να αναπληρωθεί το κενό το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, θα διατυπώνεται η εκτίμησης ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει τον στόχο κατά 1 - 1,5% του ΑΕΠ (από τον αρχικό στόχο του 7,6% του ΑΕΠ), κάτι που μόνο σε μικρό βαθμό μπορεί να αποδοθεί στην ύφεση.
Η τρόικα εξάλλου δίνει μεγάλο βάρος στις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν ή προωθούνται με ψευδεπίγραφο τρόπο, έτσι ώστε να διατηρούνται τα κεκτημένα ομάδων συμφερόντων, εις βάρος της ανάπτυξης και του κοινωνικού συνόλου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πολλά κλειστά επαγγέλματα, όπως των δικηγόρων, απλώς «μισοάνοιξαν». Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν προχώρησαν οι συγχωνεύσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Κίτρινη κάρτα βγάζει, άλλωστε, η τρόικα και όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν, επισημαίνοντας όμως ότι ο στόχος για τα 50 δισ. ευρώ δεν αλλάζει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε εμμέσως, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, στις απαιτήσεις της τρόικας για περισσότερο στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες (σ.σ.: κάτι που μεταφράζεται σε περικοπές) και παρεμβάσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και σε νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: