Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο «καλός», ο «σοφός» και ο «άγριος» Γερμανός



Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βλέπει ως ένα πολύ πιθανό σενάριο ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Πέντε Σοφών της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Φραντς.
Σε συνέντευξη, που έδωσε χθες στο γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, είπε ότι «ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι το επίπεδο του ελληνικού χρέους που κυμαίνεται στο 160% του ΑΕΠ. Και ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενός "κουρέματος", δηλαδή μιας αναδιάρθρωσης. Το Συμβούλιο των Πέντε Σοφών έχει προτείνει να ανταλλάξει το EFSF ελληνικά ομόλογα με άλλα ομόλογα που θα εκδώσει και θα εγγυάται το ίδιο το Ταμείο μια μείωση της αξίας τους κατά 50%. Αυτό θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ελλάδα».
Ο επικεφαλής προσθέτει πως «πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. Γενικότερα όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ελληνες. Τα μέτρα είναι πράγματι πάρα πολύ σκληρά και δεν μπορούμε μέσα σε μια νύχτα να περιμένουμε αποτελέσματα».
* Μελέτη με τίτλο «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - Κρίση και μεταρρύθμιση», το οποίο υπογράφει ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος μέχρι πρότινος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κυκλοφόρησε μέσω ειδησεογραφικών πρακτορείων άρθρο του και σ' αυτό γίνεται αναφορά σε πολύ σημαντικό κίνδυνο που διατρέχει το ευρώ εξαιτίας «ανεξέλεγκτων κρατικών δαπανών».
Οπως σημειώνει η σχετική μελέτη: «Ολόκληρο το σχέδιο του κοινού νομίσματος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των εκτός ελέγχου δαπανών των κρατών-μελών και της κρίσης των κρατικών χρεών. Οι πολύ αυξημένες δημοσιονομικές ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ και η δύσκολη κατάσταση σε χώρες-μέλη μπορεί να υπονομεύσουν τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ίδια τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης».
* Επίσης σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ανέφερε ότι «είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τους Ελληνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα της ομάδας του «θα είναι ο τραπεζικός τομέας να παράσχει και πάλι δάνεια στην πραγματική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες είναι κατά βάση σταθερές, τώρα όμως έχουν πρόβλημα ρευστότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: