Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Τώρα μετρούν τα κουκιά

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν, τώρα όμως αρχίζει για την κυβέρνηση η μεγάλη προσπάθεια να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να τα ψηφίσει όταν θα έρθουν στη Βουλή. Κι αυτό γιατί μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, αγωνία και προβληματισμός, όπως και απόψεις, που φτάνουν μέχρι και σε σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή και πρόωρων εκλογών.

Βενιζέλος - Παπανδρέου (15-9-11) 
Βενιζέλος - Παπανδρέου (15-9-11)

Πάντως, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες στην εισήγησή του στην κυβερνητική επιτροπή να κόψει τα σενάρια και τις απόψεις περί πρόωρων εκλογών, τις οποίες διατυπώνουν πλέον και υπουργοί, όπως φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεται η συζήτηση σε σενάρια πρόωρων εκλογών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, στην οποία έπρεπε να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Με τη θέση του πρωθυπουργού συντάχθηκαν και όλοι οι υπουργοί, καθώς επικράτησε η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανοίγει συζητήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν άλλοθι στους εταίρους να μην υλοποιηθεί η συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Η συζήτηση χθες στην κυβερνητική επιτροπή δεν ήταν τόσο πολιτική για την αναγκαιότητα των μέτρων, καθώς φαίνεται ότι όλοι έχουν πεισθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά «τεχνική», δηλαδή κοστολόγηση, διάρκεια εφαρμογής κ.λπ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαρχής έδωσε το σήμα για μια τέτοια συζήτηση καθώς είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα μέτρα πρέπει να κλείσουν τώρα και η πολιτική αποτίμησή τους και ο πολιτικός χειρισμός τους θα γίνουν σε επόμενη σύσκεψη.
Εκφράστηκαν ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, κάποιες απόψεις περί «κοινωνικής δικαιοσύνης», οι οποίες όμως λέγονται έτσι, για τα μάτια, γιατί αυτή ούτως ή άλλως έχει χαθεί προ πολλού...
Οι πληροφορίες λένε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, είχε την άποψη να ανακοινωθούν τα μέτρα την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα επέστρεφε από την Ουάσιγκτον, επειδή υπήρχε ένα κενό 500 εκατ. ευρώ για να συμπληρωθούν τα περίπου 2 δισ. που απαιτούνται μέχρι το τέλος του 2011.
Η τρύπα
Οι Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Γ. Κουτρουμάνης υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ανακοινωθούν τώρα, για να μη σέρνεται τόσες μέρες η εκκρεμότητα. Αυτό είχε αποτέλεσμα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 500 εκατ. ευρώ, να μειωθεί το αφορολόγητο από τις 6.000 ευρώ, που είχε συμφωνηθεί στις τηλεδιασκέψεις με την τρόικα, στις 5.000 ευρώ, όπως και έγινε.
Αλλες πληροφορίες λένε ότι στη σύσκεψη τέθηκε αρχικά και η πρόταση να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και όλοι οι προσληφθέντες στο στενό δημόσιο τομέα μετά το 2005 χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ομως η πρόταση τελικά δεν πέρασε, γιατί εκτιμήθηκε ότι θα θεωρηθεί δίωξη κατά των «γαλάζιων παιδιών».
Στο μεταξύ, από σήμερα η κυβέρνηση θα αρχίσει να κάνει κοινοβουλευτικό ταμείο, το οποίο δεν αποκλείεται να βρεθεί και ελλειμματικό. Εντονη δυσαρέσκεια, αγωνία και προβληματισμός, όπως και απόψεις που φτάνουν μέχρι και σε σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή και πρόωρων εκλογών, υπάρχουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά το νέο σοκ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα πρέπει οι ίδιοι να τα στηρίξουν και πάλι με την ψήφο τους στη Βουλή.
Το δίλημμα που τους θέτει η κυβέρνηση, το ίδιο όπως και παλιότερα: «Ψηφίστε ή χάνεται η χώρα»... Εκτός αυτού υπάρχει πια και ποικιλία απόψεων για το τι πρέπει να γίνει στο εξής στον κεντρικό πολιτικό στίβο. Προβεβλημένοι βουλευτές χθες έλεγαν σε συζητήσεις τους στη Βουλή ότι το πρόβλημα πλέον είναι τόσο μεγάλο που και με την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου δεν μπορεί να λυθεί.
Οι βουλευτές
Πρόσθεταν ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρει ο πρωθυπουργός και να τη θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από τον Αντ. Σαμαρά, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Στο μεταξύ υπάρχουν άλλοι βουλευτές που εκφράζουν επιμέρους διαφοροποιήσεις. Ο Γ. Αμοιρίδης, επί παραδείγματι, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ ο Χ. Μαγκούφης έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει την κατάργηση του ΙΓΜΕ.
**Αίσθηση έκανε χθες το άρθρο του Μίμη Ανδρουλάκη στην ιστοσελίδα του. Με τίτλο «Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του οποίου είναι βουλευτής, δεν έχει τέτοια νομιμοποίηση να πάρει άλλα μέτρα και πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι πρέπει να αλλάξει και ο πρωθυπουργός. Καταθέτει πέντε προτάσεις, αλλά φαίνεται να καταλήγει σε μία εξ αυτών και την περιγράφει ως εξής:
«Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ευρύτερης βάσης, με ελάχιστη θητεία ενός χρόνου μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, ώστε να ενταχθεί ομαλά η χώρα στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, με επιφάνεια στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, δίχως μεγάλες ανακατωσούρες στο μηχανισμό διοίκησης». Επί της ουσίας, προτείνει και άλλον πρωθυπουργό.

Επίσκεψη στο Βερολίνο

Την ερχόμενη Τρίτη θα βρεθεί για επίσκεψη στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: