Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοφανές σκηνικό ενόψει ΔΕΘ

 
Ο γύρος των μεγάλων συγκρούσεων και στο βάθος εκλογές

Θα  είναι η πρώτη φορά, που η παρουσία ενός πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όχι απλά δεν συνοδεύεται από υποψία θετικής εξαγγελίας, αλλά πραγματοποιείται με φόντο μία ολοκληρωτική σύγκρουση της κυβέρνησης σχεδόν με ολόκληρη την κοινωνία. Σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, περί προσδοκίας των πολιτών για επιτυχία των κυβερνητικών προσπαθειών, η πραγματικότητα είναι – και την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι υπουργοί – ότι μεγάλες και ισχυρές κοινωνικές ομάδες είναι κάθετα αντίθετες με την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης αμφισβητούν ευθέως την αποτελεσματικότητα των επιλογών της και ότι με τις νέες θυσίες, που καλείται να κάνει ο λαός, θα δοθεί όντως λύση στην κρίση.

Το  ατέρμονο της προσπάθειας λειτουργεί παραλυτικά για την ίδια την κυβέρνηση και αποθαρρυντικά για όποια κοινωνική ομάδα πρέπει να αποφασίσει τη στάση της έναντι των κυβερνητικών κελευσμάτων. Υπό αυτή την έννοια το επόμενο δίμηνο θα είναι και το πλέον καθοριστικό και για τη χώρα και πάντως για την κυβέρνηση. Εάν καταφέρει να αποσοβήσει τα χειρότερα στην οικονομία και να εξασφαλίσει τη βοήθεια από την τρόικα θα έχει να μετρήσει μόνο της πληγές της στο εσωτερικό  μέτωπο. Πληγές, που θα ναρκοθετήσουν για καιρό την πορεία της στη συνέχεια.

Εάν δεν καταφέρει, παρά τις νέες θυσίες, να ισορροπήσει την  κατάσταση, τότε τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα και το πιθανότερο είναι η διαφυγή μέσω των εκλογών. Οι πρόωρες κάλπες είναι ένα ενδεχόμενο, που συζητείται για κάθε περίπτωση. Είτε στην περίπτωση, που κριθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει το πολιτικό κόστος των συγκρούσεων, είτε – πιο πιθανό – εάν η κυβερνητική  πολιτική των ρήξεων δεν φέρνει αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει εκλογές, καθώς δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτές στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν πιστεύει ότι θα δώσουν και την όποια λύση στην προσπάθεια της χώρας. Θα είναι όμως αναγκασμένος να καταφύγει σε αυτές εάν δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να μην σηκώσει το ΠΑΣΟΚ όλο το βάρος της προσπάθειας, τάσσονται πολλά κορυφαία στελέχη του, που διαβλέπουν τον κίνδυνο να μην γλιτώσει, ούτε η χώρα, ούτε το Κίνημα από την επερχόμενη πολιτική και κοινωνική καταιγίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: