Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Τι σημαίνουν για την τσέπη μας τα νέα μέτρα Βενιζέλου;

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Τι σημαίνουν για την τσέπη μας τα νέα μέτρα Βενιζέλου;
Στα 5.000 ευρώ ορίζεται το αφορολόγητο για το σύνολο εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2011. Παράλληλα, σημαντικές περικοπές θα γίνουν σε μια σειρά από  φοροαπαλλαγές, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, ανέφερε σήμερα υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σαρωτικές θα είναι και οι αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων. Με τα μέτρα αυτά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Βενιζέλος, το αφορολόγητο όριο για τους νέους έως 30 ετών και για  συνταξιούχους άνω των 65 ετών που έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις, θα πέσει στα 9.500 ευρώ, από 12.000 σήμερα.

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, οι οποίοι υπολόγιζαν αφορολόγητο 8.000 ευρώ, ανακοινώθηκε ότι το όριο αυτό θα πέσει στις 5.000 ευρώ. Η πρόσθετη επιβάρυνση από τη μείωση του ορίου στις 5.000 από 8.000 ευρώ είναι 300 ευρώ, εφόσον βεβαίως διατηρηθεί ο -ισχύων- συντελεστής 10% για αυτό το τμήμα του εισοδήματος.

Η επιβάρυνση προστίθεται στον επιπλέον φόρο των 400 ευρώ  που προκύπτει  λόγω της μείωση του ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ που αποφασίστηκε περασμένο Ιούνιο.

Ο αυξημένος φόρος εισοδήματος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, έχει ήδη αρχίσει να εισπράττεται μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος, καθώς η αυξημένη παρακράτηση ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Χωρίς μείωση φόρου οι αποδείξεις
Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα αυξηθεί ο αριθμός των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πάνω από το όριο του 25% που ισχύει σήμερα.

Αναφερόμενος στο μέτρο των αποδείξεων, τόνισε πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητούν περισσότερες αποδείξεις, καθώς οι σχετικές δαπάνες θα εκπίπτουν κατά 50-60% του δηλωθέντος εισοδήματος. Μίλησε επίσης για σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων. Με το νέο σύστημα δεν θα προβλέπεται επιστροφή φόρου για τις πλεονάζουσες αποδείξεις.

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο υπουργός είπε ότι για εισοδήματα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις 60.000 ευρώ και για εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις 30.000 ευρώ.

Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής η επιδότηση θέρμανσης
Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο υπουργός ανέφερε πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτωβριο του 2012, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την κατανάλωση σε διάφορους νομούς της χώρας, όπως  διαφοροποιείται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα δίνουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίνεται η επιδότηση θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, είπε.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ο υπουργός είπε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

Η εγκύκλιος για τις αλλαγές στο αφορολόγητο θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: