Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τι θα μας κοστίσουν τα νέα μέτρα

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Τι θα μας κοστίσουν τα νέα μέτρα
Ξεπερνάει τα οικονομικά και ψυχολογικά όρια της ελληνικής κοινωνίας ο νέος φόρος «πανικού», που πρόχειρα και αποσπασματικά ανακοίνωσε μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, και υπερασπίστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ..

Ο νέος φόρος που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος «αφαιρεί» άμεσα από την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη 2,4 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, που σημαίνει πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις και ακόμη περισσότερες απολύσεις. Συνεπάγεται, όμως, και αντίστοιχη υστέρηση κρατικών εσόδων, από την υποαπόδοση όλων των έμμεσων φόρων, με πρώτο τον Φ.Π.Α..

Εκεί, όμως, που πραγματικά έχουν αρχίσει αλυσιδωτές εκρήξεις είναι στην αγορά ακινήτων, που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αισθάνονται πλέον ότι το κράτος τούς τιμωρεί για την… προκοπή, που προσπάθησαν να κάνουν με χίλιες θυσίες και στερήσεις.

Χαρακτηριστικές και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία μιλάει για δημευτικού χαρακτήρα μέτρο. Σε απόγνωση περιέρχονται κατασκευαστές, καθώς σε μια σπασμένη αγορά καλούνται να πληρώσουν διετές τέλος, όταν περισσότερα από 200.000 διαμερίσματα είναι απούλητα.

Η προχειρότητα της ανακοίνωσης του νέου έκτακτου φόρου στα ακίνητα προκαλεί σειρά ερωτημάτων, τα οποία το οικονομικό επιτελείο πρέπει να απαντήσει άμεσα.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις υποψίες περί καταβολής του ειδικού τέλους επί των ακινήτων από τους ενοικιαστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ότι ο φόρος θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, χωρίς να επιβαρύνονται οι ένοικοι.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς θα υπολογιστεί η παλαιότητα των ακινήτων και πόσο θα μειώνει την επιβάρυνση.

Θα υπολογίζεται μόνο η αντικειμενική αξία; Ποιοι άλλοι συντελεστές θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τέλους; Θα συνδέεται με τη χρήση του κτηρίου (κατοικία, κατάστημα κ.λπ.); Θα αλλάζει ο συντελεστής, αν πρόκειται για πρώτη κατοικία; Τι θα γίνει με τους 140 χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια, λόγω ανέχειας, και μπήκαν στις σχετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να «ξαναζωντανέψει» αυτό το πακέτο των παγωμένων δανείων και να ανασάνουν σχετικά και οι τράπεζες; Αυτοί δεν είχαν να καταβάλουν τη δόση του δανείου τους, θα μπορούν τώρα να πληρώσουν επιπλέον επιβαρύνσεις; Τι θα συμβεί, εάν κάποιος δεν πληρώσει το σύνολο του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. και πάει και καταβάλλει έναντι; Θα του κόβουν το ρεύμα μέσα στον χειμώνα;

Μέχρι χθες το βράδυ, επικρατούσε άγνοια για τον ακριβή τρόπο υπολογισμού του τέλους και το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως θα δοθούν λεπτομέρειες μέχρι την Τρίτη.

Με βάση τα στοιχεία της Δ.Ε.Η., οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως η μέση ετήσια επιβάρυνση για καθέναν από τους περίπου 7.500.000 λογαριασμούς, που εκδίδει η Επιχείρηση (και αρκετοί ιδιοκτήτες κτηρίων λαμβάνουν 2 και περισσότερους λογαριασμούς) θα προσεγγίζει τα 300 ευρώ.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για ποιον λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, δεν ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εντούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού ξεπουλήματος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτήρια, που ανακοίνωσε σήμερα».

«Αντάρτικο» από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να χρησιμοποιηθεί η Δ.Ε.Η. ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, προειδοποιεί το συνδικάτο. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, η Δ.Ε.Η. «χτίστηκε, για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι να τον εκβιάζει».

Με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να κόβουν το ρεύμα σε όσους αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. αποτελούν σήμερα μηχανισμό είσπραξης για μεγάλο αριθμό φόρων και τελών. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των ανείσπρακτων λογαριασμών, που σήμερα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σοβαρότατες πλέον οι επιβαρύνσεις των ακινήτων

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα ακίνητα έχουν μετατραπεί, μαζί με τα καύσιμα, στο βασικό υποζύγιο των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα:

1. Επανήλθε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8-10% επί της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου

2. Αυξήθηκαν οι συντελεστές του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής

3. Επιβλήθηκε το 2010 έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους που είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ

4. Μειώθηκε φέτος το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ

5. Επιβλήθηκε από το 2010 τεκμήριο διαβίωσης για όλες τις κατοικίες που χρησιμοποιεί κάθε φορολογούμενος, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής

6. Τέλος, ανακοινώθηκε χθες η επιβολή έκτακτου φόρου 0,5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό σε όλα τα κτίσματα.

Εντύπωση προκαλούν τα «παρακάλια» στους εφοπλιστές

Τη στιγμή που ο μέσος Έλληνας επιβαρύνεται αναγκαστικά και αιφνιδιαστικά για τη διάσωση της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος εμφανίστηκε χθες θα θέλει να ξεκινήσει διάλογο με το εφοπλιστικό κεφάλαιο για τη συνεισφορά του στα κρατικά έσοδα. Τη στιγμή που δεν γίνεται διάλογος με καμία σχεδόν κοινωνική και επαγγελματική τάξη, η κυβέρνηση εμφανίζεται παρακλητική μπροστά στους εφοπλιστές, προκειμένου και αυτοί να επωμισθούν κάποιο από το δυσβάσταχτο βάρος.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του εφοπλιστικού κεφαλαίου εκφράζουν ήδη την έκπληξή τους για τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ήδη ο εφοπλισμός έχει συμβάλει στη προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και, με δεδομένο ότι τα συμφέροντά τους βρίσκονται εκτός επικράτειας, δεν αντιλαμβάνονται σε τι μπορεί να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές!
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: