Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τουρκικές ασκήσεις λίγο πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

 
 
Πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων
μέχρι να λυθεί το Κυπριακό
 
Ενώ την 1η Οκτωβρίου (ημέρα που η Κύπρος εορτάζει την ανεξαρτησία της) έχουν προγραμματισθεί να αρχίσουν οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, η Άγκυρα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή. Αναλυτές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιδιώκει να έχει στην ευρύτερη περιοχή πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία θα πλέουν και θα πετούν σε περιοχές πολύ κοντά σε αυτές που η αμερικανική εταιρία Noble Energy θα κάνει τις γεωτρήσεις.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε να δέχεται πιέσεις για να αναβάλει τις γεωτρήσεις έως ότου βρεθεί λύση στο κυπριακό, αφού ορισμένα κράτη πιστεύουν ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση» και ότι οι γεωτρήσεις ίσως επαναφέρουν την ένταση στην περιοχή.

Από πλευράς Αμερικανών και της εταιρίας Noble Energy δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για τις τουρκικές απειλές, ενώ η υπουργός Εμπορίου κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός για έναρξη γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12 της ΑΟΖ Κύπρου (που του έδωσαν την ονομασία «Αφροδίτη») προχωρεί κανονικά.

Στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την αξιοποίηση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της, έδωσε και η Μόσχα, όταν ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς με γραπτή ανακοίνωσή του κάνει ειδική μνεία στις διεθνείς συμβάσεις που παρέχουν δικαίωμα στα παράκτια κράτη στην ΑΟΖ τους για έρευνα, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των ζώντων ή μη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων.

Η Κύπρος βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με το Ισραήλ, με το οποίο έχει καθορίσει την ΑΟΖ όπου βρέθηκαν σε γειτονικό οικόπεδο (οικόπεδο11) τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: