Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Βιβλίο για τους Παριανούς Συγγραφείς



Ολοκληρώθηκε και θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες με απόφαση της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων, το βιβλίο που αναφέρεται στους Παριανούς συγγραφείς και τα έργα τους . Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια παρουσίασης μιας βιβλιογραφίας των βιβλίων συγγραφέων Παριανής καταγωγής από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Το έργο της έρευνας και παρουσίασης ανέλαβαν δύο συμπατριώτες μας συγγραφείς, με πλούσια πνευματική προσφορά στον τόπο μας. Η Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου ασχολήθηκε με την περίοδο 18ος αιώνας (πρώτο βιβλίο 1720) μέχρι το 1960 και ο Χρίστος Γεωργούσης κάλυψε την πρόσφατη περίοδο 1960 μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου προστίθενται δύο συναφείς με το αντικείμενο ενότητες. Στην πρώτη που υπογράφεται από τον Χρίστο Γεωργούση και φέρει τον τίτλο «Ουσιαστικά Παριανοί» περιλαμβάνονται έργα συγγραφέων μη Παριανής καταγωγής που όμως  ζουν στην Πάρο και δημιουργούν εδώ. Στη δεύτερη ενότητα που επιμελήθηκε η Κυριακή Ραγκούση- Κοντογιώργου παρουσιάζονται βιβλία από την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια εκδοτική δραστηριότητα που γράφτηκαν αποκλειστικά για την Πάρο καθώς και βιβλία με σημαντικές αναφορές στην Πάρο.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή προσπάθεια να αποκτήσει το νησί μια βιβλιογραφία διευρυμένη και έγκυρη στην οποία θα καταφεύγουν οι νεότεροι για άντληση γνώσεων και πιστοποίηση των απόψεών τους με την αναφορά των πηγών, ώστε να αποφεύγονται οι ιστορικές και άλλες αβλεψίες που παρατηρούνται ενίοτε.
Διαπιστώνουμε ότι μεγάλο μέρος των έργων που αποκαλύπτονται στις σελίδες του βιβλίου, ιδίως του 18ου-19ου και αρχών του 20ου αιώνα μας είναι άγνωστο και η γνώση του θα διευκολύνει ασφαλώς την αυτογνωσία μας και θα ενισχύσει την πεποίθησή μας για την αξία του πολιτισμού που φέρουμε στους ώμους μας.
Έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα σοβαρό πνευματικό έργο   το οποίο μερικοί άνθρωποι προσέφεραν αθόρυβα και αφιλοκερδώς.
 Τους ευχαριστούμε .

Δεν υπάρχουν σχόλια: