Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών συγκλόνισε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ

 

Πανικός στην Ουάσιγκτον

Ισχυρός σεισμός, ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στη Βιρτζίνια από το 1897, έπληξε χθες την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και έγινε αισθητός μέχρι τον Καναδά, ταρακουνώντας κτίρια σε πολλές πόλεις, προκαλώντας καθυστερήσεις σε πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια και κάνοντας χιλιάδες εργαζομένους να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους.
Δεν υπήρξαν αναφορές για σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς από τον μεγέθους 5,8 βαθμών σεισμό, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν στο Μίνεραλ της Βιρτζίνια και σε βάθος μόλις 1 χιλιόμετρο. Οσο μικρότερο είναι το εστιακό βάθος του σεισμού, τόσο περισσότερο αισθητός γίνεται στην επιφάνεια και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές. Το Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο εκκενώθηκαν, όπως και όλα τα μνημεία της αμερικανικής πρωτεύουσας. «Στην αρχή νόμιζα πως κάποιος κουνούσε την καρέκλα μου και μετά σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι βόμβα», είπε η Ουέντι Οσκαρσον-Κίρτσνερ, η οποία εργάζεται στη Γερουσία. Σεισμοί μεγέθους 5,5 ως 6 βαθμών μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε κτίρια και άλλα οικοδομήματα, αλλά τα μνημεία του Μολ της Ουάσιγκτον δεν υπέστησαν «καμιά απολύτως ζημιά», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Αναφέρθηκαν ωστόσο ζημιές στον κεντρικό πύργο του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, του ψηλότερου κτιρίου της Ουάσιγκτον.
Η σιδηροδρομική εταιρεία Amtrak μείωσε την ταχύτητα των αμαξοστοιχιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στη Βαλτιμόρη και συνεργεία επιθεώρησαν για ζημιές τους σταθμούς και τις σιδηροτροχιές, προειδοποιώντας τους επιβάτες να περιμένουν καθυστερήσεις. Η λειτουργία δύο αντιδραστήρων σε πυρηνικό σταθμό της Βιρτζίνια διακόπηκε, ενώ οι φωτεινοί σηματοδότες έπαψαν να λειτουργούν σε όλη την Ουάσιγκτον.
Στη Νέα Υόρκη, η δόνηση προκάλεσε εκκένωση των δικαστηρίων και του δημαρχείου, ενώ διακόπηκαν οι εργασίες στο εργοτάξιο του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ. Εκκενώθηκαν επίσης οι πύργοι ελέγχου στα αεροδρόμια «Τζον Φ. Κένεντι» της Νέας Υόρκης και Λίμπερτι του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσι, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα να καθηλωθούν όσο οι αρχές επιθεωρούσαν πύργους ελέγχους και διαδρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: