Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αύγουστος, ο μήνας της εφορίας για 5 εκ πολίτες

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Αύγουστος, ο μήνας της εφορίας για 5 εκ πολίτες
Οι θερινές διακοπές για πολλούς τελειώνουν και για άλλους τώρα ξεκινούν. Ομως, και τις δύο κατηγορίες Ελλήνων περιμένει με νέα «χαράτσια» η εφορία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ημερησίως αναμένεται να αποστέλλονται από τις ΔΟΥ περίπου 150.000 ειδοποιητήρια για 5 εκατ. πολίτες που θα καλούνται να πληρώσουν: ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας και έκτακτες εισφορές για πολυτελή οχήματα, σκάφη και πισίνες.

Συγκεκριμένα, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4% θα κληθούν να καταβάλλουν από φέτος και μέχρι το 2015 όλοι οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα από 12.0001 ευρώ.

Η πληρωμή γίνεται είτε εφάπαξ, με έκπτωση 5%, είτε σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, που καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Τα σημειώματα θα αρχίσουν να αποστέλλονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το τέλος επιτηδεύματος αφορά περίπου 1 εκατ. επιτηδευματίες και για φέτος θα είναι 300 ευρώ. Από του χρόνου αυξάνει στα 400 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ σε μεγαλύτερες πόλεις.

Τα σχετικά σημειώματα αναμένεται να σταλούν στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου. Οι ιδιοκτήτες πολυτελών οχημάτων πάνω από 2.000 κ.ε. πισινών, σκαφών κλπ. θα κληθούν θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες ύψους 5%. Τα σχετικά σημειώματα αναμένονται έως το τέλος Οκτωβρίου.

Τέλος, τα νέα τέλη κυκλοφορίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 13% και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξετάσει τα κριτήρια εισοδήματος, αλλά και την παλαιότητα του οχήματος πριν την επιβολή τους. Τα ειδοποιητήρια της εφορίας αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο διάλογος για τις αλλαγές όσον αφορά το ΦΠΑ, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και τις αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων ξεκινά σήμερα, με την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το εθνικό φορολογικό σύστημα. Η πρώτη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

«Τα μόνα κόμματα που μου έχουν απαντήσει στις έγγραφες προσκλήσεις μου είναι ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία» έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: