Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Κουτρουμάνης: "Ο δυσκολότερος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών"

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Κουτρουμάνης: "Ο δυσκολότερος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών"
«Έχουμε μπροστά μας τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Η εξέλιξη της ανεργίας αλλά και η ανάκαμψη των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων εξαρτώνται άμεσα από τη συνολικότερη πορεία της χώρας» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

«Η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 20% χωρίς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ» σημειώνει και εκφράζει την ανησυχία του για όσα θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο στην αγορά εργασίας.

Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όμως, η αξιοποίηση κονδυλίων 3,9 δισ. ευρώ καλύπτει μέχρι 900 χιλιάδες άτομα, ώστε να έχουν ένα εισόδημα, να μπορέσουν να καταρτιστούν σε νέες δεξιότητες και να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηρίζει το 2011 «τη δυσκολότερη χρονιά για το ΙΚΑ», το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, αλλά διαβεβαιώνει ότι το μεγαλύτερο Ταμείο «δεν θα χρεοκοπήσει και θα συνεχίσει να καταβάλλει τις συντάξεις».

Στην ίδια συνέντευξη διατυπώνει επίσης την εκτίμηση ότι τυχόν συνέχιση της κρίσης το 2012 «με τα ίδια χαρακτηριστικά» θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα Ταμεία, αλλά πιστεύει ότι το έτος αυτό θα εμφανισθούν «τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να υποσχεθεί κάτι στους συνταξιούχους ή κατά πόσο οι περικοπές των συντάξεων θα είναι πλέον μόνιμες, ο υπουργός τονίζει:

«Η μεγαλύτερη αδικία είναι η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και περισσότερο των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτή είναι η πρώτη και μεγάλη αδικία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

» Όμως αυτό δεν γίνεται με υποσχέσεις, ούτε με τις συνήθεις δεσμεύσεις που δεν υλοποιούνται. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και αυτό κάνουμε, για να ισορροπήσει η χώρα οικονομικά, για να μπουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε μία πορεία διασφάλισης των πόρων και της βιωσιμότητάς τους. Το ασφαλιστικό σύστημα επηρεάζεται άμεσα από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία.

» Επομένως, το κρίσιμο θέμα και για τις συντάξεις είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση, η ενίσχυση της απασχόλησης και του εισοδήματος. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε, για να μπορούμε να διορθώσουμε και τις όποιες αδικίες.»
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: