Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Οχι διαπραγματεύσεις με τον Καντάφι. Πρέπει να συλληφθεί»

Το φρένο που έβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε όποια διαπραγματευτικά σενάρια Βρετανών και Γάλλων, αλλά και Λίβυων αντικαθεστωτικών της Βεγγάζης σχετικά με δυνατότητα παραμονής του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι στη χώρα του, εάν αποχωρούσε από την εξουσία, βρίσκεται σαφώς πίσω από τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον ότι αναγνωρίζει το Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης και απελαύνει τους οκτώ εναπομείναντες καθεστωτικούς Λίβυους διπλωμάτες στο Λονδίνο.
Η Φλόρενς Ολάρα, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο Οκάμπο, απλώς υπενθύμισε στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι ο Καντάφι -όπως ο γιος του Σεΐφ αλ Ισλάμ και άλλοι ανώτατοι Λίβυοι αξιωματούχοι- νομικά είναι καταζητούμενοι, αφού υφίσταται εις βάρος τους διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Πρέπει να συλληφθεί», είπε, υπογραμμίζοντας πως όποια νέα μετακανταφική κυβέρνηση εγκατασταθεί στην Τρίπολη οφείλει να τον παραδώσει στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
«Η καλύτερη λύση θα ήταν να φύγει αλλά εναπόκειται στο λιβυκό λαό να αποφασίσει», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, διατυπώνοντας σαφή αναδίπλωση θέσεων: πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να επιτραπεί στον Λίβυο ηγέτη να παραμείνει στη Λιβύη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε την απόφαση αναγνώρισης των εξεγερμένων ως νόμιμου εκπρόσωπου του λιβυκού λαού, ανήγγειλε και την απόφαση αποδέσμευσης 91 εκατομμυρίων στερλινών (101,91 εκατ. ευρώ) από δεσμευμένα λιβυκά κεφάλαια, υπέρ της ελεγχόμενης από τη Βεγγάζη πετρελαϊκής εταιρείας Arabian Gulf Oil Company (AGOCO).
Σε αντίστοιχο τόνο και οι αντικαθεστωτικοί: Στη Βεγγάζη, ο επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ ανακοίνωσε ότι έληξε πλέον η «προσφορά», όπως είπε, στον Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη, με αντάλλαγμα την αποχώρησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: