Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Γαλλία-μεταρρυθμίσεις στο Μαρόκο: Ο Νικολά Σαρκοζί χαιρετίζει τις "μεγάλες θεσμικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν" από τον βασιλιά Μοχάμεντ VI.


    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε σήμερα τις "μεγάλες θεσμικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν" από τον βασιλιά Μοχάμεντ VI στο λαό του Μαρόκου, χαρακτηρίζοντας τις "εξελίξεις θεμελιώδους σημασίας", κυρίως για τις "πολιτικές ελευθερίες" και τα "ατομικά δικαιώματα".

    "Ο βασιλιάς Μοαχάμεντ VI πρότεινε στους Μαροκινούς να υιοθετήσουν δημοκρατικά, με δημοψήφισμα, τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν σημαντικές εξελίξεις για τις "πολιτικές ελευθερίες", τα "ατομικά δικαιώματα" καθώς και "την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη αξιοποίηση της πολιτιστικής πολυμορφίας του Μαρόκου", αναφέρει ο Νικολά Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

    Σε ομιλία του προς το έθνος την Παρασκευή το βράδυ, ο Μοχάμεντ VI πρότεινε ένα σχέδιο για την "ενίσχυση των πυλώνων μιας συνταγματικής μοναρχίας, δημοκρατικής, κοινοβουλευτικής και κοινωνικής", ενώ διατηρεί στον μονάρχη όλα τα προνόμια του "επικεφαλής του κράτους" και "ηγέτη των πιστών".

    Αυτό το κείμενο, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του Πρωθυπουργού, ο οποίος εφεξής θα ορίζεται από το κόμμα που θα έρχεται πρώτο στις εκλογές, και δεν θα επιλέγεται από το βασιλιά, θα τεθεί σε δημοψήφισμα την 1η Ιουλίου.

    Το σχέδιο αυτό που έγινε γενικά καλά αποδεκτό από τους πολιτικούς, το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από το μαροκινό κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο ζήτησε νέες διαδηλώσεις την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: