Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Krugman: 50% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

 

 
Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, εκτίμησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Otmar Issing. «Βασικά, είναι αδιανόητο ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές ζημιές για τους ομολογιούχους», συμφώνησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Issing σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, δεν είναι φυσικά αδύνατο για την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, όμως, κάτι τέτοιο είναι απίθανο. «Είναι επιφυλακτικός απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει απλά πρόβλημα ρευστότητας, είναι χρεοκοπημένη», είπε ο Issing, που ξεκίνησε να δουλεύει για την ΕΚΤ ένα χρόνο πριν από τη δημιουργία του ευρώ, το 1999, και παρέμεινε έως το 2006.
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως και του πορτογαλικού και του ιρλανδικού προέβλεψε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και ο Krugman. Παρότι η Ισπανία μάλλον θα τα καταφέρει, είναι «εξαιρετικά» απίθανο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, είπε.
«Θα έδινα 50% πιθανότητα να διωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, όχι τόσο μέσω ηθελημένης πολιτικής, αλλά μέσω μιας αλληλουχίας γεγονότων», είπε ο Krugman. Και πρόσθεσε ότι η χώρα ενδέχεται να βιώσει μια τραπεζική κρίση, η οποία θα επιδεινωθεί από την άρνηση της ΕΚΤ να συνεχίσει να δανείζει ρευστότητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μάλιστα, ο Krugman έδωσε πιθανότητα 1% σε ένα φαινόμενο ντόμινο, όπου άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ιταλία θα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν την Ελλάδα και να βγουν από την Ευρωζώνη. Αυτό είναι, όπως το χαρακτήρισε, το «εφιαλτικό σενάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: