Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο ετοιµάζονται να κλιμακώσουν τις πολεµικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

Τελεσίγραφο στον Καντάφι πριν στείλουν τα Απάτσι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛHΣ ΔHΜHΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
 

Ελικόπτερα Απάτσι,  όπως αυτό της φωτογραφίας,  ετοιµάζονται να αναλάβουν  δράση στη Λιβύη


Επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι προτίθεται να εξαπολύσει το ΝΑΤΟ κατά των καθεστωτικών δυνάµεων εγκαινιάζοντας µια νέα φάση της επέµβασης στη Λιβύη, στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του Μουαµάρ Καντάφι. Την περασµένη Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του G8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα ανέλαβε τη δέσµευση µαζί µε τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί «να τελειώσει τη δουλειά» στη Λιβύη. Ουάσιγκτον και Παρίσι φαίνεται να προσφέρουν µια τελευταία ευκαιρία στον Καντάφι, ενώ η Μόσχα αναλαµβάνει ρόλο διαµεσολαβητή προκειµένου να πεισθεί ο λίβυος δικτάτορας να εγκαταλείψει την εξουσία «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Το µήνυµα αυτό αναµένεται να µεταφέρει στον συνταγµατάρχη – εκ µέρους της Ρωσίας – ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζάκοµπ Ζούµα, ο οποίος επισκέπτεται σήµερα την Τρίπολη.

Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι ο Καντάφι θα απορρίψει την πρόταση.

Οπως σηµειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφηµερίδα «Γκάρντιαν», η διεθνής κοινότητα «προσφέρει στον συνταγµατάρχη πολλά µαστίγια χωρίς κανένα καρότο». Εάν ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία και παραµείνει στη Λιβύη θα κινδυνεύει η ζωή του. Οποιαδήποτε τρίτη χώρα τον φιλοξενήσει στο έδαφος της, θα βρεθεί σύντοµα αντιµέτωπη µε το αίτηµα παράδοσής του στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο, από την Εισαγγελία του οποίου αναµένεται να κατηγορηθεί για εγκλήµατα πολέµου. Εποµένως, το αποτέλεσµα της συνάντησης του Τζάκοµπ Ζούµα µε τον Μουαµάρ Καντάφι δεν εξαρτάται από τις διαπραγµατευτικές ικανότητες του νοτιοαφρικανού πρόεδρου. Η άρνηση του Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία θα ανάψει «πράσινο φως» σε µια ευρείας κλίµακας επίθεση µε βρετανικά ελικόπτερα Απάτσι, τα οποία θα συνδράµουν γαλλικά Τάιγκερ. Η επίθεση θα επικεντρωθεί σε θέσεις των καθεστωτικών δυνάµεων στη Μισράτα µε στόχο την κάµψη του ηθικού των κανταφικών. Σύµφωνα µε τον «Γκάρντιαν», τα ελικόπτερα αυτά είναι εξοπλισµένα µε πυραύλους τύπου Hellfire.

Παράλληλα στη Βεγγάζη οι υπηρεσίες της µεταβατικής κυβέρνησης των αντικαθεστωτικών ανακαλύπτουν ότι πολλές γυναίκες που φιλοξενούνται στους καταυλισµούς έχουν πέσει θύµατα βιασµού από άνδρες του Καντάφι. Η λίβυα ψυχολόγος Σεχάµ Σεργκέβα δηλώνει στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι 259 γυναίκες βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν το σκοτεινό µυστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: