Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μην πειράζετε τις αποταμιεύσεις σας

Ποια είναι η συνηθέστερη ερώτηση που δέχονται αυτήν περίοδο πολιτικοί και δημοσιογράφοι;

«Τι να κάνω τα λεφτά μου. Να τα πάρω από την τράπεζα;»

Η απάντηση είναι απλή: Άντε και τα πήρες. Τι θα τα κάνεις;

Δεν μιλάμε τώρα για τους εκατομμυριούχους και για τους λεφτάδες που τα έχουν ήδη μοιράσει σε Κύπρο, Ελβετία και Λονδίνο. Μιλάμε για τους μικροαποταμιευτές. Για τους νοικοκύρηδες που έχουν μερικές χιλιάδες ευρώ στην άκρη για μια ώρα δύσκολη, ή για τις σπουδές των παιδιών τους.

Τι επιλογές λοιπόν έχουν αυτοί οι άνθρωποι;

Να τα αποσύρουν από την τράπεζα για να τα χώσουν σε κάποιο μπαούλο, ή να τα ράψουν στο στρώμα όπως έκαναν παλιά οι γιαγιάδες.

Θα είναι ασφαλή εκεί; Ή θα μπει κανένας διαρρήκτης και θα χαθούν όλα σε μια βραδιά;

Να τα βάλουν σε μια θυρίδα; Θα τους τρώει σιγά σιγά ο πληθωρισμός.

Να τα μεταφέρουν στην Κύπρο; Γιατί μήπως εκεί η οικονομία είναι καλύτερη;

Κι αν επιστρέψουμε στη δραχμή – που δεν θα επιστρέψουμε όπως όλα δείχνουν- η αξία τους θα είναι ίδια, είτε βρίσκονται στην τράπεζα, είτε στην θυρίδα και στο μπαούλο.

Μια συμφέρουσα λύση είναι να επενδύσει κανείς σε χρυσό. Ή σε γη. Αλλά κι αυτά είναι για μεγάλα εισοδήματα. Αν έχεις πέντε ή δέκα χιλιάδες στη τράπεζα και πας να τα κάνεις λίρες, τότε θα αναγκαστείς να τις μετατρέψεις και πάλι σε χρήμα, αν υπάρξει κάποια ανάγκη και τότε θα χάσεις ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Γενικό συμπέρασμα: Μην πειράζετε τα λεφτά σας. Μην αγγίζετε τις αποταμιεύσεις σας. Παρά την καταστροφολογία που κυριαρχεί, η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη στην εξώπορτα της ευρωζώνης. Μπορεί να μας απειλούν οι πάντες, αλλά θα το πληρώσουν και οι ίδιοι ακριβά αν το επιχειρήσουν.

Αφήστε που έρχεται και καλοκαίρι. Που θα τα αφήνετε τα λεφτά σας κάθε μέρα, όταν ξεκινάτε για τη θάλασσα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: