Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αρχισε η κούρσα για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου



Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξανανοίγει το «παιχνίδι» των συγχωνεύσεων στον κλάδο, λίγους μήνες μετά το ναυάγιο του deal Εθνικής Τράπεζας - Alpha Bank.

Αν και οι τραπεζίτες τηρούν σιγή ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις τους, η κούρσα για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΤΤ έχει ήδη ξεκινήσει μετά την παρουσίαση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύκλο ανακατατάξεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έχουν ταχθεί υπέρ της συγκέντρωσης του κλάδου με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και αποτελεσματικών σχημάτων, ικανών να επιβιώσουν στο δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Τι θέλουν οι τραπεζίτες
Στο ίδιος μήκος κύματος κινούνται και οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων τραπεζιτών.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκη, ο οποίος έχει μιλήσει κατ΄ επανάληψη για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, ώστε να μείνουν οι εγχώριες τράπεζες σε ελληνικά χέρια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας απευθυνόμενος στους μετόχους της στη γενική συνέλευση της περασμένης εβδομάδας επανέλαβε την άποψή του υπέρ των συγχωνεύσεων, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Ισχυροποίηση του συστήματος δια της ίδιας οδού, αλλά σε βάθος χρόνου, «βλέπει» και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Ν. Νανόπουλος.

Τέλος, ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει η διοίκηση της Alpha Bank, η οποία μετά την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για τις προθέσεις της.

Τα σενάρια και οι μνηστήρες
Θέση στο ΤΤ διατηρούν αυτήν τη στιγμή η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, οι οποίες κατέχουν από 6,1% η καθεμία στο μετοχικό του κεφάλαιο, γεγονός που καθιστά απίθανη τη μη εμπλοκή τους στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Στο παιχνίδι της διεκδίκησής του ενδεχομένως να μπει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία το περασμένο καλοκαίρι είχε υποβάλλει πρόταση για τη συνδυαστική εξαγορά ΤΤ – ΑΤΕ, που τελικώς δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Για την απόκτηση του ΤΤ είναι πιθανό να κινηθούν και οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, καθώς οι καταθέσεις του που προσεγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ αποτελούν ένα αξιοσημείωτο μέγεθος για όποιο πιστωτικό ίδρυμα τις εξασφαλίσει.

Πέραν της κατάληξης του ΤΤ, για τις υπόλοιπες τράπεζες όλα τα σενάρια θεωρούνται ανοιχτά, καθώς όλοι μπορεί να μιλούν με όλους, ενώ δε θα πρέπει να αποκλείεται και η έλευση ξένου στρατηγικού επενδυτή.

Ερωτηματικό αποτελεί η Αγροτική Τράπεζα, για την οποία η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεση για περαιτέρω μετοχοποίησή της. Αν ο διοικητής της κ. Θ. Πανταλάκης καταφέρει να την εξυγιάνει μέσω της αύξησης κεφαλαίου και του σχεδίου αναδιάρθρωσής της και την καταστήσει ελκυστική, είναι πιθανό να υπάρξει ενδιαφέρον και για αυτήν.

Ρυθμιστής η ΕΚΤ
Καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών της επόμενης ημέρας αναμένεται να παίξει και η τρόικα, η οποία έχει ζητήσει την απεξάρτηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Στο τέλος Μαΐου η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλλει στην Ευρωτράπεζα τα σχετικά σχέδια που έχουν εκπονήσει οι ελληνικές τράπεζες.

Εάν τα πλάνα αυτά δεν είναι πειστικά ή αν διαφανεί ότι καθυστερεί η επιστροφή στις αγορές, δεν αποκλείεται η τρόικα να ζητήσει νέες αυξήσεις κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, επιβάλλοντας τους δικούς της όρους στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: