Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αντισυνταγματικός ο νόμος για την για την ελληνική ιθαγένεια από το 4ο τμήμα του Σ.τ.Ε.

Σύμφωνα με ολοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΕΜΑ 8/5/2011, ο Ν.3838/2010 που χορηγεί, με συνοπτικές διαδικασίες, ελληνική ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες αλλοδαπούς έχει ήδη, με την υπ΄ αριθμ. 350/2011 απόφαση του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κριθεί αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό ότι ο νομοθέτης αγνόησε το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος με το οποίο προβλέπεται ότι όλες οι εξουσίες υπάρχουν υπέρ του έθνους.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., στην συνεδρίασή της την Τρίτη 3 Ιουνίου 2011.

Σημειώνεται ότι την προσφυγή στο Σ.τ.Ε. ενάντια στον εν θέματι νόμο άσκησαν τέσσερα ελληνικά σωματεία: Παγκρήτιος Ένωση, Παμποντιακός Σύλλογος "Η Αργώ", Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων και Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας.

Όπως αναφέρει ο επίκουρος Καθηγητής Νομικής κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος εκπροσωπεί τα ως άνω Σωματεία: Δεν πρόκειται για μια δίκη ιδεολογίας ούτε πολιτικής κοσμοθεωρίας για το πως θα πρέπει να λειτουργούν τα κράτη σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αλλά για μια δίκη που αναφέρεται στην κανονιστική δύναμη του Συντάγματος και την τήρηση των διατάξεών του. Τα ελληνικά Συντάγματα, ήδη από την περίοδο της Επανάστασης απέδωσαν την κυριαρχία στο έθνος, το δε ισχύον Σύνταγμα στον λαό και το έθνος. Σε περιόδους αλλαγής πληθυσμιακών συσχετισμών και κρίση κοινωνίας και θεσμών δεν είναι ορθό να αγνοούμε μείζονες συνταγματικές αξίες όπως το έθνος, η αφομοίωση στο Σύνταγμα ή ο πατριωτισμός των Ελλήνων, αλλά αντιθέτως να τους αποδίδουμε μεγαλύτερη πειθώ και δυναμική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: