Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Σερβία- Τριμερής συνάντηση των ηγετών της Σερβίας, της Τουρκίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο Καρατζόρτζεβο

Βελιγράδι, Σερβία 26/04/2011 10:24 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Tanjug)

       Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, στο Καρατζόρτζεβο, στη Βοϊοβοντίνα.
      Στην τριμερή συνάντηση, η Σερβία και η Τουρκία θα διακηρύξουν για μια ακόμη φορά ότι εγγυώνται την περιφερειακή σταθερότητα και την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
      Η Σύνοδος διοργανώνεται ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπογραφή, στην Κωνσταντινούπολη, από τους κ.κ. Τάντιτς, Γκιουλ και τα μέλη της προηγούμενης προεδρίας της Βοσνίας διακήρυξης, με την οποία τονίστηκε η σημασία της διαδικασίας της εθνικής συμφιλίωσης και της ετοιμότητας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία.
      Στην Κωνσταντινούπολη είχε συμφωνηθεί, με δεδομένο ότι η τριμερής συνεργασία απέφερε καλά αποτελέσματα, οι πρόεδροι των τριών χωρών να καθιερώσουν τις συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο και να συναντώνται τρεις φορές σε δύο χρόνια. Η σημερινή Σύνοδος στο Καρατζόρτζεβο είναι η πρώτη που διοργανώνεται βάσει της συμφωνίας των ηγετών.
      Στη διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης υπογραμμίζεται η στήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
      Οι κ.κ. Τάντιτς, Γκιουλ και ο τότε προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Χάρις Σίλαϊτζιτς, τόνισαν το κοινό όραμα προσέγγισης των περιφερειακών ζητημάτων, που προσβλέπει στην ασφάλεια για όλους, τον πολιτικό διάλογο σε ανώτατο επίπεδο, την οικονομική αλληλεξάρτηση και τη διαφύλαξη της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής κοινωνικής δομής στην περιοχή.
      Στη διακήρυξη τονίζεται και η σημασία του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης και ο θετικός ρόλος που διαδραματίζει στη χώρα η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Τουρκίας.
       Η σημερινή συνάντηση στο Καρατζόρτζεβο, το χειμερινό κυνηγετικό καταφύγιο του Τίτο στη Βοϊβοντίνα, διεξάγεται σε κλίμα πολιτικής κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς δύο από τους τρεις συστατικούς λαούς προβάλλουν ενεργό αντίσταση στην ολοένα και αυξανόμενη τάση ενοποίησης του κράτους που προωθείται και από τη διεθνή κοινότητα.
      Η Κροατική Εθνική Συνέλευση στο Μόσταρ πριν από μερικές μέρες υιοθέτησε διακήρυξη, στην οποία αναφέρεται ότι στη Βοσνία είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν τρεις ομοσπονδιακές μονάδες, η μια από τις οποίες πρέπει να έχει κροατική πλειοψηφία.
      Από την άλλη πλευρά, η Σερβική Δημοκρατία επιμένει στην αρχιτεκτονική του Ντέιτον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει δημοψήφισμα για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Α. Γκιουλ: Η σημερινή συνάντηση θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων

       Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενόψει της σημερινής συνάντησης στο Καρατζόρτζεβο δήλωσε ότι η Σύνοδος Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Τουρκίας θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.
      Ο κ. Γκιουλ, πριν από την αναχώρησή του για τη Σερβία, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, είπε ότι «η τριμερής διαδικασία με στόχο τη διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας ξεκίνησε με αμοιβαία κατανόηση».
      Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Γκιουλ, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαρκή ειρήνη και στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, καθώς και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βοσνίας και της Σερβίας.
      «Στη συνάντηση θα επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και στην εξέταση των περιφερειακών ζητημάτων», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: