Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τι είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στη βουλή

Α. Τσοχατζόπουλος: Θέλουν να στήσουν ένα Κολοσσαίο
 «Υπερήφανος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος στη συνεδρίαση για την προκαταρκτική για την υπόθεση των υποβρυχίων.
   Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η υπόθεση οδηγεί στην υποβάθμιση και στην απώλεια αξιοπιστίας των Ενόπλων Δυνάμεων και επιτέθηκε σε όσους του απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του. Συγκεκριμένα ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε:
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι έχουμε να κάνουμε με την υποβάθμιση και την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων. Δεν μπορώ να κρυφτώ εγώ και κανένας άλλο πίσω από μένα.
Οι πολίτες παρακολουθούν τώρα και περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια. Σήμερα θα ακούσουν πραγματικά γεγονότα και όλη την αλήθεια. Πάντως θέλω από αυτό το βήμα ότι είμαι υπερήφανος».
«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μία λανθασμένη ενέργεια. Σκοπός του είναι, δίνουν την εντύπωση ότι είναι να στηθεί ένα Κολοσσαίο για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Αντί να δώσουν τη μάχη για ένα πραγματικό σκάνδαλο οδήγησαν την Κ.Ο. σε ένα πολιτικό εγκλωβισμό . Για μένα δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής, θα είμαι παρών σε όποια διαδικασία. Μονό αν όλοι μάθουμε την αλήθεια. Όσοι νομίζουν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν το λαό, έκαναν λάθος. Όσοι μετέτρεψαν τους κατηγορούμενους σε κατήγορους, αυτούς που κατηγορούνται στη Γερμανία, έκαναν λάθος. Αν νομίζουν ότι οι πολίτες αρκούνται σε κατασκευασμένους ενόχους, κάνουν λάθος. Κανένα κέντρο εξουσίας δεν μένει για πάντα στο απυρόβλητο.
Νιώθω οργή και λύπη. Συστήνω σε αυτούς που τους αρέσει να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο, χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα. Αποκαλύψεις δεν κάνω, που λένε ότι θα πω πολλά και θα κάψω κόσμο, γιατί απλούστατα δεν έχω για να κάνω. Μόνο την αλήθεια θα πω και θα καούν οι σκευωροί».
«Πάντως δυστυχώς μοιάζει λίγο με κατηγορητήριο. Καθώς δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο, μόνο σε αβάσιμες κατηγορίες. Υπάρχει η πολιτική βούλησης της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση των υποβρυχίων; Όχι.
Έπρεπε να διερευνήσουν την υπόθεση στο σύνολό της. Αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες δεν υπάρχει; Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά. Έπρεπε να διερευνηθεί η υπόθεση μέχρι το 2009».
Ο πρώην υπουργός τόνισε επίσης: «Το 2009 υπήρχε μία νέα συμφωνία με το νέο υπουργό άμυνας. Σαφώς. Έχει σημασία να το λύσουν. Η νέα συμφωνία έχει ομοιότητα είναι σχεδόν ταυτόσημη με την 012912 του 2000. Άρα ήταν μία ικανοποιητική συμφωνία, που εσείς ψηφίσατε εδώ στη Βουλή. Και αυτή η συμφωνία….τα υποβρύχια είναι υπό κατασκευή. Όχι μόνο το Παπανικολής που παραλάβαμε, αλλά άλλα τρία που θα πάρουμε το 2012. πετύχαμε αυτό που θέλαμε, μεταφορά τεχνολογίας.
Να αποκτήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα να κατασκευάζουν μόνοι τους και να απαλλαγούν από κάθε εξάρτηση. Έτσι, όπως και
Εδώ υπήρξε ο δρόμος για μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι Έλληνες εκπαιδεύτηκαν στο Κίελο και μετά χτίστηκαν τα άλλα τρία υποβρύχια στην Ελλάδα.
Εγώ βρίσκομαι εδώ πέρα να σας μιλήσω με στοιχεία και μια σειρά μύθους. Το πρόγραμμα των υποβρύχιων αποφασίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να πάρει μίζες, λέει ο μύθος. Το 1996 η νέα κυβέρνηση ήρθε σε ad hoc συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – Τουρκίας, «No man, no ship, no flag» την εθνική ακεραιότητα και για τους άλλους στην προηγούμενο σχετικό καθεστώς. Η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε στροφή στην πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αναβάθμιση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Κύπρο. Που αν δεν το είχαμε κάνει θα είχαμε κατηγορηθεί ότι δεν το ειχαμε κάνει και δεν είχαμε βοηθήσει την Κύπρο. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το 1996 απάντησε στις ανάγκες για ανανέωση του εξοπλισμού και για νέα οπλικά συστήματα.
Ο μύθος που λέει ότι ο εκάστοτε υπουργός αποφασίζει για την αγορά όπλων είναι σαθρός, γιατί υπάρχει ο σχετικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις εγκρίνονται μόνο από το ΚΥΣΕΑ. Ξεκινάει η διαδικασία από τα χαμηλότερα επίπεδα, περνάει στα ενδιάμεσα για να καταλήξει στο ΚΥΣΕΑ. Κανείς υπουργός δεν μπορεί να πάρει μόνος του τις αποφάσεις. Στα πρακτικά υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι απόψεις των βουλευτών της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Έχω τα πρακτικά που είναι τέσσερις τόμοι. Ενισχύσαμε έτσι την ελληνική αμυντική βιομηχανία».
Και συνεχίζει:
«Υπάρχει ένας ακόμη μύθος τα δήθεν άχρηστα πλοία Αν ήταν άχρηστα κύριοι της ΝΔ, τότε γιατί τα στήριξαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Τα στήριξαν, πλήρωναν κανονικά. Η προκαταβολή που έδωσε η Ελλάδα ήταν 11,9%, κάτω από 12%. Βέβαια, ελέγχεις για να δώσεις τα χρήματα. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για τα τελευταία 4 χρόνια, γιατί υπήρχε πρόβλημα στα ναυπηγεία και τέθηκε θέμα να επαναδιαπραγματευτείτε.
Αυτό το υποβρύχιο ήταν καινούργιο. Πολλοί ρώτησαν γιατί δεν πήραμε τα έτοιμα του κουτιού. Δεν πήραμε γιατί τα 209 ήταν παλιά. Τα 209 τα είχε όλος ο κόσμος και ήταν παλιάς τεχνολογίας.
Εμείς προμηθευτήκαμε τα 214, που είναι μετεξέλιξη του 209. το 214 έχει ανααερόβιας προώθησης που έχει κυψέλες υδρογόνου και μπορεί να μείνει πάνω από δύο εβδομάδες κάτω από την επιφάνεια. Αυτό το υποβρύχιο δίνει την υπεροπλία στην Ελλάδα στο Αιγαίο».
Είπα και για τη σύμβαση κατά πόσο είναι ισχυρή. Όχι δε έγιναν όλα ωραία και καλά για αυτό η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 16 μήνες ασχολείται με το θέμα και σε συνεργασία με τη γερμανική δικαιοσύνη ή οποία βρίσκεται στα μαχαίρια με την εταιρεία που χρησιμοποιούσε πλάγιες μεθόδους. Αυτό το ζήσαμε με τη Siemens και σε άλλες περιπτώσεις. Υπάρχει, όμως και ένας μεθοδευμένος πόλεμος προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι αρχές και να γλυτώσουν οι ένοχοι. Αφού η ειδική δικαιοσύνη ασχολείται με ένα θέμα για να βρει τους ενόχους. Υπάρχει άλλος που μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα; Με ποιο δικαίωμα έντυπα κάνουν δίκες; Γιατί να γενικεύουμε την υπόθεση ενάντια στο πολεμικό ναυτικό και σε πρόσωπα; Ευτυχώς στη χώρα μας υπάρχουν μέτρα και δυνατότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούμαι. Εδώ και ένα χρόνο βρέθηκα στο κέντρο μίας επίθεσης, υποτίθεται για το σπίτι που αγόρασα. Μπρος στιγμή σκέφτηκα ότι κάποιοι ήθελαν να απαλλάξουν το ΠΑΣΟΚ από την παρουσία μου. Κοντεύει ένας χρόνος, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του ΣΔΟΕ, ζητώ και παρακαλώ τον εισαγγελέα το Αρείου Πάγου να επισπεύσουν τις διαδικασίες να βγάλουν ο αποτέλεσμα. Διότι, αλλιώς, είμαστε όμηροι. Θέλω να ελπίζω ότι και με τη σημερινή μου παρουσία, εδώ, να επισημάνω έναν κίνδυνο. Για μένα η διαδικασία είναι λάθος, αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο. Νομικά υποψιάζομαι ότι είναι αστήρικτη».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: