Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ο Καντάφι διαθέτει πυρηνικά όπλα;

Στρασβούργο, Γαλλία 26/04/2011 13:03 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Ν. Ρούσση)

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαίως κρατούνται στις φυλακές οι Ελβετοί αδελφοί Τίνερ, που κατηγορούνται ότι προμήθευσαν τη Λιβύη με υλικό και σχέδια κατασκευής πυρηνικής βόμβας, αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Δικαίως κρατούνται στις φυλακές οι Ελβετοί αδελφοί Τίνερ, που κατηγορούνται ότι προμήθευσαν τη Λιβύη με υλικό και σχέδια κατασκευής πυρηνικής βόμβας, αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις τους περί παραβίασης του δικαιώματός τους στην ελευθερία και την ασφάλεια.

        Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, απέρριψε σήμερα την προσφυγή του Ουρς Φρίντριχ Τίνερ και του αδελφού του Μάρκο Γουόλτερ Τίνερ, που διαμαρτύρονταν για παραβίαση του δικαιώματος τους στην ελευθερία και την ασφάλεια, επειδή κρίθηκαν προφυλακιστέοι το 2004 από τις Ελβετικές και Γερμανικές αρχές, με βάση στοιχεία που αποδείκνυαν ότι είχαν προμηθεύσει στη Λιβύη υλικό και λεπτομερή σχέδια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

    Όπως αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης, οι δύο αδελφοί συνελήφθησαν το 2004 από τις Γερμανικές και Ελβετικές αρχές κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το ότι με βάση τα κατασχεθέντα υλικά που βρέθηκαν στην κατοχή τους είχαν προμηθεύσει το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη με υλικό και λεπτομερή σχέδια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον απεμπλουτισμό ουρανίου και την κατασκευή πυρηνικών όπλων ενώ μία έκθεση από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Μαλαισίας συνέδεε τους δύο αδελφούς με τον “πατέρα” της πυρηνικής βόμβας του Πακιστάν, Άμπντουλ Καντίρ Χαν.

    Τις προσφυγές τους για την αποφυλάκιση τους απέρριψε το 2007 το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, επικαλούμενο μαρτυρίες με βάση τις οποίες οι αδελφοί Τίνερ είχαν συμμετάσχει ενεργά στο έργο του Α.Κ. Χαν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας στο Πακιστάν και ότι ήδη είχαν παραδώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό στην Λιβύη για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας ανάλογης ισχύος.

    Στις 23 Μαΐου 2008, το Ανώτατο Εκτελεστικό Όργανο της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι είχε διατάξει την καταστροφή όλων των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί, στα πλαίσια της έρευνας κατά των αδελφών Τίνερ με το αιτιολογικό ότι ενδεχόμενη κατοχή τους από τις Ελβετικές αρχές θα ήταν αντίθετη προς τις υποχρεώσεις της Ελβετίας έναντι της Συνθήκης για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσον της χώρας όσον και της διεθνούς κοινότητας.

    Παρόλα αυτά τα Ελβετικά Δικαστήρια έκριναν ότι η προφυλάκιση τους επιβάλλεται να συνεχισθεί, πρώτον διότι υπήρχε κίνδυνος οι κρατούμενοι να φυγοδικήσουν και δεύτερον διότι έπρεπε να συμπληρωθεί ο φάκελος της προανακριτικής διαδικασίας, με τις σχετικές πληροφορίες που έχουν ζητηθεί από 16 κράτη, στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής, για την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.

    Στην απόφαση του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνει τις Ελβετικές Δικαστικές Αρχές που αποφάσισαν την συνέχιση της προφυλάκισης των αδελφών Τίνερ σημειώνοντας ότι η κράτηση τους δικαιολογείται τόσο από τη φύση των αδικημάτων όσον και από την ανάγκη για ολοκλήρωση της έρευνας.

    Η καταστροφή των αποδεικτικών εγγράφων, από τις Ελβετικές αρχές, δεν αλλοιώνει την ισχυρή υποψία εμπλοκής των κρατουμένων στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας από τη Λιβύη, συμπεραίνει το Δικαστήριο.

   

    ΝΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: