Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τουρκία-Συρία: Η τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη Δαμασκό πιέζει για μεταρρυθμίσεις το καθεστώς.

Άγκυρα, Τουρκία 29/04/2011 05:58 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερ)

   Ο Τούρκος υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πληροφοριών συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε τη Δαμασκό για να μεσολαβήσει ώστε η κυβέρνηση της χώρας, να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να τερματισθεί η εξέγερση κατά του καθεστώτος.

    Οι σχέσεις των δύο γειτόνων, είναι ιδιαίτερα θερμές τα τελευταία χρόνια και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος που ηγεμονεύει επί 11 χρόνια, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Άσαντ συστήνοντάς του να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής ΚΥΠ, Χακάν Φιντάν, και ο επικεφαλής του Κρατικού Ιδρύματος Στρατηγικού Σχεδιασμού, ηγούνται της αντιπροσωπείας που επισκέπτεται τη Δαμασκό, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Ανατόλια.

    Ο Χακάν Φιντάν είχε επισκεφθεί και στο ξεκίνημα της κρίσης τη Συρία ως ειδικός απεσταλμένος του Ερντογάν.

    " Αυτή η αποστολή θα πραγματοποιήσει επαφές με τις αρχές της Συρίας προκειμένου να εξεταστούν μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν ", ανέφερε πηγή του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. στο Ρόιτερ στο περιθώριο της επίσκεψης.

    " Η αντιπροσωπεία θα μοιραστεί με τους Σύρους αξιωματούχους τη δικιά μας εμπειρία στο πεδίο των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων ", προσέθεσε η ίδια διπλωματική πηγή.

    Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό της χώρας Άντελ Σαφάρ, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στην Άγκυρα εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαμορφούμενη κατάσταση στη Συρία και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία κατά τις επαφές τους με τους πολίτες.

    Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: