Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Λιβύη - Γαλλία: Οι εκπρόσωποι 61 φυλών τάσσονται υπέρ "μιας ενωμένης Λιβύης" χωρίς τον Καντάφι

Παρίσι, Γαλλία 27/04/2011 12:32 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

   Οι αρχηγοί ή αντιπρόσωποι από 61 λιβυκές φυλές εκφράζουν τη βούλησή τους να οικοδομήσουν μια "ενωμένη Λιβύη", "μόλις ο δικτάτορας (ο Μουάμαρ Καντάφι) φύγει", σε δήλωσή τους η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο Παρίσι από το γάλλο συγγραφέα Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, υποστηρικτή της λιβυκής εξέγερσης.

    "Απέναντι στις απειλές που ασκούν πίεση στην ενότητα της χώρας μας, απέναντι στους ελιγμούς και την προπαγάνδα του δικτάτορα και της οικογένειάς του, δηλώνουμε επισήμως το εξής. Τίποτε δεν θα καταφέρει να μας διχάσει. Συμμεριζόμαστε το ίδιο ιδανικό μιας Λιβύης ελεύθερης, δημοκρατικής και ενωμένης", αναφέρεται στο κείμενο, που συντάχθηκε στις 12 Απριλίου στη Βεγγάζη, προμαχώνα της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

    "Η Λιβύη του αύριο, μόλις ο δικτάτορας φύγει, θα είναι μια Λιβύη ενωμένη, η πρωτεύουσα της οποίας θα είναι η Τρίπολη και όπου θα είμαστε επιτέλους ελεύθεροι να σχηματίσουμε μια κοινωνία των πολιτών σύμφωνα με τις ευχές μας", επιμένουν οι 61 υπογράφοντες το κείμενο αυτό, σε μια χώρα όπου το κύρος των φυλών θεωρείται σημαντικό.

    "Εμείς οι Λίβυοι αποτελούμε μία ενιαία φυλή: τη φυλή των ελεύθερων Λίβυων, που αγωνίζεται εναντίον της καταπίεσης και του κακόβουλου πνεύματος του διχασμού", διαβεβαιώνουν οι αντιπρόσωποι αυτών των φυλών, ευχαριστώντας τη Γαλλία και την Ευρώπη "που εμπόδισαν τη σφαγή" την οποία υποσχόταν ο Μουάμαρ Καντάφι.

    "Οι 61 υπογράφοντες καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης. Καθεμιά από τις φυλές της Λιβύης εκπροσωπείται από τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο", διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συγγραφέας Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος υποστηρίζει ενεργά το λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης, το όργανο της εξέγερσης, και ο οποίος έχει επισκεφθεί από το Μάρτιο δύο φορές τη χώρα αυτή.

    "Μέσα σ' αυτό τον κατάλογο των 61 υπογραφών, ορισμένες φυλές μπορεί να εκπροσωπούνται 100%, άλλες είναι ακόμη διαιρεμένες", πρόσθεσε.

    Το κείμενο αυτό "διαψεύδει την προκατάληψη ότι υπάρχει η Τριπολίτιδα και σε μικρότερο βαθμό η Φεζάν που παραμένουν τα οχυρά, απέναντι στην εξεγερμένη Κυρηναϊκή, ενός κανταφισμού που παραμένει ισχυρός", υποστηρίζει ο διανοούμενος σε ένα σχόλιό του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της επιθεώρησής του La Regle du jeu (Ο κανόνας του παιγνιδιού).

    "Το κείμενο φέρει την υπογραφή του Μουφτάχ Ματούκ Αλ Ουερφάλι, αρχηγού της φυλής των Ουαρφάλα που, βρίσκεται στο Μπανιουαλίντ και είναι μία από τις μεγαλύτερες φυλές στη δυτική χώρα", αναφέρει ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος υπογραμμίζει επίσης την υπογραφή του Χαλίφα Σάλεχ Αλ Καντάφι, ενός από τους υπεύθυνους της φυλής του λίβυου ηγέτη.

   

    Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: