Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 305 οι νεκροί από τoυς ανεμοστρόβιλους που σαρώνουν τις νότιες Πολιτείες.


Τουσκαλόσα (Αλαμπάμα), ΗΠΑ 29/04/2011 07:36 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερς)

   Οι ανεμοστρόβιλοι και οι πλημμύρες τις οποίες προκάλεσαν οι πρωτοφανείς καταιγίδες, σαρώνουν εδώ και αρκετές ημέρες το νότο των ΗΠΑ και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 305 ανθρώπων αφήνοντας πίσω τους ερήμωση και καταστροφή, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό.

    Μόνο στην Αλαμπάμα τουλάχιστον 204 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δήλωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της νότιας αυτής Πολιτείας, με ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταστραφεί από τη σφοδρή κακοκαιρία.

    "Οι ανθρώπινες απώλειες είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στην Αλαμπάμα, όπως και το μέγεθος της καταστροφής", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε ότι η απαραίτητη ομοσπονδιακή βοήθεια θα δοθεί άμεσα στις Πολιτείες που επλήγησαν από τις χειρότερες καταιγίδες που γνωρίζουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

    Οι καταιγίδες αυτές μπορεί να είναι η φονικότερη φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα το 2005 (1.500 νεκροί) και τις καταιγίδες του Απριλίου του 1974 (310 νεκροί), σύμφωνα με τον ιστότοπο Accuweather.com.

    Τουλάχιστον 300 ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν από την περασμένη Παρασκευή που ξέσπασαν οι καταιγίδες, εκ των οποίων 130 ήταν προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Υποτονικό αναμένεται να είναι το καιρικό φαινόμενο σήμερα, όπως ήταν χθες Πέμπτη, πριν από την έλευση νέου σφοδρού κύματος καταιγίδων το Σάββατο.

    Τα συνεργεία διάσωσης στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ προσπαθούν να καθαρίσουν ολόκληρες περιοχές από τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι καταιγίδες. Δεκάδες δρόμοι έχουν γίνει αδιάβατοι από τα δέντρα που έπεσαν ή από συντρίμμια κτιρίων.

    Στην Αλαμπάμα ο κυβερνήτης κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση "μείζονος καταστροφής" και εξέφρασε φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

    "Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα εξαφανίστηκαν. Σπίτια ξεθεμελιώθηκαν" δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο δήμαρχος της Τουσκαλόσα.

    Στο Μπέρμιγχαμ "είναι να σαν έπεσε βόμβα στην πόλη", είπε ο δήμαρχος Ουίλιαμ Μπελ. "Σπίτια, εκκλησίες, καταστήματα ξεθεμελιώθηκαν. Δεν μιλώ απλώς για στέγες που παρασύρθηκαν από τους ανέμους αλλά για ολόκληρα κτίρια".

    Μεγάλη ανησυχία επίσης προκαλεί το πυρηνικό εργοστάσιο του Browns Ferry, που έχει τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο ύστερα από μια διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι 2.700 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε καταφύγια σε 12 Πολιτείες.

    Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί επίσης στο Μισισίπι, την Τζόρτζια, τη Βιρτζίνια και το Κεντάκι.

    Η κακοκαιρία αυτή σημειώνεται μετά την αρχή της ιδιαίτερα βροχερής άνοιξης και έναν χειμώνα με σφοδρές χιονοπτώσεις. "Η καιρική αυτή κατάσταση προκαλεί μεγάλη κακοκαιρία", εξηγεί ο Τζιμ Κίνεϊ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

   

    Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: