Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΗΠΑ-Λιβύη: Βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων αποδέσμευσε ο Ομπάμα προς τους αντικαθεστωτικούς

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ 27/04/2011 10:33 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ.πρακτ. )

Πρώην διευθυντής της CIA τόνισε πως η πτώση του καθεστώτος Καντάφι μπορεί να δυσκολέψει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

   Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επισήμως την αποδέσμευση μη στρατιωτικής επείγουσας βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους λίβυους αντικαθεστωτικούς.

    Η βοήθεια αυτή προς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε αποφασιστεί την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους θα περιλαμβάνει οχήματα, βυτιοφόρα, ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κυάλια και ασυρμάτους.

    Η επίσημη ανακοίνωση χορήγησης αμερικανικής βοήθειας συμπίπτει με τις αισιόδοξες δηλώσεις του βρετανού υπουργού Άμυνας Λίαμ Φοξ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στη Μισράτα, τόνισε ο Φοξ, ο οποίος εκτιμά πως το λιβυκό καθεστώς βρίσκεται σε "αμυντική θέση".

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την έκβαση της κατάστασης, επειδή οι αντικαθεστωτικοί δείχνουν μεγάλο θάρρος και αυτοκυριαρχία.

   

    Στο μεταξύ, ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA τόνισε πως η πτώση του καθεστώτος Καντάφι μπορεί να περιπλέξει βραχυπρόθεσμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Διευθυντής της CIA από το 2006 ως το 2009, ο Χέιντεν πρόσθεσε πως η υπηρεσία διατηρούσε καλές σχέσεις εργασίας με τον Καντάφι και τον Μούσα Κούσα, υπουργό Εξωτερικών που τάχθηκε με τους αντικαθεστωτικούς στις αρχές Απριλίου.

    "Ο,τι και να σκέφτεστε για τον Καντάφι και τον Μούσα Κούσα ήταν καλοί συνεργάτες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    Τα γεγονότα στη Λιβύη και τη Συρία "θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο στο άμεσο μέλλον τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", προέβλεψε ο Χέιντεν, ακόμα και αν τα αντικαθεστωτικά κινήματα στον αραβικό κόσμο αποδειχθούν μακροπρόθεσμα θετικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας λιγότερο αποτελεσματικό τον προσηλυτισμό της αλ Κάιντα.

   

    ΜΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια: