Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Λιβύη - Νικαράγουα. Ο Καντάφι όρισε ως εκπρόσωπο της Λιβύης στον ΟΗΕ τον Μιγκέλ ντ' Εσκότο, συνεργάτη του νικαραγουανού προέδρου Ορτέγκα.

Μανάγκουα, Νικαράγουα 30/03/2011 08:43 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Ρόιτερς)

   Το λιβυκό καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι όρισε έναν συνεργάτη του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα για να το εκπροσωπήσει στον ΟΗΕ, μετά την αποσκίρτηση του πρεσβευτή του λόγω της εξέγερσης στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της προεδρίας στη Μανάγκουα.

    Ο Μιγκέλ ντ' Εσκότο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της νικαραγουανής κυβέρνησης των Σαντινίστας (1979-1990), διπλωμάτης και σύμβουλος του προέδρου Ορτέγκα για τις διεθνείς υποθέσεις, "εξουσιοδοτήθηκε" να ομιλεί εξ ονόματος της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε η Ροσάριο Μουρίγιο, σύζυγος και εκπρόσωπος του προέδρου, ο οποίος έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον λίβυο συνταγματάρχη.

    Σύμφωνα με την ίδια, η Λιβύη του Μουάμαρ Καντάφι πήρε αυτή την απόφαση, πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν άδεια εισόδου στο νέο πρεσβευτή που διόρισε στον ΟΗΕ, τον Άλι Τρίκι, πρώην υπουργό Εξωτερικών.

    Η έδρα της Λιβύης είναι κενή μετά την αποστασία του Μοχάμεντ Σαλγάμ, ο οποίος κατήγγειλε τον συνταγματάρχη Καντάφι για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα του.

    Σύμφωνα με την Ροσάριο Μουρίγιο, μια επιστολή των λιβυκών αρχών προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξουσιοδοτεί τον Μιγκέλ ντ' Εσκότο, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη, να εκπροσωπεί τα λιβυκά συμφέροντα στον ΟΗΕ.

    Ο Μιγκέλ ντ' Εσκότο έχει οδηγίες από τον πρόεδρο Ορτέγκα "να αποδεχθεί αυτό το διορισμό" για να βοηθήσει τη Λιβύη να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματά της χωρίς ξένη ανάμιξη, πρόσθεσε η Μουρίγιο.

    Σύμφωνα με τη Μανάγκουα, ο Άλι Τρίκι δεν έλαβε άδεια εισόδου για να πάει στη Νέα Υόρκη και να αναλάβει την έδρα της Λιβύης.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι δεν έχει "καμιά πληροφορία" σχετικά μ' αυτή την άδεια εισόδου και είχε διευκρινίσει ότι οι σχέσεις με τη λιβυκή πρεσβεία στις ΗΠΑ έχουν "διακοπεί".

    Πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντ' Εσκότο ήταν υπουργός Εξωτερικών στην υπό τον Ορτέγκα κυβέρνηση των Σαντινίστας που κυβέρνησε τη Νικαράγουα από το 1979 ως το 1990. Κατά την περίοδο αυτή η νικαραγουανή κυβέρνηση διεξήγαγε ένοπλο αγώνα εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αντικυβερνητικών ανταρτών Κόντρας. Ο Ντ' Εσκότο είχε κάποτε αποκαλέσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν "χασάπη του λαού μου". Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και είχε χριστεί ρωμαιοκαθολικός ιερέας.

    Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: