Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συρία: Χωρίς ανακοινώσεις για μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου Άσαντ.

Δαμασκός, Συρία 30/03/2011 16:57 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.-Ρόιτερς)

   Χωρίς να ανακοινώσει τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ολοκλήρωσε την ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση αφότου ξέσπασαν οι ταραχές, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

    Ο Άσαντ δεν έκανε καμία αναφορά στο νόμο που ισχύει από το 1963 και με τον οποίο επιβλήθηκε στη Συρία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η σύμβουλός του, Μπουτάινα Σααμπάν, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόκειται να αρθεί, αλλά χωρίς να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό.

    Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του έχει γίνει στόχος μιας "συνωμοσίας", σκοπός της οποίας είναι να υποκινήσει τη διαδογματική σύγκρουση, αναγνώρισε όμως ότι ορισμένοι από τους Σύρους που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος έχουν εύλογα αιτήματα.

    "Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι όσοι βγήκαν (στους δρόμους) είναι συνωμότες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο σημείο αυτό", τόνισε. Όπως είπε, μια μικρή μειοψηφία προσπάθησε να "σπείρει το χάος" στην πόλη Ντεράα -- η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων ταραχών -- αλλά η πλειοψηφία εναντιώθηκε στις ενέργειες αυτές.

    Ο Άσαντ διευκρίνισε ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας να μην βλάψουν κανέναν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι.

    Αναφερόμενος στην επόμενη κυβέρνηση, είπε ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και η μείωση της ανεργίας. "Βλέπουμε ευνοϊκά τις μεταρρυθμίσεις. Είναι το καθήκον του κράτους. Αλλά δεν ευνοούμε τη διχόνοια", τόνισε.

    Στην ομιλία αυτή ο Άσαντ αναμενόταν να ανακοινώσει, εκτός από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και νέους νόμους για τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό πλουραλισμό, κάτι όμως που δεν έγινε τελικά.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: