Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

"Βουλιάζει" ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου.

Αθήνα, Ελλάδα 30/03/2011 12:51 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βουλιάζει ο κλάδος των επαγγελματικών σκαφών με πλήρωμα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιά, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Αντώνης Στελιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και υπογραμμίζει ότι οι κρατήσεις των επαγγελματικών σκαφών, με πλήρωμα, σημειώνουν πτώση, που ξεπερνά το 80% σε σχέση με πέρυσι.

    Την ίδια στιγμή αρκετά σκάφη μένουν παροπλισμένα, καθώς η ζήτηση δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά, ενώ ήδη οι τράπεζες έχουν προβεί σε κατασχέσεις επαγγελματικών σκαφών, ελέω της αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Για την αναστροφή αυτής της κατάστασης οι επιχειρηματίες του θαλάσσιου τουρισμού ζητούν από τα υπουργεία Οικονομίας και Θαλασσίων υποδομών νόμο αναπτυξιακής πολιτικής και όχι φοροεισπρακτικό.

    Το κόστος αυτής της κατάστασης έχει άμεσο αντίκτυπο στα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς σε συνδυασμό με τα υψηλά τέλη ελλιμενισμού στις Μαρίνες τα επαγγελματικά σκάφη έχουν βάλει πλώρη για τις μαρίνες της Τουρκίας ή της Κροατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το 2010 οι απώλειες των σκαφών ξεπέρασαν το 15% ενώ τα έσοδα για τις ελληνικές μαρίνες μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 6 εκατ. ευρώ και σε αυτά δεν έχουν υπολογισθεί τα χαμένα έσοδα από επισκευές, τροφοδοσίες και πρακτορεύσεις.

    Με την τουριστική χρονιά να έχει αρχίσει ο κ. Στελιάτος ζητά από την πολιτική ηγεσία του τουρισμού εξειδικευμένη τουριστική καμπάνια για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού.

   

    Κώστας Χαλκιαδάκης

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: