Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ευθύνες σε τρεις πρώην υπουργούς

Καταπέλτης το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα υποβρύχια διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Αθηνών
Της Ιωαννας Mανδρου

Μήνας ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση των υποβρυχίων θα είναι ο Μάρτιος, καθώς η πολυεπίπεδη έρευνα του ΣΔΟΕ ολοκληρώνεται με πόρισμα το οποίο το επόμενο δεκαπενθήμερο διαβιβάζεται στην Εισαγγελία της Αθήνας, δρομολογώντας καταιγιστικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο πόρισμα του ΣΔΟΕ που θα αποτελεί, όπως δήλωνε αρμόδια ελεγκτική πηγή, «επιτομή ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος και παράνομων πληρωμών», θα καταγράφονται ευθύνες πρώην υπουργών Εθνικής Αμυνας, επιβεβαιώνοντας τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Κ».

Τρεις πρώην υπουργοί, οι ευθύνες των οποίων θα αναφέρονται με συγκεκριμένα στοιχεία στο πόρισμα, θα οδηγήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την υπόθεση των υποβρυχίων στη Βουλή για περαιτέρω διερεύνηση, ανοίγοντας το κεφάλαιο αναζήτησης ποινικών ευθυνών σε πολιτικούς. Οσα θα περιλαμβάνει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους τρεις υπουργούς -πρόκειται για δύο υπουργούς κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1996 ώς και το 2004 και έναν της Ν.Δ. από το 2004 ώς το 2006- θα κινήσουν τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ηδη, η Εισαγγελία της Αθήνας, που εποπτεύει της έρευνας, είναι σε γνώση των ευρημάτων του ΣΔΟΕ και είναι έτοιμη, μόλις παραλάβει το πόρισμα, να αποστείλει αμέσως, «αμελλητί» όπως προβλέπει ο νόμος, την υπόθεση στη Βουλή. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ευθύνες, εκτός των τριών υπουργών, και σε επιτελάρχες αλλά και σε γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών, καταγράφοντας πράξεις και παραλείψεις τους.

Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρονται στο πόρισμα τα ονόματα τουλάχιστον πέντε προσώπων -τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της «Κ» όπως και εκείνα των πρώην υπουργών Εθνικής Αμυνας- που διετέλεσαν επικεφαλής στη γενική γραμματεία Εξοπλισμών κατά τη θητεία των τριών υπουργών που θα ελεγχθούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κι ενώ το πόρισμα του ΣΔΟΕ θα αποκαλύπτει τη δράση δεκάδων προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές και ήδη έχουν ανοιχθεί οι λογαριασμοί τουλάχιστον για 75 εμπλεκόμενους, η Εισαγγελία της Αθήνας προχωρεί σε μια ακόμα κίνηση στη διερεύνηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η αρμόδια εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου αποστέλλει στην Εισαγγελία του Μονάχου νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητώντας πρόσθετα στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμού στο Εσσεν, που θεωρείται σημαντικός για τη ροή του μαύρου χρήματος, αλλά και στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Γερμανοί εισαγγελείς, οι οποίοι συνεχίζουν την εξέταση διαφόρων ατόμων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τις παράνομες πληρωμές, οι οποίες σχετίζονται με την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214.

Πάντως, το τοπίο των εμπλεκομένων έχει πια ξεκαθαρίσει, με αποτέλεσμα οι Ελληνες εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση να έχουν έτοιμη τη λίστα των υπόπτων, που θα κληθούν σε εξηγήσεις αμέσως μόλις φθάσει στα χέρια τους και το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για πρόσωπα-κλειδιά, ανάμεσά τους γνωστός εφοπλιστής Μ.Μ. που ζει και δραστηριοποιείται πια στο Λονδίνο, ο οποίος είχε την εταιρεία ΜΙΕ ΕΠΕ, με έδρα τον Πειραιά, όπου από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι διακινήθηκαν μεγάλα ποσά για παράνομες πληρωμές. Υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ μόνο μέσα σε δύο χρόνια. Επίσης, δύο στενοί του συνεργάτες -με αρχικά Α.Π. και Α.Χ.- οι οποίοι στη συνέχεια απέκτησαν τον έλεγχο της εν λόγω εταιρείας καθώς και άλλα δύο πρόσωπα με αρχικά Α.Α. και Γ.Α. κλήθηκαν ήδη από το ΣΔΟΕ και παρείχαν εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Ο πρώτος μάλιστα από αυτούς στάθηκε αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αποκαλύψεων για τις παράνομες πληρωμές, όταν προσέφυγε δικαστικά διεκδικώντας προμήθειες που είχε συμφωνήσει με τους Γερμανούς.

Πηγή: εφημ. "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: