Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Και πολεμικά αεροπλάνα κατά των διαδηλωτών


Βυθίζεται στο χάος η Λιβύη
   Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώνονται στη Λιβύη, όπου οι ταραχές έφτασαν μέχρι την πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ πολλές πόλεις έχουν πέσει στα χέρια των διαδηλωτών εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για το που βρίσκεται ο ηγέτης της χώρας, Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε σήμερα από τον Καντάφι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 του μηνός, να σταματήσει "άμεσα" η βία εναντίον των πολιτών της χώρας.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν εναντίον "σαμποτέρ και τρομοκρατών" και ότι υπάρχουν "πολλοί νεκροί", ενώ έδειξε εικόνες με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Νωρίτερα, κάτοικοι της Τρίπολης είχαν δηλώσει στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν πολλές περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, μόνο σήμερα στην Τρίπολη έχασαν τη ζωή τους 160 άνθρωποι.

    Ο Καντάφι παραμένει άφαντος -- αν και διαψεύδονται οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ότι έχει ήδη αναχωρήσει με προορισμό τη Βενεζουέλα. Όμως ο γιος του, Σάιφ αλ-Ισλάμ, πρότεινε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί ο "εμφύλιος πόλεμος".

    Πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα. Οι ΗΠΑ διέταξαν επίσης να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: