Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Στο χείλος του εμφυλίου η Λιβύη


Στο χείλος του εμφυλίου η Λιβύη

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Την ύστατη μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία δίνει ο Μοαμάρ Καντάφι, καθώς η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά τη χρήση ωμής βίας για την καταστολή των αντικαθεστωτικών εξεγέρσεων που μαίνονται σε όλη τη χώρα. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου, όπως διεμήνυσε απειλητικά σε τηλεοπτικό διάγγελμά του και ο γιος του Καντάφι, Σαϊφ αλ-Ισλάμ. Αποψη που υποστηρίζουν και πολλοί διεθνείς αναλυτές εκφράζοντας φόβους για το μέλλον της Λιβύης, τονίζοντας ότι δεν διαθέτει τις απαιτούμενες πολιτικές υποδομές για μία ομαλή μετάβαση σε μία νέα εποχή.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Καντάφι εμφανιζόταν αποφασισμένος να μην παραδώσει την εξουσία και να καταστείλει την εξέγερση, χωρίς να υπολογίζει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δίστασε να δώσει εντολή επίθεσης στους διαδηλωτές ακόμη και από πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, αλλά και πλοία, προκαλώντας έτσι εκατόμβη θυμάτων στην Τρίπολη.

Σφαγή

Μαρτυρίες πολιτών και ξένων διπλωματών σε μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «σφαγή» στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις το τελευταίο 24ωρο.
Αδιευκρίνιστος, πάντως, παραμένει ο αριθμός των θυμάτων, αφού η ροή πληροφοριών από το εσωτερικό της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τις επικοινωνίες. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές είναι τουλάχιστον 300 με 400, ενώ οι τραυματίες χιλιάδες.
Το μέλλον του Καντάφι, όμως, φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ, υπό το βάρος της γενικευμένης πλέον εξέγερσης. Η πληροφορία που διέρρευσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ότι έχει αποχωρήσει αεροπορικώς από την Τρίπολη με κατεύθυνση προς τη Βενεζουέλα, διαψεύστηκε επισήμως από ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο στο Καράκας, που τη χαρακτήρισε «αβάσιμη». Ωστόσο, οι φήμες οργιάζουν...
Ο Καντάφι είναι πλέον εξαιρετικά αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της χώρας, όντας αποκομμένος ακόμη και από σημαντικό τμήμα του πανίσχυρου στρατού του. Ομάδες των ενόπλων δυνάμεων αποσκίρτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων, με αποτέλεσμα οι πόλεις της Βεγγάζης και της Αλ-Μπάιντα, καθώς και αρκετές ακόμη περιοχές στα ανατολικά, να πανηγυρίζουν την «απελευθέρωσή» τους, γεγονός που αναγκάσθηκε να παραδεχθεί δημοσίως και η κυβέρνηση.
Επίσης, στη Μάλτα, προσγειώθηκαν χθες δύο αεροσκάφη που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιδρομές κατά του άμαχου πληθυσμού, γεγονός που ανάγκασε την ιταλική κυβέρνηση να θέσει σε ετοιμότητα τις αεροπορικές βάσεις της για ανάλογες αποσκιρτήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και το στρατόπεδο Μπαμπ Ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι έξω από την Τρίπολη, βρέθηκε υπό στενή πολιορκία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Τον εγκαταλείπουν

Ακόμη και σε πολιτικό ή διπλωματικό επίπεδο, ο Λίβυος ηγέτης εγκαταλείπεται από ολοένα περισσότερα στελέχη του καθεστώτος του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση «υπερβολικής βίας» κατά των διαδηλωτών, ο εκπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση», ενώ ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ μίλησε για «γενοκτονία» και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι «το τέλος της εποχής Καντάφι είναι θέμα ημερών». Την ίδια στιγμή, εννέα υπάλληλοι της πρεσβείας της Λιβύης στο Λονδίνο βγήκαν από το κτήριο και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από αυτό.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η φατούα (θρησκευτικό διάταγμα) της επονομαζόμενης Ενωσης των Ελεύθερων Ουλεμάδων, στην οποία μετέχουν περισσότεροι από 50 ισλαμιστές κληρικοί, όπου προτρέπουν τους μουσουλμάνους της χώρας να πράξουν το «καθήκον» τους και να εξεγερθούν κατά του καθεστώτος. Όσο για τις υποσχέσεις του Σαΐφ Καντάφι για μεταρρυθμίσεις, αυξήσεις μισθών και διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου των διαδηλωτών, δεν μοιάζουν πλέον αρκετές για να κατευνάσουν τα εξεγερμένα πλήθη.

Ανησυχία

Η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις βρίσκεται στο «κόκκινο». ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασαν απερίφραστα τη χρήση βίας. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί παρακολουθούν με σχετική αμηχανία τις εξελίξεις, καθώς διαθέτουν ελάχιστη επιρροή στη Λιβύη του Καντάφι. Προς το παρόν, βασικό μέλημα είναι η απομάκρυνση των υπηκόων τους, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις από το ενδεχόμενο χάους στην πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα.
Ακόμη και ο Σ. Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτη» τη χρήση βίας, ύστερα από την πολιτική θύελλα που είχε προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες με την άρνησή του να λάβει θέση για τα γεγονότα. Η Τουρκία, τέλος, ανακοίνωσε την αποστολή 4 φέρι μποτ για την απομάκρυνση των χιλιάδων Τούρκων που είναι εγκλωβισμένοι σε στάδιο της Βεγγάζης.

Η Ε.Ε. καταδικάζει

Η Ε.Ε. καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, εκφρά- ζοντας φόβους για μαζικό κύμα μετανάστευσης από τη Β. Αφρική.
Τον επαναπατρισμό των υπη- κόων τους προγραμματίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν οι ΗΠΑ, καλώντας το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό να εγκαταλείψει τη χώρα.
Σε ετοιμότητα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων -με δύο C-130- και οι ελληνικές αρχές.
Συγκέντρωση συμπαράστασης της κοινότητας Λίβυων στην Αθήνα στις 5 μ.μ. στο Ψυχικό.


Πηγή: εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: