Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Στη χώρα επικρατεί 'ηρεμία', υποστήριξε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Μουάμαρ Καντάφι

Αθήνα, Ελλάδα 26/02/2011 06:44 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γερμ.Πρακτ.) 

    Για το γιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, οι δρόμοι της Τρίπολης είναι γεμάτοι χαρωπά πλήθη που πετούν πυροτεχνήματα, τραγουδούν και εορτάζουν την μακρόχρονη διακυβέρνηση του πατέρα του--εικόνα την οποία φιλοτεχνεί και η κρατική τηλεόραση.

    ‘Όλα είναι ήσυχα’, δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν στη λιβυκή πρωτεύουσα μετά από 10 ημέρες ταραχών στην διάρκεια των οποίων η πρόσβαση των ΜΜΕ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν αδύνατη. ‘Αν ακούσετε πυροτεχνήματα μη νομίσετε κατά λάθος ότι είναι πυροβολισμοί’, πρόσθεσε 38χρονος Καντάφι, ο οποίος σπούδασε στο Λονδίνο. Έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους στην πόλη επικρατούσε πράγματι σιωπή, αλλά πολλή περισσότερη από ότι θα περίμενε κανείς ένα βράδυ Παρασκευής.

    Στο αεροδρόμιο χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μπουν για να βρουν έναν τρόπο να φύγουν από τη χώρα. Οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι από την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κίνα, τυλιγμένοι σε χοντρές κουβέρτες καθώς το κρύο ήταν έντονο. Όσοι δημοσιογράφοι αποπειράθηκαν να πάρουν συνεντεύξεις από κάποιους εξ αυτών συνελήφθησαν από αστυνομικούς και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων με πράσινα σιρίτια. Ένας φωτογράφος του Ρόιτερς κρατήθηκε επί ώρες. ‘Μην προσπαθήσετε να τρέξετε. Θα σας πιάσουμε’, του είπε ένας αστυνομικός στα αγγλικά.

    Ο Σάιφ αλ Ισλάμ πάντως διαβεβαίωσε ότι ‘η ειρήνη επιστρέφει στη χώρα μας’, μιλώντας άνετα αγγλικά και ντυμένος με κάζουαλ ρούχα. Αποκάλεσε τα ρεπορτάζ περί σφαγών ‘ψεύδη’ εχθρικών μέσων ενημέρωσης και διέψευσε ότι ο πατέρας του διέταξε να βομβαρδιστούν άμαχοι. ‘Γελάμε με αυτά τα δημοσιεύματα’, είπε. ‘Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκστρατεία των εχθρικών μέσων ενημέρωσης εναντίον μας. Θέλουν να εμφανίσουν τη Λιβύη να καίγεται, ότι υπάρχει μια μεγάλη επανάσταση εδώ. Κάνουν λάθος. Είμαστε ενωμένοι’.

    ‘Μας διαβεβαίωσαν ότι το κράτος θα ανακτήσει τον έλεγχο των ανατολικών πόλεων’, ενώ υποστήριξε ότι στη Βεγγάζη ‘ισλαμιστές εμποδίζουν κορίτσια να πάνε σχολείο’ και η ζωή έχει ‘παραλύσει’, διότι ‘έχουν πάρει την εξουσία δια της βίας’.

    Διέψευσε ότι μισθοφόροι επιτίθενται σε διαδηλωτές κι επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ‘τρομοκράτες’. ‘Ο στρατός αποφάσισε να μην επιτεθεί στους τρομοκράτες και να τους δώσει μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν αύριο (σήμερα)’.

    Μπ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: