Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Πάρου

                                        ΕΡΩΤΗΣΗ
             Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Προβλήματα του Κέντρου Υγείας στην Πάρο.

     Η  κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ. Πάρου, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είναι απαράδεκτη και τραγική. Συγκεκριμένα:
     Υπάρχει έλλειψη γιατρών γενικής ιατρικής, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εύρυθμα τα πρωινά ιατρεία και να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών του Κ.Υ., παρά με πρόχειρους και προσωρινούς τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ψήφιση του Ν.3896/2010 το Νοσοκομείο Σύρου και τα Κ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, εντάσσονται από την Γ΄ Ζώνη που ήταν μέχρι σήμερα, στη Β΄ Ζώνη, καταργώντας έτσι τις Κυκλάδες από τις «άγονες και προβληματικές περιοχές, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών».
     Ενώ από 20ετίας το Κ.Υ. Πάρου διέθετε δύο παιδιάτρους, σήμερα, μετά τη συνταξιοδότησή τους και με υπερδιπλάσιο πληθυσμό, δεν υπάρχει κανένας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες των εορτών τα παιδιά της Πάρου  και της Αντίπαρου, (η ιδιώτης παιδίατρος απουσίαζε), ήταν στο έλεος της τύχης και της ανθρωπιάς των συνταξιούχων παιδίατρων.
     Επιπλέον, το Κ.Υ. σύντομα θα μείνει χωρίς γυναικολόγο λόγω συνταξιοδότησης και είναι ήδη χωρίς ορθοπεδικό μετά την αποχώρηση του γιατρού το 2003.
     Το παράρτημα ΕΚΑΒ Πάρου αδυνατεί να εξυπηρετήσει λόγω έλλειψης προσωπικού όλες τις βάρδιες του Κ.Υ., με αποτέλεσμα να ζητά από τους ασθενείς να μεταφέρονται με δικό τους μέσο στο Κ.Υ. ή να ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής, όταν δεν καλύπτεται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη βάρδια! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ της Πάρου, από το Πάσχα του 2008 μέχρι και πριν από λίγες μέρες, έκαναν 28 βάρδιες ο καθένας τους ώστε να «βγαίνει» η υπηρεσία. Κατά μέσο όρο σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται 70 ρεπό, ενώ μετά τις διαμαρτυρίες τους για τα εξαντλητικά ωράρια και τις άδειες που τους χρωστά η υπηρεσία, οι υπεύθυνοι πήραν την απόφαση να περικόψουν βάρδιες. Στην Πάρο αυτή τη στιγμή, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι διασώστες του ΕΚΑΒ, υπάρχουν 5 άτομα! Καθημερινά, για να λειτουργήσουν οι 3 βάρδιες χρειάζονται 6 άτομα, αλλά ακόμα και έτσι δεν θα επαρκούσαν για κανονικές βάρδιες, αφού για να καλυφθούν κανονικά οι 93 διπλές βάρδιες του μήνα, χρειάζονται 12 άτομα.
     Η παραπάνω κατάσταση είναι ένα ακόμα απτό δείγμα των όσων επικρατούν στις υπηρεσίες Υγείας στα νησιά της χώρας και τις απομακρυσμένες περιοχές, ιδιαίτερα στα Κ.Υ. και τα περιφερειακά ιατρεία. Κατάσταση που κοστίζει καθημερινά σε ζωές, σε μόνιμες ή προσωρινές βλάβες και αναπηρίες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ένα άλλο σύστημα υγείας, που θα λειτουργούσε με γνώμονα την προστασία και προαγωγή της Υγείας του λαού και όχι το κέρδος.
     Η φιλομονοπωλιακή πολιτική που με συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με την στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑ.ΟΣ., της τρόικας και της ΕΕ, μετατρέπει τα  δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε επιχειρήσεις. Το κριτήριο της ανάπτυξης, της στελέχωσης και του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού των μονάδων υγείας είναι το κόστος – όφελος και όχι οι κοινωνικές ανάγκες. Σε αυτό οφείλεται η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει στις δημόσιες μονάδες υγείας στην Πάρο.
     Η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στον προκρούστη των αναγκών της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των δεικτών της τρόικας. Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι πλήρως ανεπτυγμένες, με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό και να παρέχεται δωρεάν σε όλους χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,  τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα,
1)    Να  διοριστούν μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ειδικευμένοι γιατροί (Παθολόγοι ή γενικής  ιατρικής, Παιδίατροι, Γυναικολόγοι, Ορθοπεδικοί), για την επαρκή σε αριθμό και ειδικότητες στελέχωση του Κ.Υ. με βάση τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.
2)    Να διοριστεί μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα προσωπικό, για την επαρκή στελέχωση και λειτουργία του ΕΚΑΒ της Πάρου, σε όλες τις βάρδιες, σε 24ωρη βάση για όλες τις μέρες του χρόνου.
3)    Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα με την κατάλληλη στελέχωση, για τις θαλάσσιες τακτικές και επείγουσες διακομιδές ασθενών, αλλά και για τη μεταφορά των ασθενών μέσα στο νησί.


Οι βουλευτές
Σταύρος Σκοπελίτης
Βέρα Νικολαΐδου
Μπάμπης Χαραλάμπους




   

Δεν υπάρχουν σχόλια: