Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ασχοληθείτε με το αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής

Ένα μνημείο που το σεβάστηκαν οι αιώνες και μας το παρέδωσαν σχεδόν ανέπαφο, ένα μνημείο που δικαίως κάποιοι το ονόμασαν «Παρθενώνα της Χριστιανοσύνης», ένα μνημείο που το επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο για να το θαυμάσουν και να προσκυνήσουν τα άγια των αγίων της Ορθοδοξίας, αξίζει της δέουσας προσοχής και φροντίδας από όλους μας.
Το 1996 με την ευκαιρία του εορτασμού των 17 αιώνων από την ανέγερσή του, έγιναν σοβαρές εργασίες συντήρησής του καθώς και εργασίες ανάπλασης και αισθητικής αναβάθμισης του χώρου που το περιβάλλει.
Η πλατεία που είχε επίστρωση τσιμέντου πλακοστρώθηκε, η οδός Εκατονταπυλιανής διευρύνθηκε και πλακοστρώθηκε, το ίδιο και η οδός που οδηγεί στο αρχαιολογικό μουσείο και τέλος άλλαξε όψη το πάρκο του Αγίου Νικολάου.
Αυτό που απέμεινε, χωρίς επέμβαση, ήταν το αλσύλλιο, το οποίο προσβάλλει το μνημείο αλλά και εμάς τους ίδιους, που ανεχόμαστε την άθλια τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Το αλσύλλιο ιδιοκτησιακά ανήκει στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής, το οποίο για ορισμένο  χρονικό διάστημα είχε παραχωρήσει τη χρήση στο Δήμο. Με νεότερη όμως απόφασή του η χρήση  του επανήλθε και πάλι στο Ι.Π.
Πρόθεση του παρόντος σχολίου δεν είναι  η άσκηση κριτικής για την κατάσταση που επικρατεί  σ΄αυτό. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι για την άθλια και προσβλητική για το μνημείο εικόνα που παρουσιάζει.
Την δεκαετία του ΄90 είχαν γίνει προσπάθειες, πλην όμως ανεπιτυχείς, για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του. Αναφερόμαστε σε μελέτη, που είχε εκπονηθεί  από τον ΕΟΤ, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Θεόδωρου Κασσίμη, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε και σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου αργότερα, με την οποία ό Δήμος εγκατέστησε  υπόγεια δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού με σκοπό την προστασία του από ενδεχόμενη πυρκαγιά που θα μπορούσε να απειλήσει και το κτηριακό συγκρότημα της Εκατονταπυλιανής. Όμως πέραν τούτου ουδέν άλλο, εκτός από μια περιορισμένη δενδροφύτευση, την κοπή άρρωστων και ξεραμένων δένδρων και την αντιμετώπιση μιας ασθένειας των πεύκων.
Προτείνουμε στο Ιερό Προσκύνημα και τον Δήμο να συνεργαστούν και επιτέλους να προχωρήσουν σε εργασίες που θα αναδείξουν το χώρο, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το κτηριακό συγκρότημα της Εκατονταπυλιανής.
Ιδού η πρότασή μας:
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής λειτουργεί η Διεύθυνση Ειδικών Έργων. Είναι μια υπηρεσία που αποτελείται από εκλεκτούς αρχιτέκτονες και η οποία αναλαμβάνει τη σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών.  Οι μελέτες, με βάση τις οποίες αναπλάστηκε ο χώρος από το λιμάνι μέχρι τον αύλιο χώρο της Εκατονταπυλιανής, είναι έργο και έχει τη σφραγίδα αυτής της υπηρεσίας και το αισθητικό αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης υπήρξε άριστο.
Δήμος και Ι. Προσκύνημα με κεντρική πολιτική στήριξη, μπορούν να απευθυνθούν στην εν λόγω υπηρεσία, ώστε να έχουμε καταρχήν τη μελέτη.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Διεύθυνση Ειδικών Έργων, πριν ξεκινήσει τη σύνταξη μιας μελέτης, συνεργάζεται στενά με την ιδιοκτησία του υπό ανάπλαση χώρου και τους φορείς υλοποίησης.  Κατά συνέπεια η μελέτη θα λαμβάνει υπόψη και τις προτάσεις που θα γίνουν από την Εκκλησία και τον Δήμο.
Ένα έγγραφο που θα έχει την υπογραφή του Μητροπολίτη μας και του Δημάρχου μας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με κοινοποίηση στην προαναφερθείσα  υπηρεσία είναι η πρώτη ενέργεια και η δεύτερη μια συνάντηση του Δημάρχου και του Μητροπολίτη με την Υπουργό. Δυνατότητες ενίσχυσης του αιτήματος, με πολιτική παρέμβαση υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιηθούν.
Όμως προϋπόθεση για γίνουν όλα τα παραπάνω,  αποτελεί  η ύπαρξη τοπικής πολιτικής βούλησης.  Υπάρχει; Ίδομεν.

Υ.Γ. Ιδού και η διεύθυνση:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕIΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Λεωφ. Κηφισίας 125 - 127, 11524 Αθήνα
Τηλ. εξωτ.: 210-6923366, 210-6915944
Διευθύντρια: Παναγιώτα Καπερώνη Μπλέσιου (ΠΕ Αρχ. Πολεοδόμος),
Τηλ. Εξωτ.: 210-6983767,Τηλ. Εσωτ.: 236-237, Φαξ: 210-6994331
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μακάρι να μας τα κάνατε όπως παλιά/ με τα δενδράκια και τη λιμνούλα με τα ψαράκια. Θάψατε με πλάκες και τσιμέντο το ωραιότερο κομμάτι μας. ουστ