Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Οι προσπάθειες της Ερανικής Επιτροπής για την επισκευή του Αγίου Κωνσταντίνου

Οι προσπάθειες της Ερανικής Επιτροπής για την επισκευή του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάστρο της Παροικιάς  αρχίζουν να αποδίδουν. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την υποβολή τους για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ήδη ήρθε το πρώτο εγκριτικό έγγραφο των μελετών αυτών από τη Διεύθυνση Αναστύλωσης Αρχαίων Μνημείων.
Εκκρεμεί ακόμη η αποστολή εγγράφου της 2ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προς τη Διεύθυνση Αναστύλωσης Νεωτέρων Μνημείων, η οποία, αφού εγκρίνει τις προαναφερθείσες μελέτες , θα καθορίσει και τους όρους με βάση τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η επισκευή του ναού.
Μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων, η Ερανική Επιτροπή θα προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών επισκευής, με την προϋπόθεση, ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη, που έχει αναθέσει ο Δήμος, για το υπέδαφος πάνω στο οποίο εδράζεται ο ναός, ώστε να ισχυροποιηθεί η θεμελίωσή του.
Οι προϋποθέσεις  που έχει θέσει, για την έναρξη των εργασιών η Διεύθυνση Αναστύλωσης Αρχαίων Μνημείων έχουν ως ακολούθως:

1.    Οι διερευνητικές τομές, που θα διανοιχτούν για τον έλεγχο της θεμελίωσης και του εδάφους, να γίνουν με τη δέουσα προσοχή.
2.    Κατά τη διάρκεια των εργασιών να καλυφθούν οι επιφάνειες των αρχαίων λιθοπλίνθων, ώστε να προστατευθούν από πιθανές φθορές και ρύπους.
3.    Να παρεμβληθεί γεωύφασμα μεταξύ των αρχαίων λίθων και του υποστρώματος του δαπέδου του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, που θα ανακατασκευαστεί με στρώσεις αδρανών(διαβαθμισμένο χαλίκι και χαλαζιακή άμμο)
4.    Στην περιοχή έδρασης των μεταβυζαντινών τοίχων, πάνω στα αρχαία θεμέλια, να εξασφαλιστεί η συμβατότητα των κονιαμάτων αρμολογήματος και επιχρισμάτων με το αρχαίο υλικό δομής. Να ζητηθούν οι απόψεις της ΔΣΑΝΜ ως προς τις προτεινόμενες συνθέσεις αυτών. Το ίδιο ισχύει και για το κονίαμα σφράγισης των αρμών του δαπέδου του Ιερού του μεγάλου ναού.
5.    Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των Ι. Ναών, θεωρούμε απαραίτητο να καταγραφεί η παθολογία των αρχαίων καταλοίπων, τα οποία αποτελούν μέρος της θεμελίωσής τους, να εκτιμηθεί η κατάσταση διατήρησής τους και, εάν κριθεί αναγκαίο, να διατυπωθούν προτάσεις συντήρησης και ενίσχυσής τους. Τα στοιχεία αυτά να κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ.
6.    Να παραμείνει ανεπίχριστο το τμήμα της θεμελίωσης του αρχαϊκού ναού, πάνω στο οποίο εδράζεται ο βόρειος τοίχος του μεταβυζαντινού ναού, προκειμένου να είναι ορατός στους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: