Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Επιστράτευση για να ανοίξουν οι γραμμές της ακτοπλοΐας

Την επιστράτευση των ναυτικών αποφάσισε χθες η κυβέρνηση «για λόγους εθνικού συμφέροντος» και για να «διασφαλίσει τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα», αν και ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές (ναυτικούς και πλοιοκτησία) για το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε ουσιαστικά ληφθεί η απόφαση για επιστράτευση.
Η απόφαση για επιστράτευση είχε ουσιαστικά ληφθεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ομως χθες το πρωί η κυβέρνηση έκανε μια ύστατη προσπάθεια να την αποφύγει. Ο κ. Διαμαντίδης κάλεσε στο γραφείο του το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ , Γιάννη Χαλά, και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), Απόστολο Βεντούρη.
Στη συνάντηση ο κ. Διαμαντίδης πρότεινε «να ανασταλούν για τρεις ημέρες οι απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της ΠΝΟ».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΝ επέμεινε στην πρόταση για ουσιαστικό διάλογο στα προβλήματα που απασχολούν τη ναυτεργασία και την πλοιοκτησία, με παράλληλη αναστολή της απεργίας και δέσμευση από πλευράς της ΕΕΝ για αυξήσεις ακόμη και μεγαλύτερες του 2% στο βαθμό που υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία.
Γιάννης Διαμαντίδης, υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας: «Προγραμματισμένο το ναυάγιο» την ώρα που δεν άφηναν «κανένα περιθώριο διαλόγου για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».
Ο υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης εμφανιζόταν διατεθειμένος να συζητήσει ορισμένα εκ των θεμάτων, όμως ο κ. Χαλάς ήταν αρνητικός θέτοντας ως προαπαιτούμενο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που εκκρεμεί από τις αρχές του έτους. Πάντως, μετέφερε τις προτάσεις στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία ήταν από το πρωί σε διαρκή συνεδρίαση, που με ψήφους 11 προς τέσσερις τις απέρριψε και αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία.
Το απόγευμα ο κ. Διαμαντίδης ανακοίνωσε το μέτρο της «πολιτικής κινητοποίησης», επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές πριν... επιστρατεύσει τους ναυτικούς.
Συνεχίζουν οι ναυτικοί
Τη συνέχιση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά παρά την επιστράτευση αποφάσισε αργά χθες το βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ στη διάρκεια συνεδρίασης επί του πλοίου «Κρήτη Ι».
Στα πλοία που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για την Κρήτη είχαν συγκεντρωθεί ναυτεργάτες.
Η ΕΕΝ                           
Νωρίτερα και μόλις έγινε γνωστό ότι η ΠΝΟ συνέχιζε την απεργιακή κινητοποίηση, η ΕΕΝ σε ανακοίνωσή της σημείωνε, μεταξύ άλλων, πως «αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του υπουργού ΘΥΝΑΛ, κ. Ι. Διαμαντίδη, για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση».
Η αντιπολίτευση
Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβερνητική απόφαση για επιστράτευση των ναυτικών.
Πηγή:Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: