Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Και ολίγα για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ήλθε στην επικαιρότητα, επειδή η ίδρυση και η λειτουργία της συνδέθηκε με το όνομα του εκλιπόντος Γιάννη Γκίκα.

Ας δούμε πως ξεκίνησε αυτό το έργο εν συντομία.

Το κτίριο, που στεγάζει τη βιβλιοθήκη, ανήκε στην οικογένεια Οικονομίδη και περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου έπειτα από πολλές και επίπονες προσπάθειες της Ελένης Δραγάτη-Τζουγανάτου, κατά τη διάρκεια της τετραετίας 1995-1998.
Σκοπός της αγοράς ήταν η στέγαση λαογραφικού μουσείου.

Το κτίριο ήταν ερειπωμένο  και έπρεπε να επισκευασθεί, χωρίς να αλλάξει η εξωτερική του μορφή.
Ετοιμάστηκε η μελέτη, προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και ξεκίνησε η αναπαλαίωση του κτιρίου, με την επίβλεψη της μοναδικής υπαλλήλου της τεχνικής υπηρεσίας που διέθετε ο Δήμος τότε, της αρχιτέκτονος Ιωάννας Μπασούλου.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε, διαμορφώθηκε ο εσωτερικός αύλειος χώρος, με το πηγάδι και το μάγκανο, με το φούρνο και τα άλλα  αναγκαία λειτουργικά παραρτήματα που διέθετε το κτίριο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, βρέθηκε μπούστος ρωμαϊκού αγάλματος, που μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο.

Και ενώ το κτίριο είχε ετοιμαστεί, δεν είχε συγκεντρωθεί, με ευθύνη και του Δήμου, το αναγκαίο λαογραφικό υλικό, που θα αποτελούσε και το περιεχόμενο του λαογραφικού μουσείου. 

Τότε προτάθηκε από το Γιάννη Γκίκα η ίδρυση και η στέγαση σ΄αυτό δημοτικής βιβλιοθήκης.
Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και άρχισε αμέσως η δουλειά για την οργάνωσή της, από ομάδα συμπολιτών μας, ψυχή της οποίας ήταν ο Γιάννης και η γυναίκα του η Παρασκευή.

Τη βιβλιοθήκη του Δήμου μας επισκέφθηκε το Δεκαπενταύγουστο του 2002 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, τον οποίο ξενάγησε ο Γιάννης μαζί με το λογοτέχνη γιατρό Ηλία Παπαδημητρακόπουλο, ο οποίος στήριξε ενεργά την προσπάθεια της οργάνωσης με τις εξειδικευμένες γνώσεις που διαθέτει.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε  από το Σύλλογο των Φίλων της Δημοτικής βιβλιοθήκης, στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε και πάλι ο Γιάννης Γκίκας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί  σήμερα  με εξειδικευμένη υπάλληλο και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε σύγχρονη βάση και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Αυτή είναι, εν ολίγοις, η ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που κάποιος πρέπει να αναλάβει να τη γράψει αναλυτικά.

Υ.Γ. Η ίδρυση λαογραφικού μουσείου εκκρεμεί ακόμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: