Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Κάποιες σκέψεις για το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα

Αν οι δύο δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς είχαν πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου δημάρχου  των σημερινών δημοτικών εκλογών, τα πράγματα θα είχαν ξεκαθαρίσει και θα γνωρίζαμε εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα. Η εκλογή απλά θα ήταν μια τυπική διαδικασία και ο ηττημένος θα ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένος για να δεχτεί την ήττα του.

Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά και παρά τη μεγάλη  κινητοποίηση που έγινε και από τις δύο πλευρές την εβδομάδα που πέρασε, το τοπίο παραμένει αρκετά θολό και το εκλογικό αποτέλεσμα αβέβαιο.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε, ότι οι παρατάξεις της αριστερά, θα βγάλουν το Δήμαρχο της Πάρου, αφού  πάνω από 1000 ψήφοι, που θα πέσουν στην κάλπη είναι άγνωστο προς τα πού θα κατευθυνθούν.

Η αποχή είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξημένη, τα άκυρα θα είναι περισσότερα και τα ποσοστά του Χρήστου Βλαχογιάννη στα χωριά θα αυξηθούν κι άλλο μεγαλώνοντας τη διαφορά, ανάμεσα στους δύο διεκδικητές, με εξαίρεση ίσως την Αγκαιριά.

Όμως οι μεγάλες δεξαμενές ψήφων της Πάρου, η Νάουσα και η Παροικιά είναι αυτές που με τη μετακίνησή του προς τη μια ή την άλλη πλευρά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποψινού εκλογικού αποτελέσματος.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν επίσης οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ένα ψηφοδέλτιο στο άλλο, αφού τώρα δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης και η όποια υποχρέωση σταυροδοσίας έχει εκλείψει, οι απουσίες ετεροδημοτών που δεν μετακινούνται για δεύτερη φορά και οι παρουσίες ετεροδημοτών που προτίμησαν να ψηφίσουν την δεύτερη Κυριακή και όχι την πρώτη και είναι σήμερα παρόντες και καλοδεχούμενοι  στο νησί.

Άγνωστη παραμένει η εκλογική συμπεριφορά  κάποιων υποψηφίων και των δύο ψηφοδελτίων που έλαβαν μικρό αριθμό σταυρών. Αυτοί, ενίοτε, μετακινούνται στο αντίθετο στρατόπεδο, επειδή αισθάνονται «ριγμένοι» και ρίχνουν τις ευθύνες γι΄αυτό κυρίως στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.  Είναι βέβαιο ότι, στις εκλογές αυτές θα έχουμε και τέτοια περιορισμένης κλίμακας περιστατικά, που και αυτά  έχουν τη σημασία τους, εάν οδηγηθούμε σε οριακό αποτέλεσμα.

Έχοντας ως βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής  και με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές  στα χωριά υπέρ  του Χρήστου Βλαχογιάννη, αυτό που θα καθορίσει το αποψινό αποτέλεσμα, είναι το εύρος της διαφοράς που θα υπάρξει υπέρ της Γρηγορίας στη Νάουσα και κυρίως στην Παροικιά.
Εάν το εύρος της διαφοράς  είναι μικρό, τότε δήμαρχος εκλέγεται ο Βλαχογιάννης. Εάν όμως είναι μεγάλο, τότε δήμαρχος εκλέγεται η Γρηγορία.

Αυτά, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, που, εάν έχει υπάρξει και μάλιστα στην έκταση που λέγεται στα διάφορα στέκια της Παροικιάς, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρές ανατροπές του εκλογικού αποτελέσματος της Πάρου.

Τελειώνοντας έχουμε να συστήσουμε και στους δύο υποψηφίους δημάρχους, την αγωνία των οποίων κατανοούμε πλήρως, να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος  και ο νικητής να περιορίσει τους πανηγυρισμούς του σε ανεκτά όρια, αποδεικνύοντας έτσι, ότι έχει επίγνωση αυτού που τον περιμένει.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί είναι πολλά και η λύση τους είναι δύσκολη και εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

Ο νέος δήμαρχος χωρίς τη στήριξη της μείζονος αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτεί αρκετά στην προσπάθειά του, να οργανώσει τον καλλικράτειο δήμο της Πάρου, να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα και ταυτόχρονα να ωριμάσει τους φακέλους για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το νησί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: