Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Tο Υγειονομικό αεροσκάφος

Παραμονές των εκλογών του 2002 το υγειονομικό αεροσκάφος, που διαθέτει το ίδρυμα Νομικού στη Σαντορίνη, προσγειώθηκε στο μικρό μας αεροδρόμιο για να δει το εκλογικό σώμα  αυτό που πρόκειται να συμβεί και στην Πάρο.

Παραμονές των εκλογών του 2006, εν μέσω πανηγυρισμών μεγάλου πλήθους, το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελέντζειου Ιδρύματος προσγειώνονταν στην Πάρο.
              
Στις εκλογές του 2010 το πολιτικό τοπίο είναι διαφορετικό. Ο εμπνευστής της ιδέας βρίσκεται στα κεντρικά σαλόνια της πολιτικής ζωής της Χώρας, ο άνθρωπος, που μόχθησε ποικιλοτρόπως  για  ξεπεραστούν χιλιάδες εμπόδια, βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Γρηγορίας και το αεροσκάφος είναι καθηλωμένο στο έδαφος από το Φεβρουάριο, δηλ.  εδώ και 9 μήνες.

Προφανώς γραφειοκρατικά εμπόδια το κρατούν ακινητοποιημένο.
Ακούστηκαν διάφορα για τους λόγους που το αεροσκάφος είναι αδρανοποιημένο, όπως:  έπρεπε να πάει για συντήρηση και έλεγχο στη Γερμανία, έφυγε και έπιασε δουλειά αλλού ο δεύτερος πιλότος, δεν εγκρίνει τις δαπάνες για τη συντήρηση και τις πτήσεις του το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά.

Ακούστηκε βέβαια, και αυτό είναι αληθές, ότι ο νόμος, που καθιέρωσε τον Καλλικράτη, περιλαμβάνει σχετική διάταξη  που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο μας να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας του αεροσκάφους. Κατά συνέπεια εκτιμούμε, ότι, μετά τις εκλογές,  το αεροσκάφος θα πετάει πάλι. 

Εμείς εδώ στο blog της «ωραίας Πάρου» δε μηδενίζουμε την προσπάθεια. Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ιδεολογικά με το εγχείρημα.  Δεν είναι δουλειά των δήμων να αγοράζουν και να λειτουργούν υγειονομικά αεροσκάφη. Φανταστείτε και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως  οι σημερινές, κάθε δήμος του Αιγαίου να διέθετε με δικές του δαπάνες και ένα υγειονομικό αεροσκάφος. Δε μοιάζει να είναι τρελό;  Άσε που το Δ.Ν.Τ. θα μας είχε πάρει στο κυνήγι.

Το αεροσκάφος αυτό είναι χρήσιμο για το νησί και δεν έχουμε καμιά διάθεση να ελαχιστοποιήσουμε την προσφορά του. Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στο σλόγκαν ότι «σώζει ζωές»  και στη «σοβαρότητα» των περιστατικών που μεταφέρει.

Τα ελικόπτερα που στέλνει το ΕΚΑΒ είναι αυτά που έσωσαν και σώζουν ζωές. Γιατί με αυτά οι γιατροί του Κέντρου Υγείας στέλνουν τα πολύ σοβαρά περιστατικά και εφόσον ενδείκνυται η μετακίνησή τους.  

Η πρόταση που θα βελτιώσει τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες είναι μία. Είναι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.  Είχε προτείνει να σταθμεύει και σε συνθήκες 24ωρης ετοιμότητας ελικόπτερο, που χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ, στη διοικητική  έδρα του νομού με αποσπασμένους για το λόγο αυτό γιατρούς στο νοσοκομείο της Σύρου. Με αυτή την πρόταση είναι σύμφωνη και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού μας.

Με τον τρόπο αυτό ο χρόνος  αεροδιακομιδής των σοβαρών περιστατικών περιορίζεται δραστικά και το ελικόπτερο θα κάλυπτε το σύνολο του κυκλαδικού συμπλέγματος.

Ευκαιρία μεγάλη για την υλοποίηση της πρότασης αυτής  είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κάποια υπουργική εξαγγελία που θα είχε και πολιτικά οφέλη για την δοκιμαζόμενη,  και λόγω μνημονίου Κυβέρνηση, θα μπορούσε να υπάρξει ή έστω κάποια πρόταση από τον Μαχαιρίδη ή τον Κόκκινο δηλ. από τους δύο διεκδικητές της πολύφερνης θέσης του αιρετού Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Η «νησιωτικότητα» , για να μην μείνει κενός και χωρίς ουσία λόγος, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μας βγάλει από μίζερες καταστάσεις, όταν, ακόμα και σήμερα, σοβαρά περιστατικά από άλλα νησιά μεταφέρονται με καΐκια στο νοσοκομείου της Σύρου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε απάντηση αναρτήσεων Παριανών μπλοκ έχω να αναφέρω ότι τελευταία φορά που καλέσαμε σε συνεδρίαση το Δ.Σ. του ΧΥΤΑ Πάρου Αντιπάρου ήταν για τις 1 Οκτωβρίου 2010 αρ.πρωτ.128.
Ακόμα να ενημερώσω ότι ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων απαγορεύει τις συνεδριάσεις ένα μήνα πριν τις εκλογές. Όσο για τις σακούλες στη γύρω περιοχή φυσικά και συνεχίζουμε να τις μαζεύουμε όταν προκύψει ανάγκη. Τα συμπεράσματα για τις προθέσεις αυτών των αναρτήσεων τα αφήνω στην κρίση των αναγνωστών.
Γιώργος Καρατζάς, πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑΠΑ