Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι αριστεροί της Πάρου: Μια πονεμένη ιστορία

Είναι όλοι τους αξιόλογοι. Αρκετοί απ΄ αυτούς διαπρέπουν ως επαγγελματίες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Η συμβολή τους στα πολιτιστικά της Πάρου ήταν και είναι μεγάλη με αιχμή της πολιτιστικής τους δράσης τον «Αρχίλοχο». Το συγγραφικό τους έργο είναι πολυσήμαντο  και έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια του νησιού. Στον τοπικό τύπο η προσφορά τους υπήρξε σπουδαία.  Η «Παριανή Γνώμη» ήταν πρωτοπόρα επαρχιακή εφημερίδα της αριστεράς.
Αν κάποτε γραφτεί βιβλίο για την προσφορά των αριστερών της Πάρου  από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, το βιβλίο αυτό θα έχει πολλές σελίδες.
Παρά ταύτα οι αριστεροί της Πάρου είναι μια πονεμένη ιστορία με κρεσέντο το κεφάλαιο που τιτλοφορείται «δημοτικές εκλογές».
Στις δημοτικές εκλογές του 2006 δεν κατέβασαν ψηφοδέλτιο. Τότε οι αριστεροί του  ΚΚΕ δημιούργησαν μια παράταξη που όμως δεν έφτασε μέχρι τις εκλογές και η άλλη αριστερά του Συνασπισμού και των άλλων τάσεων δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ενδεχόμενο της καθόδου.
Τότε το εκλογικό της σώμα διχάστηκε.  Άλλοι ακούμπησαν στην παράταξη του τότε δημάρχου και σημερινού υπερυπουργού και άλλοι στήριξαν και ορισμένοι έβαλαν και το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του πρώην προέδρου της Τοπικής Δημοτικής Επιτροπής της Ν.Δ.
Τα τελικά αποτελέσματα μιας σχεδόν άγονης δημοτικής θητείας τα είδαμε. Πλειοψηφία και μειοψηφία ταυτίστηκαν, μοίρασαν και αξιώματα μεταξύ τους και στις τωρινές εκλογές κατέρχονται ενωμένοι σε κοινό ψηφοδέλτιο γιατί έτσι υπηρετείται καλύτερα «το συμφέρον» του νησιού!!!
Τώρα το ΚΚΕ κατεβαίνει με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Κίνηση Ενεργών Πολιτών». Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δυσκολεύονται και οι δύο αριστερές παρατάξεις στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους.
Τα πλήρη ψηφοδέλτια εδώ τα ξεχνάμε. Μιλάμε για ψηφοδέλτια που μόλις θα καλύψουν  τις προϋποθέσεις του νόμου. Και οι δυσκολίες αναφέρονται σε συγκρότηση τέτοιων ψηφοδελτίων.
Δεν θα είναι καθόλου περίεργο, αν δούμε ονόματα σ΄αυτά τα ψηφοδέλτια συζύγων και παιδιών, συγγενών και φίλων, δηλαδή σύνθεση ψηφοδελτίων τελείως αναντίστοιχη  με αυτό που λέμε «λαϊκή συσπείρωση»  ή «ενεργοί πολίτες».
Επειδή όμως η κατάθεση καημών από μόνη της δεν οδηγεί πουθενά,  εμείς μεταφέρουμε μια πρόταση, που την έχουμε ακούσει από ορισμένους φίλους της αριστεράς, οι οποίοι θέλουν ή επί το ακριβέστερον επιθυμούν διακαώς, να υπάρχει εκπρόσωπό τους στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Ακούσαμε λοιπόν, υιοθετούμε  και μεταφέρουμε:
  1. Ο  Μανώλης Γλέζος δεν πρέπει να τεθεί  επικεφαλής της Κίνησης των Ενεργών Πολιτών. Θα είναι ντροπή για όλους μας να τεθεί επικεφαλής ενός κολοβού ψηφοδελτίου με πιθανό ενδεχόμενο την εκλογική του συντριβή.
  2. Το ΚΚΕ, το οποίο θεωρείται δογματικό και με αρνητική θέση όσον αφορά την εκλογική του σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να μην έχει αντίρρηση για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του και με «συντρόφους» της άλλης αριστεράς, εάν αυτοί συμμετέχουν ως άτομα και όχι ως παράταξη.
  3. Αν συμβεί αυτό, και αξιοπρεπές ψηφοδέλτιο θα υπάρξει και ο Κώστας Ροκονίδας θα είναι δημοτικός σύμβουλος, ως επικεφαλής του συνδυασμού και μεγάλες πιθανότητες θα υπάρξουν να εκλεγούν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι από το ίδιο ψηφοδέλτιο.  
Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική, βγάζει τους αριστερούς της Πάρου από ποικίλα αδιέξοδα και αφήνει ανοιχτή την  προοπτική για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοτικής παράταξης της αριστεράς στο νησί.
Αν το ΚΚΕ κατηγορείται για δογματισμό, η άλλη αριστερά οφείλει στην πράξη να αποδείξει ότι έχει απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του δογματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: